9d9fcdc38101


رژيم غذايي يك مرد ممكن است اثر قابل‌توجهي بر خطر ابتلا به بسياري از بيماري‌هاي مهم از جمله حمله قلبي، سكته مغزي، ديابت و سرطان‌هاي گوناگون داشته باشد اما آيا ممكن است رژيم غذايي مرد بر باروري‌اش اثر بگذارد؟




خوراكي هايي كه باروري مردان را افزايش مي دهد!

گروهی از دانشمندان اسپانیایی برای ارزیابی اثر رژیم غذایی بر باروری، مردانی را که همراه همسرشان به یک کلینیک ناباروری مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار دادند.

مردان دچار ناهنجاری های ژنتیکی، جسمی و هورمونی از این بررسی کنار گذاشته شدند. هر داوطلب دست کم دو نمونه منی برای آزمایش در اختیار گذاشت و هر کدام اطلاعاتی در مورد مصرف 96 مورد ماده غذایی حین سال قبل ارایه دادند. پژوهشگران همچنین میزان هورمون های تناسلی را در این مردان اندازه گیری کردند و اطلاعاتی در مورد سایر عوامل دیگر که بر کیفیت اسپرم اثر می گذارد، مانند سیگار کشیدن، وزن بدن، مصرف الکل و قرارگیری به مواد آلاینده جمع آوری کردند.
این دانشمندان معیارهای سازمان جهانی بهداشت برای تقسیم بندی این افراد را به دو گروه اعمال کردند: یک گروه شامل 30 مرد که کیفیت منی پایینی داشتند و گروه دیگر شامل 31 مرد كه کیفیت منی بهتری داشتند. این دو گروه از لحاظ سیگار کشیدن، مصرف الکل، چاقی، میزان قرار گرفتن در معرض آلاینده های محیطی یا میزان هورمون ها تفاوتی نداشتند اما از لحاظ رژیم غذایی متفاوت بودند. مردان با کیفیت پایین اسپرم نسبت به مردان با کیفیت بهتر اسپرم، مقدار بیشتری گوشت قرمز، سیب زمینی و ماست پرچرب می خوردند.
برعکس، مردان با کیفیت بهتر اسپرم مصرف بالای شیر کم چربی، صدف خوراکی، سبزی ها و میوه ها و شیرینی ها را داشتند. اما این رابطه ظاهری میان رژیم غذایی و کیفیت اسپرم به چه عاملی مربوط می شود؟
این بررسی غذاها و نه مواد مغذی را مورد ارزیابی قرار داده بود اما به نظر می رسد مردانی که میزان مصرف بالاتر کربوهیدرات (مواد نشاسته ای)، فیبرهای گیاهی، ویتامین ها (شامل مواد آنتی اکسیدان) دارند و مصرف پروتئین و چربی آنها پایین تر است، کیفیت اسپرم بهتری دارند.
گوشت قرمز و لبنیات پرچرب به خصوص از لحاظ تاثیر روی اسپرم مورد توجه هستند. از آنجایی که مواد شیمیایی مانند PCB ها (بیفنیل های پلی کرینه)، حشره کش های ارگانیک و هورمون های جنسی در چربی محلول اند، ممکن است این مواد آلاینده وارد غذاهای پرچربی مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچربی شوند.
گرچه این بررسی در اسپانیا این مواد شیمیایی را به طور مستقیم ارزیابی نکرده بود، پژوهش های قبلی این مواد را با کاهش قدرت باروری مردان مربوط کرده اند. یکی از این بررسی ها نشان داد مصرف مقدار زیاد گوشت گاو به وسیله مادر حین بارداری ممکن است آثار نابجایی بر رشد بیضه پسرش در طول زندگی جنینی بگذارد. اگر نتایج این پژوهش اسپانیایی تایید شود، آثار تغذیه فرد ممکن است در نسل آینده اش هم ادامه پیدا کند.
اثر چربی های غذایی بر کیفیت اسپرم
یک تحقیق دیگر در دانشگاه هاروارد نشان داده است مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد چربی های اشباع شده برای مثال همبرگر و سیب زمینی سرخ کرده و چربی های تک اشباع نشده که برای مثال در گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و مغزهای میوه خوراکی وجود دارد ممکن است به کیفیت اسپرم صدمه بزند.
این بررسی نشان داد هرچه مردان میزان بیشتری از این چربی های اشباع شده بخورند با احتمال بیشتری ممکن است تعداد اسپرم های آنها و میزان فعالیت آنها کاهش یابد. بر عکس، مردانی که غذاهای حاوی چربی های سالم تر چند اشباع شده مانند اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 (که برای مثال در ماهی و غلات سبوس دار وجود دارند) مصرف می کردند، تعداد بیشتری اسپرم سالم تر و فعال تر داشتند.
در این بررسی مردان با بیشترین میزان مصرف چربی های اشباع شده نسبت به مردان با کمترین میزان مصرف چربی اشباع شده 41 درصد تعداد اسپرم کمتری داشتند و مردانی که بیشترین میزان مصرف اسیدهای چرب تک اشباع نشده را داشتند نسبت به مردان با کمترین میزان مصرف اسیدهای چرب تک اشباع نشده 46 درصد تعداد اسپرم کمتری داشتند.
به گفته این پژوهشگران، این یافته ها نشان می دهد که رابطه ای میان عوامل قابل تغییر سبک زندگی، در این مورد تغذیه و توان باروری مردان وجود دارد. هنوز معلوم نیست علت این رابطه میان انواع چربی ها و کیفیت اسپرم چیست اما انواع مختلف چربی به صورت های مختلفی در بدن سوخت وساز پیدا می کنند. چربی های چنداشباع نشده بخش مهمی از غشای سلولی اسپرم ها را تشکیل می دهند و ممکن است بر توانایی اسپرم بر بارور کردن تخمک اثر بگذارند. این نوع چربی ها همچنین ممکن است تولید هورمون های تناسلی را نیز تحریک کنند.
دانشمندان می گویند اینکه تغییر نوع تغذیه بتواند به باروری یک مرد معین کمک کند، بستگی به وضعیت آن مرد دارد. گرچه تفاوت 40 درصدی در شمار اسپرم ها زیاد است، این تفاوت در برخی از مردان ممکن است مهم باشد و در برخی دیگر نه.
اگر مردی شمارش اسپرم حدمرزی داشته باشد، مثلا 25 میلیون اسپرم در هر میلی لیتر منی، کاهش 40 درصدی تعداد اسپرم های او را به 15 میلیون در میلی لیتر می رساند، که غیرطبیعی محسوب می شود.
اما در مورد مردی که تعداد اسپرم هایش 100 میلیون در میلی لیتر است، 40 درصد باعث رساندن تعداد اسپرم ها به 60 میلیون در میلی لیتر می شود که هنوز طبیعی محسوب می شود. چربی های اشباع شده که منشا اصلی غذایی کلسترول بالای خون هستند، عمدتا در غذاهای حیوانی و برخی از غذاهای گیاهی مانند گوشت گاو و گوسفند، شیر و پنیر یافت می شوند.
چربی های تک اشباع نشده در روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، روغن کانولا، روغن بادام زمینی، روغن آفتابگردان و روغن کنجد یافت می شوند. همچنین کره بادام زمینی، آووکادو و بسیاری از مغزها و تخمه های خوراکی نیز حاوی آنها هستند.