شخصیت تیپ A
۱ ) رقابت: افراد نوع A تمایل بسیاری به انتقاد از خود دارند و بدون احساس خشنودی از تلاشها یا توفیقهایشان برای رسیدن به هدف تلاش میکنند.
از ویژگیهای مهم دیگر شخصیت نوع A مستعدبودن آنان به ابتلا به بیماریهای عروقی- کرونری قلب است. این شخصیت را عموما شخصیت مستعد سکته قلبی نامیدهاند. در این افراد حس رقابتطلبی شدید، پرخاشجویی، ناآرامی، سرعت در گفتار و حرکتها و عجول بودن بیش از حد مشاهده میشود. به طوری که آنها را بیماران عجله و شتاب دانستهاند.
● شخصیت تیپ
برعکس الگوهای رفتاری نوع A، نوع B با ویژگیهایی همچون سطوح پایین رقابت، فوریتهای زمانی و خصومت مشخص میشود. افراد نوع B تمایل به آسانگیری دارند و نگاهشان به زندگی فیلسوفانه است؛ مثلا بیشتر امکان دارد که بایستند و گل سرخی را ببویند. خصوصیات کلی آنها مبتنی است بر داشتن اعصاب راحت و آرام داشتن توجه و دقت، متین بودن رفتارها و سلوک، دست دادن مودبانه، گام برداشتن متعادل و آهسته و سخن گفتن آهسته و شمرده. افراد تیپ B اشتباهات خود را میپذیرند و آنها را به منزله فرصت برای پیروزیهای بعدی میدانند. از موقعیتهای فعلی و تحصیلات خود لذت میبرند. خود را با همردیفان خود مقایسه نمیکنند. موقعیتهای خود را شمارش نمیکنند. در موقعیتهای دشوار برای حل مسائل خود خلاقتر هستند، زیرا افکار واگر دارند، پس چندین راهحل در برخورد با مشکلات دارند.
● شخصیت درونگرا و برونگرا
کارل یونگ این روانشناس سوئیسی مردم را به ۲ گروه کلی تقسیم و طبقهبندی میکند:
الف) شخصیت درونگرا
عمدهترین ویژگیهای اشخاص درونگرا عبارتند از: زود رنجی، غالبا در رویای بیداری بودن، غالبا خجالتی، خودداری از شرکت در موقعیتهای اجتماعی، رنج بردن از صحنه هراس، بیمیلی به انتخاب دوست بخصوص از نا همجنسان، غمگین افراطی یا نگرانی زیاد از بدبختی احتمالی، ناتوانی در تصمیمگیری، انتقاد افراطی از دیگران، توجه افراطی به شایعات، زیاد پرداختن به خویشتن، پاسخ دادن افراطی به تحسین و تمجید و به طور کلی، متوجه درون خویشتن بودن و در دنیای عمدتا خیالی خویشتن غوطهور شدن.
ب) شخصیت برونگرا
در اینگونه افراد، معمولا ویژگیهای زیر را میبینیم: زود رنج نبودن، بندرت رویا بیداری داشتن، سرعت در انتخاب دوست، علاقهمندی به فعالیتهای جمعی و شرکت در گروه، آزادی از غمگینی افراطی، غالبا و به آسانی خندیدن، ترجیح گزارش شفاهی دادن به گزارشهای کتبی (یا گفتن بر نوشتن)، پذیرش دستورهای دیگران، ترجیح کارهای گروهی به کارهای انفرادی، بازنده خوب بودن و به طور کلی متوجه محرکهای بیرونی بودن از قبیل عقاید مردم یا موقعیتهای اجتماعی.
چنین افرادی بر طبق قواعد انعطاف ناپذیری زندگی میکنند. آنها احساسها و هیجانهای خود را سرکوب کرده در تمام جنبههای زندگی واقعگرا بوده و در اندیشهها و عقاید خود جزمی هستند. از ارزشها و اصول اخلاقی و آداب و رسومی که آموختهاند، دست برنداشته و از آنها پیروی میکنند.
● شخصیت ماکیاولی (Machiavellian)
این سنخ شخصیتی که بهنام نیکولو ماکیاولی، فیلسوف ایتالیایی نامیده شده از ۲ دستورالعمل معروف او پیروی میکنند. یکی عبارت معروف هدف وسیله را توجیه میکند و دیگری، دستور العمل بهترین راه کنترل داشتن بر مردم این است که به آنها آنچه را که دوست دارند بشنوند، بگوییم.
