جنگلي در ميان آب شور دريا
جزيره قشم با نام جنگلهاي حرا گره خورده است. حرا گياهي است كه نام علمي آن به حكيم و فيلسوف ايراني ابوعليسينا منسوب است. اين گياه درختچهاي است در اندازههاي متفاوت 3 تا 6 متركه هنگام مد دريا تا گلوگاه در آب فرو ميرود و با خاصيت تصفيهاي كه در پوست آن تعبيه شده است، بخش شيرين آب دريا را جذب و نمك آن را دفع ميكند. وسيع ترين جنگلهاي حراي كشور در حد فاصل قشم و سرزمين اصلي قرار گرفته است. جنگلهاي حراي قشم از طرف سازمان ملل و چندين مركز جهاني پرندهشناسي به عنوان ميراث طبيعي جهاني ذخيره گاه زيستكره انتخاب شده است. بهترين زمان براي ديدن جنگلهاي حرا صبح زود و پيش از جزر درياست. در اين زمان شاخههاي درختان را ميببينيد كه اينجا و آنجا از زير آب سر برآوردهاند. با قايق سواري در ميان درختان نيمه شناور و مشاهده انواع پرندگان و حواصيلهايي كه در گوشه و كنار يك پاي خود را بالا گرفته و گردن كشيدهاند، لحظات نابي را تجربه خواهيد كرد.
اگر به جزيره قشم سفر كرديد فرصت ديدار از جزيره هنگام را از دست ندهيد. در طول مسير از تماشاي كوههاي منطقه كه شكل كاملا ويژهاي دارند و از لايههاي رسوبي افقي و كاملا موازي تشكيل شدهاند، غافل نشويد. تماشاي گلههاي شتر كه گاه و بيگاه در دشتهاي كويري منطقه ديده ميشوند، خالي از لطف نيست.
پس از طي مسافتي چند كيلومتري به سمت روستاي شيب دراز حتما از زلالي آب دريا حيرت خواهيد كرد و نخواهيد توانست در مقابل وسوسه قدم زدن درون آب مقاومت كنيد. حال بد نيست قايقي كرايه كرده، به سمت جزيره هنگام حركت كنيد.
پس از حدود يك ساعت قايق سواري و مشاهده دلفينهاي بازيگوش كه در گوشه و كنار از آب بيرون ميپرند و توانايي هايشان را به رخ ميكشند، پس از پياده شدن در ساحل نقرهاي و مشاهده ماسههاي كبود رنگي كه ميدرخشند، پس از عكس گرفتن با صخرههاي بسيار زيبا و با شكلهاي عجيب و غريب و نيز پس از تماشاي سفره ماهيان، عروسهاي دريايي و ديگر ماهيان زيباي درياي جنوب تصديق خواهيد كرد كه اين همه ارزش هزينههاي نسبتا زيادي كه براي كرايه خودرو و قايق پرداختهايد، را داشت. اما در كنار لذتي كه از مشاهده همه اين زيباييها بردهايد لطفا ماسههاي ساحل نقرهاي را به حال خود بگذاريد. مطمئن باشيد آنچه در ميان ماسهها ميدرخشند اصلا نقره نيستند و باز مطمئن باشيد اين ماسهها هر چقدر كه زيبا باشند، اگر هم به منزل برسند كه به گفته يكي از كارشناسان محلي اغلب در همان گوشه و كنار هتلها و منازل و ميدانهاي شهر رها ميشوند حداكثر يك هفته مهمان خانههايتان خواهد بود. پس لطفا بگذاريد همانجا در منطقه بمانند تا آن طور كه راهنمايان محلي ميگويند، روز به روز از مقدارشان كاسته نشود.
هنگام بازگشت در روستاي شيب دراز ميتوانيد از روستاييان بخواهيد با حنا نقشي به يادگار بر دستان شما حك كنند. بعضي روستاييان با انواع غذاهاي بومي و غيربومي از شما پذيرايي ميكنند. كمي پايينتر، بازارچهاي است كه انواع پوشاكي را كه با نقشهاي بومي و به دست روستاييان گلدوزي شدهاند، ارائه ميكند.
