سيل تهديدي براي گردشگري گيلان


100890241418


جام جم آنلاين: گيلان از جمله استان هاي کشور است که به سبب رودخانه هاي فراوان و ميانگين بالاي بارندگي هرساله شاهد بروز سيل بوده و از اين ناحيه همه ساله متحمل خسارتهاي هنگفت جاني و مالي مي شود و اين امر گردشگري استان را بخطر مي اندازد.

به گزارش مهر از رشت، بارها ديده و شنيده ايم که سيلي آمد و جان انسانهاي بيگناه را گرفت و يا اينکه منجر به زيان هاي مادي فراواني شد. اين زيان ها ، خسارت هاي آني سيل هستند چرا که هر سيلي را تبعاتي هم هست که ارزش ريالي آن شايد قابل برآورد و محاسبه نباشد.

با وجود اين در هنگام يا پس از يک بارندگي شديد مقدار دبي رودخانه به سرعت افزايش يافته و در نتيجه آب از بستر عادي خود سرريز کرده و دشت سيلابي و مناطق اطراف را در بر مي گيرد که اگر در اثر اين سرريزي زيان هاي جاني و مالي و يا هر دو به بار آيد، بعنوان سيل از آن ياد مي شود.

حال سئوال اينکه آيا سيل تنها يک حادثه طبيعي است؟ بديهي است که سيل نمي تواند فقط بعنوان يک حادثه طبيعي قلمداد شود بلکه امروزه بدليل دخالتهاي بي رويه انسان ها در بسياري از نقاط که قبلا سيلي نداشته شاهد اين پديده هستيم. بنابراين برآيند دخالت انسان منجر به برهم خوردگي نظم طبيعي مي شود و براي اينکه طبيعت دوباره به نظم ديگري برسد، مجبور است رفتارهايي را از خود بروز دهد که شايد به زعم ما خوشايند نباشد.

بعنوان مثال و براي روشن شدن مطلب، رودخانه اي را در نظر بگيريد که در حالت عادي آب زلالي در بستر آن جريان دارد که بطورقطع غير از اين بستر عادي در بخش هاي از مسير خود يک بستر سيلابي نيز دارد.

از ديدگاه انسان ها اين بستر مکان مناسبي را براي برخي فعاليت ها فراهم ساخته ازجمله کشاورزي، ساختمان سازي و... که اگر غفلتي صورت گيرد و از چنين مکانهايي استفاده شود و تدابير ويژه اي انديشيده نشود بايد منتظر هجوم سيلابي که به طور قطع در آينده اي نه چندان دور اتفاق خواهد افتاد، بود. با وجود اين مي توان گفت نتيجه چنين پديده اي غير از آسيب و سرگرداني نخواهد بود بنابراين نقش انسان تاحدودي با اين مثال کوچک مشخص شد و از اين قبيل، مثالهاي فراواني وجود دارد همچنين با اندکي تامل در مي يابيم که کجاي کار خطا صورت گرفته و گرفتاري و مشکل به وجود آمده است.

يک کارشناس آبخيزداري در اين رابطه و در بيان تفاوت بين مناطق سيل خيز و سيل گير گفت: سيل در رودخانه ها و آبراهه ها اتفاق مي افتد و هر رودخانه اي از اجتماع آبراهه هاي کوچک و بزرگ فراواني تشکيل مي شود که البته همه آنها در يک مساحتي حضور دارند که عهده دار زهکشي مساحت مورد نظر هستند و در نهايت از طريق رودخانه اصلي به خارج از آن مساحت منتقل مي شود.

محمدباقر رفعتي افزود: به مساحت قابل زهکشي هر رودخانه توسط آبراهه هاي آن در اصطلاح علمي حوزه آبخيز گفته مي شود.مناطق سيل خيز در يک حوزه آبخيز به مکانهايي گفته مي شود که آب ناشي از بارندگي و يا ذوب برف بنا بر دلايلي چون فقر پوشش گياهي، سنگ بستر يکپارچه و نفوذ ناپذير، شيب توپوگرافي بالا نتواند در زمين نفوذ کند. بنابراين تشکيل هرزآب داده که بسرعت بطرف پائين به راه مي افتند و در همين اثنا اين هرز آبها هم مي توانند مشکلاتي را ببار آورند که مهمترين آنها فرسايش خاک است.

اين کارشناس آبخيزداري افزود: مناطق سيل گير مناطقي هستند که هرزآبهاي توليد شده از مناطق بالادست پس از بهم پيوستن بدليل تغيير شيب توپوگرافي، از بستر اصلي خود خارج و وارد آن مي شوند و مشکلات عديده اي از جمله تخريب بناهاي انساني و انباشت گل ولاي در چنين مناطقي ايجاد مي شود.