قهر پرندگان با تالاب گندمان
ديگر در گندمان پرنده پر نميزند
قهر پرندگان با تالاب گندمان
جام جم آنلاين: يک فعال و کارشناس محيط زيست در چهارمحال و بختياري خشکي و بي آبي تالاب و شيوه ميهمان نوازي در ديار گندمان را عامل فرار پرندگان و قهرشان با اين زيستگاه بين المللي مي داند.
به گزارش مهر، تالاب گندمان که در دفتر بين المللي تحقيقات پرندگان آبزي «لندن – 1352» به ثبت رسيده و اوايل پاييز سال گذشته نزديک به يکماه در آتش سوخت امروز با قهر حضور پرندگان مهاجري مواجه شده که هر ساله به اين تالاب مي آمدند.
هومان خاکپور در اينباره معتقد است: گندمان همان تنها زيستگاه ماهي زندهزاي گامبوزيا و درناي خاکستري و محل مهاجرت اردکهاي غازنما در سرزمين بختياري است که در سال هاي اخير عوامل طبيعي و خشکسالي ها و عوامل انساني و اقدامات نابخردانه مديريت حاکم بر آن، مرگي آرام و خاموش را براي حيات گياهي و جانوري اش رقم زده اند.
وي به احداث سد بر روي تالاب بين مللي چغاخور در بالادست اين تالاب اشاره کرد و گفت: عدم رعايت حق آبه طبيعي تالاب گندمان، حفر چاههاي مجاز و غير مجاز کشاورزي و برداشتهاي غير اصولي اين چاه هاي برقي، چراي مفرط دام، کم شدن بارش هاي سالانه و آتش سوزي هاي اخير، ساختار اکولوژيکي اين زيستگاه کم همتا را به شدت تهديد و خشکي بي سابقه اي را بر آن حاکم کرده است.
خاکپور به گفتگوي خود با ريش سفيدان ساکن در آباديهاي اطراف تالاب و سراغ گرفتن از پرندگان بومي و مهاجر تالاب اشاره کرد و افزود: مردم بومي باور دارند که تا کنون هرگز شاهد چنين وضعيت اسف باري در تالاب نبودند و هرگز اين چنين پرندگان را در قهر با تالاب و آسمان ديار خود را خالي از پرواز و نشاط و شادابي نديده اند.
اين فعال محيط زيست اضافه کرد: آنچه بر شرايط نابسامان طبيعي و انساني حاکم بر تالاب گندمان مي افزايد صدور نابخردانه پروانه هاي شکار و شيوه ي استقبال و ميهمانداري شکارچيان داراي مجوز شکار در گندمان است که سبب شده امسال نه تنها خبري از تعداد پرشمار پرندگان سال هاي دور نباشد بلکه همان تعداد اندک پرندگان سال گذشته هم به اين ديار نيامده و گونه هاي بومي هم در تالاب چغاخور به قهر بنشينند.
تالاب بين المللي گندمان که در شمار يکي از مهمترين زيستگاههاي جانوري کشور براي زمستان گذراني و تخمگذاري پرندگان مهاجر و اسکان دائم پرندگان بومي قرار داشتهبه دليل تنش هاي شديد اکولوژيک به همراه 6 تالاب ديگر کشور سر از ليست سايتهاي بحراني و تخريب شده در آورده و موجب نگراني بسياري از حاميان محيط زيست کشور در آستانه برگزاري چهلمين سال شکل گيري کنوانسيون رامسر شده است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)