آزمایش مولیش
اهداف آزمایش:
مولیش : برای تشخیص وجود قند در محلول مجهول
مواد مورد نیاز آزمایش :
1.محلول مجهول (قند گلوگز) 2.محلول شاهد( آب مقطر) 3.معرف الفا نفتول 4.اسید سولفوریک غلیظ
روش آزمایش مولیش :
ابتدا در هر دو محلول مقدار 2 سی سی اسيد سولفوریک غلیظ اضافه میکنیم مشاهده میشود در لوله حاوی قند حلقه ای تیره رنگ تشکیل میشود که به آن فورفورال میگویند و علت تشکیل آن از دست دادن آب توسط قند ها در مجاورت اسید سولفوريک است سپس 3 تا 4 قطره الفا نفتول بعنوان معرف به لوله ها اضافه میکنیم و بعد چند لحظه حلقه رنگی ای بنفش رنگ ایجاد میشود که نشان دهنده وجود قند در محلول مجهول می باشد.
آزمایش بندیکت
اهداف آزمایش:
بندیکت : تشخیص قندهای احیا کننده از غیر احیا کننده
مواد مورد نیاز آزمایش :
1.محلول غیر احیا کننده (قند ساکارز) 2.محلول احیا کننده( گلوگز) 3.معرف بندیکت 4.حمام بن ماری
روش آزمایش مولیش :
ابتدا 2 لوله آزمایش حاوی 2 سی سی محلول مجهول (قند ساکارز) محلول شاهد( آب مقطر) آماده میکنیم در هر دو محلول مقدار 2 سی سی معرف بندیکت اضافه میکنیم و بمدت 3تا 5 دقیقه در حمام بن ماری قرار میدهیم سپس نتیجه آزمایش را به صورتی که در لوله حاوی قند احیا کننده محلول به رنگ قرمز آجری مشاهده میشود در حالی که محلول غیر احیا کننده به رنگ ابتدایی خود باقی مانده است
لوله آجری رنگ : محلول احیا کننده( گلوگز)
لوله آبی رنگ : محلول غیر احیا کننده (قند ساکارز)
کربوهیدرات ها
مقدمه:
کربوهيدرات ها به 3 دسته تقسیم می شوند:
1. مونوساکارید ها : پنتوزها : آرابینوز – گزیلوز – ریبوز
هگزوزها : گلوکز- گالاکتوز- مانوز- فروکتوز
2.الیگو ساکاریدها : (دی ساکاریدها ) ساکارز
3. پلی ساکاریدها : نشاسته - گلیکوژن
مونوساکاریدها :
در مونوساکاریدها بعلت پیوند دو گانه بین کربن و اکسیژن در مواجهه با ترکیبات می توانند با باز شدن پیوند دو گانه آنها خاصیت احیا کنندگی را نشان می دهند
مونوساکاریدها بعنوان بیشترین خاصیت احیا کنندگی شناخته شده اند
دی ساکارید ها :
در صورتی که در دی ساکارید ها عامل پیوند دو گانه کربن با اکسیژن ( عامل الدئیدی یا کتونی)
از یک مونو ساکارید با عامل هیدروکسیل از مونوساکارید دیگر ترکیب شود دی ساکارید بوجود آمده خاصیت احیا کنندگی خور را از دست نمی دهد.
اما در دی ساکارید های غیر احیا کننده مثل ساکارز و ترهالوز عامل دوگانه ی آنها با هم ترکیب شده است و پیوند دو گانه صرف ایجاد ساختمان جدید شده است
پلی ساکارید ها:
پلی ساکارید ها بعلت اين که از مونوساکارید . الیگو ساکارید تشکیل شده در حالت عادی نمی توانند خاصیت احیا کنندگی داشته باشند مگر به زير واحدهاي خود تجزیه شوند.
