کلم، دارویی برای همه
نويسنده:سپیده سلیمی
كلم چنانچه به صورت خام یا اندكی بخارپز شده مصرف شود یك ماده غذایی بسیار ارزشمند است. این سبزی مفید حاوی ویتامینهای آ، ب، ث و ای و مواد معدنی متعددی مثل كلسیم، سولفور، سیلیكا، منیزیم و ید است. كلم منبعی غنی از آهن و كلروفیل است كه آن را برای درمان كم خونی و بازیابی توان و قدرت بدنی پس از دوره نقاهت و ضعف ناشی از كمبود آن ایده آل می سازد. به طوری كه گفته می شود مصرف كلم برای بازسازی خون در بدن و جبران ناتوانی بسیار مفید است.
خواص فوق العاده كلم از قرن ها پیش شناخته شده است و یكی از ارزشمندترین مواد غذایی در طب سنتی قدیم است. در مصر باستان كلم دارای چنان ارزش درمانی بوده است كه یك معبد به نام آن ساخته شد و در روم باستان آن را داروی همه دردها میدانستند. پزشكان رومی مصرف كلم را مسبب شش قرن زندگی رومی ها بدون پزشك می دانستند.
فیثاغورث خوردن روزانه كلم خام را درمان ناراحتیهای عصبی میدانست و ملاحان برای پیشگیری از ابتلا به بیماری اسكوروی كلم می خوردند.
خوردن كلم خام از قدیم به تصفیه خون و اثر پاك كنندگی بر روی پوست مشهور است و گفته می شود كبد را از سموم پاك می سازد و برای درمان آرتروز و انوع سردرد مفید است.
كلم در پزشكی نوین نیز موضوع تحقیقات متعددی بوده كه اغلب فواید شناخته شده در طب سنتی را مورد تائید قرار می دهد. بنا بر تحقیقات جدید كلم قادر است سیستم ایمنی بدن را تحریك كرده و تولید آنتی بادی ها در بدن را افزایش دهد. خوردن سوپ یا دم نوش كلم تاثیر فوق العاده ای در از میان بردن عفونت هایی مثل سرماخوردگی، سرفه و آنفلوآنزا دارد. تركیبات سولفور موجود در كلم موجب تاثیر نابود كننده آن بر روی باكتری ها و عفونت های دستگاه تنفسی می شود. كلم همچنین اثر شگفت انگیزی در ترمیم زخم ها و جراحات داخلی و خارجی بدن دارد. خوردن كلم خام موجب تشكیل لایه ای آسترمانند در طول مسیر دستگاه گوارش می شود كه به صورت لعابی محافظ در آن عمل می كند و به درمان زخم های دستگاه گوارش، سوزش سر معده، گاستریت و كولیت های دستگاه گوارش كمك می كند. گنجاندن كلم در رژیم غذایی روزانه مانع بروز یبوست شده و احتمال ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ را كاهش میدهد. خوردن كلم برای كبد نیز بسیار مفید است و می تواند میزان قند خون را كاهش داده و به بیماران دیابتی كمك كند.برگ های كلم خاصیت آرام بخش و ضدباكتری داشته و ترمیم دهنده هستند. ضمادی كه از برگهای كلم تهیه شده می تواند تسكین زخم ها، سوختگی ها، انواع جوش و خراشیدگی و حتی مارزدگی یا جای نیش حشرات را موجب می شود. این ضماد به عنوان ضدالتهاب و ضدتورم نیز عمل می كند و برای درمان ورم مفاصل مفید است. چنانچه ضماد برگ كلم را بر روی سینه بگذارید سرفه های شدید را تسكین میدهد و آب كلم نیز در درمان آكنه، زخم و سوختگی های سطحی و سرمازدگی موثر است.برای تهیه ضماد كلم ابتدا سبزترین برگ های آن را جدا كرده و رگ برگ های سفت آن را ببرید. قسمتهای لطیف برگ را در آب داغ بریزید تا پس از چند دقیقه نرم شوند، برگ ها را از آب خارج كرده كمی بكوبید. چند لایه از برگ های كوبیده را به عنوان ضماد در موضع مورد نظر قرار داده و ببندید. هر چند ساعت ضماد را با ضماد تازه جایگزین كنید.
•سوپ كلم، سوپ سرماخوردگی
مواد لازم
دو قاشق سوپخوری روغن مایع
۵/۱ كیلوگرم برگ كلم
۵/۱ قاشق چایخوری زیره سیاه
۱ قاشق چایخوری دانه خردل
۱ لیتر آب مرغ یا آب گوشت
۴ قاشق سوپخوری سركه سفید یا قرمز
۴ حبه سیر ریز خرد شده
۴۰۰ گرم گوجه فرنگی رنده شده
۲ قاشق چایخوری شوید خرد شده تازه یا ۱ قاشق چایخوری شوید خشك
طرز تهیه
برگ های كلم را جدا كرده و خوب بشویید و پس از خشك شدن برگ ها آنها را به صورت رشته های باریك خرد كنید. روغن را در قابلمه بزرگی داغ كنید. كلم، زیره و دانه خردل را در روغن ریخته و در قابلمه را ببندید و بگذارید كلم كمی بپزد. گاهی آن را هم بزنید تا كمی نرم شود. (حدود ۲۵ دقیقه)
سركه را اضافه كنید و یك دقیقه كلم را با آن تفت دهید، سپس آب مرغ را افزوده و سه چهارم لیتر نیز آب سرد به آن اضافه كنید، سپس سیر و گوجه فرنگی را نیز به بقیه مواد بیفزایید و بگذارید با حرارت ملایم آهسته به جوش آید و حدود ۴۵ دقیقه بپزد. در آخر شوید را افزوده و سرو نمایید.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)