صخرههاي رويايي در دره ستارگان
در سفر به قشم، به همت مدير ژئوپارك قشم فرصت ديدار از دره ستارگان و خليج لاك پشتها را نيز پيدا ميكنيم. براي ديدار از اين منطقه لازم است ابتدا مسافتي را با خودرو طي كنيد و بعد به شيوه فيلمهاي مستند مدتي در بيابان پياده روي كنيد. پس از آن، ناگهان گسترهاي از آبهاي نيلگون خليج فارس را از ارتفاعي حدود 50 متر در مقابل خود ميبينيد. چشمانداز بقدري زيبا و هوا به اندازهاي لطيف است كه تا مدتي از خود بي خود ميشويد. سكوت منطقه براي كساني كه از هياهوي شهر گريختهاند، رويايي است. از اينجا ميتوانيد جزيره ناز را نيز ببينيد كه راه ارتباطي آن هنگام مد در زير آب پنهان ميشود. اگر چشم بچرخانيد و پايين دره را نگاه كنيد گاه و بيگاه لاك پشتهاي بزرگي را ميبينيد كه براي نفسگيري به روي آب ميآيند و سرشان را از آب بيرون ميآورند. تماشاي گلههاي ماهي از اين فاصله فرصتي است كه كمتر ممكن است براي كسي پيش آيد. اما اينجا هم از تاثيرات مخرب زبالههاي انساني در امان نمانده است. بطريهاي پلاستيكي در گوشه و كنار و لابهلاي صخرهها ديده ميشود و آقاي داخته از لاك پشت بيماري ميگويد كه به ساحل پناه آورده بود و در كالبد شكافي مشخص شد يكي از همين بطريها كه لاك پشت شايد با اشتها و به خيال عروس دريايي بلعيده بود، مجراي گوارشي او را مسدود كرده و باعث مرگش شده بود.
كمي آن سوتر، بازارچهاي است كه صنايع دستي حاصل تلاش زنان و دختران محل را به نمايش گذاشته و در معرض فروش قرار داده است. خانم محمدي يكي از زناني است كه براي تاسيس اين نمايشگاه و تشويق زنان روستا به ارائه محصولات خود و كمك به اقتصاد خانواده تلاش ميكند. او معتقد است ايجاد چنين بازارچههايي ميتواند براي اقتصاد مردم روستا مفيد باشد، چرا كه آنها سرمايه چنداني براي تجارت و بهرهبرداري از سفرهاي به نام منطقه آزاد كه در جزيره ايجاد شده است ندارند. پس از ديدار از اين بازارچه، به سمت شمال روستا حركت كنيد.
در شمال اين روستا، يكى از زيباترين جلوه هاى فرسايش در جزيره قابل مشاهده است. اهالى منطقه به اين بخش استاره كفته (گاهى هم استار افتيده) مىگويند. اما نام دره ستارهها براى اين پديده كم نظير زمينشناسى جا افتاده است. برخي اهالي معتقدند اين شكلهاي عجيب و غريب ناشي از برخورد شهاب سنگها به زمين است.
جزيره قشم جاذبههاي ديدني ديگري نيز دارد كه ما موفق به ديدن آنها نشديم. اما همين ديدار كوتاه كافي بود تا ما و همراهان را مجذوب اين جزيره زيبا و مردم دوست داشتني آن با نژادهايي از سفيد سفيد تا سياه سياه كند.
پايان سفر
منطقه آزاد قشم از لحاظ تجاري نيز قابل اهميت است. اغلب مسافران حاضر نيستند فرصت خريد در بازارهاي سنتي و پاساژهاي منطقه را از دست بدهند. در مسير بازگشت و در اسكله شهيد ذاكري، انبوه ساكها و چمدانها و لبخندهاي مسافران حكايت از اين دارد كه از خريد و مسافرت خود، راضياند. ظاهرا تا اينجا همه چيز بخوبي پيش رفته است. مسافراني كه با خودروي شخصي يا قطار آمدهاند، از ادامه سفر نيز شكايتي ندارند. اما ظاهرا در پايانه مسافربري اتوبوسراني بندرعباس اوضاع به اين خوبيها نيست. مسافران از حق باربري بيحد و حسابي كه رانندگان بدون هيچگونه حق قانوني ميگيرند، بشدت شاكي هستند.
عدهاي از مسافران عنوان ميكنند كه رانندگان در توجيه مبالغ نجومي كرايهبار به حق و حسابي اشاره ميكنند كه مجبورند براي جلوگيري از بازرسيهاي مكرر در پاسگاههاي بين راه به پليس بپردازند.
برخي رانندگان از سوار كردن مسافراني كه بار ندارند، امتناع ميكنند، ظاهرا انتقال اين مسافران براي آنان ارزش و صرفه اقتصادي ندارد. در اين پايانه گاه درگيريهايي بين رانندگان و مسافران رخ ميدهد كه كام شيرين سفر را در آخرين لحظات براي آنان تلخ ميكند. اميد كه چارهاي انديشيده شود.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)