قسمت بیست و ششم2 ارتقا چیست و چگونه باید انجام گیرد؟

یادآوری
اگر مطالب هفته‌های گذشته را پیگیری کرده باشید، به‌طور حتم به یاد دارید که درباره تاریخچه مختصر هارددیسک‌ها و گردانندگان اصلی بازار این قطعه مهم صحبت کردیم. کلیاتی نیز درباره بافر و نقش آن در کیفیت همچنین وزن قطعه و رابط مناسب برای اتصال به مادربرد صحبت کردیم که تصور می‌کنم برای یک انتخاب خوب کفایت کند.
به‌غیر از موارد ذکر شده، قطعات هارددیسک مشخصات دیگری نیز دارند که برخی از آن‌ها روی قطعه ثبت می‌شوند و برخی را از طریق اطلاعات جانبی و وب‌سایت‌هایی به‌دست خواهید آورد که کار و زندگی‌شان تست قطعات و ارایه نقاط ضعف و قوت قطعات سخت‌افزاری است. در واقع این وب‌سایت‌ها و مجلات تخصصی سعی در عیارسنجی قطعات دارند. این عیارسنجی در اصطلاح benchmarking نامیده می‌شود. به‌یاد داشته باشید که تمامی وب‌سایت‌ها صلاحیت این کار را ندارند و فقط عده معدودی که دستگاه‌ها و تجهیزات و دانش فنی و انصاف لازم را داشته باشند صلاحیت عیارسنجی یا ارزش‌گذاری روی قطعات را خواهند داشت.

دسترسی به اطلاعات
هنگام خرید باید بدانید که چه نوع قطعه و با چه مشخصاتی تهیه می‌کنید. این‌گونه رسم است که اطلاعات کلی درباره قطعه روی بدنه ثبت می‌شود. البته این اطلاعات حداقلی است و تمام آن چیزی را که شما باید به دنبالش باشید را شامل نخواهد شد. برای مثال، روی بدنه هارددیسک قید نمی‌شود که دمای سطحی صفحات مغناطیسی در هنگام فعالیت چند درجه است، یا زمان دسترسی واقعی به داده‌ها چند میلی‌ثانیه خواهد بود.

اگر خواهان این اطلاعات هستید، لاجرم باید به وب‌سایت سازنده سرک بکشید و در بخش اطلاعات فنی، موارد موردنظر را دریافت و مطالعه کنید. همچنین وب‌سایت‌ها و مجلاتی که در کار Benchmark تخصص دارند، اطلاعات کامل و مقایسه‌ای از چند قطعه هم ردیف در اختیار مخاطب قرار می‌دهند. گاهی اطلاعاتی عرضه می‌شود که آن را در هیچ منبع دیگری نخواهید یافت. تا یادم نرفته بگویم که هیچ‌گاه اولین خریدار قطعات سخت‌افزاری نباشید. تعداد قطعات و مدل‌هایشان آنقدر متنوع و فراوان شده است که تشخیص خوب از بد کار هر کسی نیست. پس ادعای شناخت قطعات را در صندوقچه مامان‌بزرگ خود قرار دهید و قفل محکمی بر آن بزنید. البته این‌گونه تصور نکنید که بنده توصیه می‌کنم تا عقل و دانش شخصی خود را تعطیل کنید، بلکه توصیه من اخطاری به‌شماست تا چندان به آگاهی‌‌های محدود خود بسنده نکنید و از منابع محتوایی دیگر نیز استفاده بیشتری ببرید!

دمای سطحی
باور کنید قصد تدریس فیزیک گرما را ندارم. اما بد نیست بدانید هنگامی که هارددیسک شما روشن می‌شود، محور مرکزی آن به‌طور مداوم در حال گردش خواهد بود. از طرفی هنگام خواندن و نوشتن، یک قطعه خاص به ‌نام اهرم مکانیکی که هد بر سر آن قرار دارد روی هارددیسک و در فاصله میکرونی با آن قرار می‌گیرد. حرکات متناوب اهرم نگه‌دارنده هد و گردش مداوم محور مرکزی به‌دنبال خود گرما ایجاد می‌کنند و موجب می‌شوند تا دمای سطحی صفحات مغناطیسی حامل داده‌ها افزایش یابد.

حداقل دمای مطلوب برای هارددیسک بین 35 تا 42 درجه سانتی‌گراد است. در هنگام کار که دما افزایش می‌یابد به‌طور متوسط این مقدار تا 46 درجه مطلوب و قابل قبول خواهد بود. دقت داشته باشید که حداکثر دمای قابل قبول برای این سطح مغناطیسی حول و حوش 49 تا 50 درجه است. چنانچه دمای متوسط سطحی هارددیسکی بیش از این مقدار باشد از خیر خریدن آن بگذرید، چرا که یکی از خواص دماهای بالا، مغناطیس‌زدایی است!

به‌بیان دیگر باید با اطلاعات خود خداحافظی کنید. البته عقل طراحان هارددیسک بیش از این‌ است و ماجرا را قبل از حادثه پیش‌بینی می‌کند و به‌طور معمول اجازه نمی‌دهند دمای محیطی هارددیسک‌ها فراتر از 55 درجه سانتی‌گراد افزایش یابد. با این حال دقت در این مسائل در انتخاب مدل‌ها کمک خوبی خواهد بود.

چرخ و فلک
نمی‌دانم عنوان هارد‌های دور بالا را به یاد دارید یا نه!
چند سال پیش که سرعت گردش محور مرکزی هارددیسک‌ها 5400 دور در دقیقه بود، مدل‌هایی وارد بازار شدند که سرعت مذکور در آن‌ها حدود 7200 دور در دقیقه بود و به هاردهای دور بالا معروف بودند. هم‌اکنون نشانی از مدل‌های 5400 دوری پیدا نمی‌کنید و بدون استثنا همگی دور بالا شده‌اند. مزیت این هارددیسک‌ها در افزایش سرعت خواندن ونوشتن داده‌ها و کارایی مثبت آنها بوده و هست. هارددیسک‌های جدیدتری نیز هستند که سرعت گردش آنها 10 هزار دور در قیقه بوده است و برای کارهای خاص و سریع مناسب به نظر می‌رسند، البته قیمت بالاتری نیز دارند. برای استفاده در سرورها نیز مدل‌های 15 هزار دوری وارد بازار شده‌اند. چنانچه کیفیت هارددیسک نقشی کلیدی در فعالیت روزانه شما ایفا می‌کند، استفاده از هارددیسک‌های 10 هزار دوری را توصیه و تاکید می‌کنم. دو سه موضوع مهمی باقیمانده است که در نشست آینده درباره آن گفت‌وگو خواهیم کرد. تا بعد!