در آزمایش بندیکت مونو ساکاريدها و دی ساکاريدها (بجز ساکارز غیر احیا کننده ) به آزمایش جواب مثبت می دهند
نکته : می توان بجای ترکیبات 2 ظرفیتی از ترکیبات نقره نیز استفاده کنیم که از این خاصیت برای آینه های نقره ای استفاده می شود
آزمایش بیال
اهداف آزمایش:
برای تشخیص پنتوزها از سایر قندها
مواد مورد نیاز آزمایش :
1.معرف بیال 2.لوله شاهد (قند شش کربنه مثل فروکتوز) 3.لوله تست (قند پنج کربنه مثل گزیلوز)
روش آزمایش مولیش :
3 سی سی معرف بیال در دو لوله می ریزیم بعد در یک لوله بعنوان لوله شاهد 1 سی سی قند فروکتوز ریخته و در لوله دیگر بعنوان لوله تست 1سی سی قند گزیلوز می ریزیم
بعد هر 2 لوله را حرارت داده نه بصورت مستقیم بلکه نزدیک شعله به مدت 1 دقیقه مشاهده میشود که در لوله تست به رنگ سبز کاهویی و لوله شاهد به رنگ قهوه ای در می آیند
لوله سبز کاهویی : قند پنتوز ( مثبت بودن لوله تست آزمایش )
لوله قهوه ای : قند هگزوز ( لوله شاهد )
آزمایش سلیوانف
اهداف آزمایش:
جهت تشخیص آلدوز یا کتوز بودن مونوساکاریدها بکار می رود
مواد مورد نیاز آزمایش :
1.لوله تست حاوی فروکتوز 2.لوله شاهد حاوی گلوکز 3.معرف سلیوانف
روش آزمایش مولیش :
ابتدا در هر 2 لوله 3 سی سی معرف سلیوانف ریخته و سپس در لوله شاهد مقدار 5 قطره گلوکز و 5 قطره فروکتوز در لوله دیگر بعنوان لوله تست یا نمونه می ریزیم بعد هر دو لوله را حرارت میدهیم به مدت 45 ثانیه و نتیجه به صورت زیر بروز میکند که لوله ی حاوی قند کتوز به رنگ ارغوانی و لوله دیگر بی رنگ باقی می ماند
لوله ارغوانی ( کتوز )
لوله بی رنگ ( آلدوز )
معرف سلیولنف :
اسید غلیظ HCL را به نسبت یک به یک رقیق می کنیم یعنی 50 سی سی آب مقطر به صورت قطره قطره اضافه می کنیم
یعد 50 میلی گرم رزورسینول (متا دی هیدروکسی بنزن ) اضافه می کنیم و معرف بی رنگی تهیه میشود.
معر ف بیال:
معرف بیال : 3/0 گرم اورسینول یا دی هیدروکسی تولوئن در 100 سی سی HCL غلیظ حل می کنیم . بعد 25/0 سی سی کلرید فریک 10 % اضافه میکنیم
کلریدفیک 10% : 10گرم کلریدفریک در 90 سی سی آب مقطر یا الکل یا اتر
آزمایش هیدرولیز ساکارز
در 3 ميلي ليتر از محلول ساكارز يك تكه كاغذ قرمز كنگوا می اندازیم
قطره قطره اسيد كلريدريك 1% می افزاییم تا كاغذ به رنگ آبي درآيد (PH در حدود 3-2).
مخلوط را براي مدت 5 دقيقه می جوشانیم.
روي محلول هيدروليز شده واكنشهاي بنديكت بارفود سليوانف را انجام داده و نتیجه هیدرولیز
را مشاهده و تجزیه وتحلیل میکنیم
اثبات آزمایش به کمک لوله تست و شاهد
برای این کار ابتدا در 2 لوله آزمایش مقدار 3سی سی قند ساکارز ریخته دو لوله ی دیگر آزمایش در هر کدام مقدار 3 سی سی معرف سلیوانف ریخته و آماده میکنیم.
در یکی از دو لوله به عنوان لوله تست مقدار15 قطره اسید کلریدریک 1% ریخته و به مدت 10 دقیقه در حمام بن ماری قرار می دهیم تا واکنشهای لازم هیدرولیز در حضور اسید رقیق و حرارت انجام شود .
از لوله ی تست خارج شده از حمام بن ماری (لوله ی حاوی قند ساکارز و اسید کلریدریک 1% ) و لوله ی شاهد هر کدام مقدار 5 قطره به دو لوله ی حاوی معرف سلیوانف ریخته و نتیجه را مشاهده میکنیم که درلوله شاهد که عمل هیدرولیز انجام شده به رنگ ارغوانی کم رنگی مشاهده می شود
علت : در لوله هیدرولیز شده ساکارز قندهای فروکتوز (کتوز) و گلوکز (آلدوز) ایجاد می شود و فروکتوز باعث مثبت شدن آزمایش سلیوانف بعنوان یک کتوز می شود
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)