روشن است که دستورالعمل اول رسیدن فرد به هدف، خود از هر طریقی چه صحیح چه غلط، چه مشروع چه نامشروع چه قانونی چه غیر قانونی را مجاز میداند. دستورالعمل دوم نیز به روشنی ریاکاری، فرصت طلبی و نان به نرخ روز خوردن را آموزش میدهد. بدین ترتیب، در شخصیت ماکیاولی همه ویژگیهای ذکر شده دیده میشود. به اضافه آن که این شخصیت تمایل به بیرحمی، تدابیر خود محورانه در روابط متقابل، عدم اعتماد به دیگران و دروغگویی دارد. طبیعی است که همه این تدابیر در خدمت چنین افرادی برای رسیدن آنها به هدفشان است. (این نوع شخصیت بیشتر در سیاستمداران آمریکایی دیده میشود).
● شخصیت اقتدار طلب یا نوع f
در نخستین دههای بعد از ۱۹۴۰ گروهی از روانشناسان اجتماعی به سرپرستی آدورنودر آمریکا کوشش خود را به مطالعه شخصیت اقتدار طلب یا نوع f اختصاص دادند. هدف این گروه، شناخت شخصیتهایی بود که گرایشهای فاشیستی وضد یهودی داشتند و طرفدار تبعیض نژادی بودند. این گروه برای سنجش اقتدارطلبی مقیاسی تهیه کردند که به مقیاس F معروف شد. طبق نظر این محققان، کسانی که در این مقیاس پرسشنامه، نمره بالایی کسب میکند، گرایش به اقتدار طلبی دارند. برخی از ویژگیهای شخصیت اقتدار طلب که بهوسیله این محققان مشخص شده است، عبارتند از: تحجر فکری، عدم گذشت در برابر خطای دیگران، دارای تمایلات تبعیض نژادی، بشدت خود محور، تملق نسبت به منابع قدرت، اما زورگو به زیر دست، طرفدار مجازاتهای سخت و خشن و پیشداوری نسبت به گروههای دیگر بویژه اقلیتها. افرادی که در گروههایی نظیر کوکلوکس کلان عضویت پیدا میکنند، غالبا در پرسشنامه F نمره بالایی کسب میکنند، یعنی جزو شخصیتهای اقتدار طلباند.
● شخصیت تیپی یا تیپ شناختی
این گروه به تیپشناسی افراد میپردازند و انسان را به تیپهای گوناگون طبقهبندی میکنند و تقریبا قدیمیترین نظریه درباره توجیه و تبیین شخصیت به شمار میرود. معروفترین نظریهپرداز در این گروه شلدون است که افرادش را براساس سنخهای (تیپهای) بدنی یا اندازه و شکل بدن به ۳ نوع تقسیم کرده است از این قرار:
● تقسیم بندی شخصیت ها از نظر اریک فروم
اریک فروم روانکاو و دانشمند برجسته معاصر کوشیده افراد بشر را از لحاظ شخصیت و منش به ۵ سنخ یا تیپ طبقهبندی کند:
۲ ) فوریتهای زمانی: افراد نوع A انگار با سرعت در حال جدالی دائمی هستند. آنان اغلب از دیرکردها و اتلاف وقت، بیصبر میشوند. برنامهشان فشرده است و میکوشند همزمان بیش از یک کار انجام دهند، مانند خواندن کتاب هنگام خوردن یا تماشای تلویزیون. ۳ ) عصبانیت/ خصومت: در افراد نوع A براحتی میتوان عصبانیت یا خصومت را برانگیخت. ۱ ) سنخ فربه تنی یا آندومورفی که بدن گرد مانند و نرم دارد، اجتماعی و متعارف است، خوردن را دوست دارد یا پرخور است و راحتطلب و آرامشجوست. ۲) سنخ ستبر تنی یا مزومورفی که بسیار عضلانی و شبیه ورزشکار و با انرژی و ماجراجوست. ۳ ) سنخ کشیده تنی یا اکتو مورفیکه اندام لاغر و کشیده دارد و حساس و خجالتی است. ۱ ) منشپذیرا که با وابسته شدن به دیگران، خود را از اضطرب میرهاند. او به مردم تکیه میکند واز این که مورد محبت اطرافیانش قرار بگیرد ایمنی و آرامش احساس میکند. ۲ ) منش بهرهکش یا استثمارگر که برعکس، در استثمار و بهرهکشی از مردم، احساس آرامش و ایمنی میکند. ۳ ) منش احتکار که بهوسیله انبار کردن و پساندازی یا افکار، خود را از اضطراب میرهاند. معمولا از خرج کردن یا دادن چیزی به دیگران مضطرب میشوند. ۴ ) منش بازاری یا بازاریابی که برای احساس آرامش و ایمنی، شخصیت خود را معامله میکند، همرنگی و همنواری فوری با دیگران، ویژگی رفتار اوست. ۵ ) منش مولد یا بارآور که به تولید، علاقهمند است. اینگونه افراد، خرد و تخیل خود را تا بیشترین حد بهکار میاندازند و استعدادهای ذاتی خود را تا حداکثر شکوفا میکنند و گسترش میدهند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)