قلعه لشتان - بندرلنگه این قلعه در 6 کیلومتری خاور بندرلنگه قرار گرفته و تاریخ بنای آن سال 904 هجری قمری است. با توجه به تاریخ مذکور، گروهی معتقدند که ساخت این بنا به زمان سلطه و قدرت پرتغالی ها بر خلیج فارس مربوط است.
جمعی نیز عقیده دارند این قلعه در عهد هخامنشی احداث شده و بیش از 2000 سال قدمت دارد. در حال حاضر به جز حصاربند و آثار مخروبه دیوارها، اثر دیگری از ساختمان قلعه باقی نمانده است. در داخل قلعه لشتان چندین قبرستان، ده ها برکه آب و انبار آذوقه و اثار فراوان دیگری بر جای مانده است. دخمه های سنگی، شبیه به دخمه های غار چهل خانه و دخمه های فوقانی ارتفاعات شمالی بندر طاهری (سیراف) دارد.
قلعه هرمز - قشم این قلعه که در ضلع شمالی جزیره هرمز و در ساحل دریا قرار دارد، مهم*ترین قلعه باقی مانده از روزگار تسلط پرتغالی ها بر سواحل و جزایر خلیج فارس است.
این قلعه به فرمان «آلفونسسو آلبوکرک» دریانورد پرتغالی در سال 1507 میلادی ، در محلی موسوم به «مورنا» احداث شد. قلعه به شکل چند ضلعی نامنظم است. ساختمان آن بسیار محکم است و دیوارهایی به قطر 5/3 متر با چند برج به ارتفاع 12 متر دارد. تأ سیسات قلعه شامل انبارهای تسلیحات، آب انبار و اتاقهایی با سقف هلالی است. در زمان شاه عباس که به استعمار پرتغالی*ها در ایران خاتمه داده شد، این قلعه به دست امام قلی خان از سرداران شاه عباس فتح شد.
قلعه هزاره (بی بی مینو ) - میناب تنها بنای تاریخی شهر میناب ، قلعه ای موسوم به قلعه هزاره است . مردم بومی این قلعه را بی بی مینو می*نامیدند و معتقدند که در روزگاران گذشته دو خوار به نام های «بی بی مینو» و «بی بی نازنین» این شهر را بنا کرده اند.
گویا در گذشته دو قلعه وجود داشت که یکی از قلاع ویران شده و تنها قلعه باقی مانده، به نام قلعه «هزاره» یا «بی بی مینو» شهرت یافته است. این قلعه تا اواخر دوره قاجار مرکز حکومت محلی بود و در اطراف آن، خندقی کنده شده بود در آن زمان همیشه صد سرباز مسلح در قلعه مستقر بوده و نگهبانی میداده اند. در حال از این قلعه حاضر مخروبه ای باقی مانده است '
قلعه پرتغالی ها - قشم در انتهای شمال خاوری جزیره قشم یک قلعه قدیمی و مخروبه وجود دارد این قلعه را در سال 1030 هـ.ق (1621 میلادی) به دستور پادشاه اسپانیا، در مسیر بندر قشم ساخته اند.
این قلعه در سال 1622 به دست سپاهیان ایران فتح شد و تا امروز نیز آثار دیوار خارجی آن باقی مانده است.قلعه مذکور دو حصار و برجهایی در چهار گوش دارد. در پشت حصار بیرونی قلعه، خندقی وجود داشته که اینک پر شده است. دیوار سازی قلعه با سنگ های مرجانی و سنگ لاشه و ملات گچ و ساروج به شکل بناهای عهد ساسانی انجام گرفته است. در میان خرابه های قلعه هنوز هم تعدادی لوله زنگ زده توپ وجود دارد. چهار لوله از این لوله ها را در اطراف در ورودی پاسگاههای قدیمی قشم و لافت نصب کرده اند و چند لوله توپ دیگر نیز به بندر لنگه حمل شده است
مسجد منبر کهنه - بندرعباس این مسجد در باختر شهر بندرعباس واقع شده است . در بیرون محوطه مسجد از طرف خاور مقبره*ای وجود دارد که بر لوح آن نام صاحب مقبره که از علمای معروف آن دوره و امام جماعت بوده*؛حک شده است
لوح دیگری در عمارت مسجد وجود دارد که خوانا نیست و فرو ریخته است. ولی نام*های ائمه اطهار (ع) بر آن نقر شده و در آخر آن چنین نگاشته شده است بندرعباس «این مسجد عمارت حاجی باقر است و در ماه رمضان 1083 هـ.ق به پایان رسید» بنابراین مشخص می*شود مسجد مزبور در زمان صفویه بنا شده است و در آن زمان مورد استفاده قرار می*گرفت هاست. در سال 1332 حاج شیخ احمد گله داری ـ از تجار معروف ـ آن رامرمت کرده است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)