آخرین پرچمدار سال 2014 کمپانی سونی در نمایشگاه IFA آلمان معرفی شد. اکسپریا Z3 جدیدترین پرچمدار سونی، نمونه بارزی از فرآیند تکامل در طول زمان است. در نگاه اول ممکن است این محصول مشابه نسل های قبلی ئ کاملاً تکراری به نظر برسد، اما در واقعیت اکسپریا Z3 نقطه عطفی برای کمپانی سونی و خانواده اکسپریا به شمار می رود.
بسیاری از کاربران از تغییرات جزئی در نسل های جدید پرچمداران سونی ناراضی به نظر می رسند، اما باید به این موضوع توجه داشت که به روز رسانی های سونی برای پرچمدار های خود تنها و تنها 6 ماهه است! به عنوان مثال فاصله معرفی Z1 تا Z2 و یا Z2 تا Z3 تنها 6 ماه بود. با ما همراه باشید تا به بررسی اکسپریا Z3، پرچمدار قدرتمند سونی بپردازیم.
طراحی
در نگاه اول کاملاً مشهود است که زبان طراحی Z3 همان زبان طراحی بکار رفته در نسل های قبلی مانند Z1 و Z2 است اما با کمی دقت متوجه میشویم که این بار سونی، حاشیهی دور نمایشگر علی الخصوص در سمت چپ و راست را به شکل محسوسی نسبت به مدلهای قبلی کاهش داده است. این اقدام بالا بردن زیبایی گوشی، در کاهش ابعاد آن نیز تاثیر داشته است. در نتیجه اکسپریا Z3 نسبت به نسل های قبلی خود دارای عرض کمتری است و اصطلاحاً لاغرتر شده است.
همچنین وزن این دستگاه را در مقایسه با نسل قبلی ۱۱ گرم کاسته شده و به ۱۵۲ گرم رسیده است که برای یک گوشی با شاسی فلزی و صفحه نمایش 5.2 اینچی بسیار مطلوب است. به عنوان مثال گلکسی S5 با بدنه تمام پلاستیکی 145 گرم وزن دارد. علاوه بر این موضوع، ضخامت Z3 نیز هم اکنون به ۷.۲ میلی متر رسیده که نسبت به Z2، نزدیک به ۱ میلی متر باریک تر شده است.
سونی در طراحی Z3 همپون گذشته ترجیح داده از همان ترکیب پنل شیشه ای و شاسی آلومینیومی در ساخت این گوشی استفاده نماید. اما فریم آلومینیومی در اکسپریا Z3 نسبت به نسل های پیشین یعنی Z1 و Z2 دارای طراحی متفاوتی است. در نسل های قبلی این فریم دارای گوشه ها و لبه های تیز بود که باعث می شد گوشی براحتی در دست قرار نگیرد و احتمال سُر خوردن آن از دست وجود داشته باشد. اما در اکسپریا Z3 فریم آلومینیومی به صورت کاملاً منحنی با لبه ها و گوشه های گرد در آمده که باعث افزایش اطمینان در هنگام در دست گرفتن و بهبود ارگونومی می گردد.
تفاوت دیگر Z3 با پرچمداران نسل قبلی این است که فریم دور این گوشی تماما از آلومینیوم ساخته نشده است و تنها در چهار گوشه این فریم به جای استفاده از فلز از نایلون فشرده استفاده شده است. این تغییر در طراحی علاوه بر حفظ زیبایی و یکپارچگی دستگاه باعث می شود تا گوشی مقاومت بسیار بیشتری در هنگام سقوط و ضربه از خود نشان دهد و آسیب وارده به دستگاه به حداقل برسد.
همانند سایر گوشی ای سری Z اکسپریا، Z3 نیز در قسمت پشت و رو از شیشه مقاوم ساخته شده است. در پنل جلویی یک صفحه نمایش 5.2 اینچی قرار دارد. این صفحه نمایش در هنگام خاموش بودن به صورت مشکی یکدست جلوه می کند که زیبایی دستگاه را دو چندان می کند. در بالای آن، حسگرهای کنترل نور و مجاورت، اسپیکر مکالمه، دوربین دوم و چراغ چشمک زن اعلانیه ها به همراه لوگوی SONY دیده می شوند. بلندگوهای استریو نیز همانند مدل Z2 در بالا و پایین صفحه نمایش قرار دارند. نکته قابل ذکر این است که بلندگوی فوقانی به عنوان خروجی صدای گوشی نیز کار می کند و LED هشدار نیز در داخل آن تعبیه شده است.
سمت راست اکسپریا Z3 شلوغ ترین قسمت این دستگاه است. در قسمت بالا درگاه میکروسیم کارت به همراه درپوش محافظ قرار دارد. پس از آن کلید پاور/قفل دستگاه با طراحی همیشگی سونی به همراه کلیدهای یکپارچه کنترل صدا قرار دارند. در پایین ترین قسمت این بخش نیز کلید شاتر مکانیکی دوربین تعبیه شده است.
لبه سمت چپ نیز درگاه پورت microUSB2.0 و کارت حافظه جانبی microSD در کنار یکدیگر قرار دارند که توسط یه درپوش مشترک محافظت می شوند. پایین تر از آن پین مربوط به داک پایه و در انتها روزنه مربوط به بند مچی قرار دارد.
در لبه بالایی جک 3.5 میلی متری صدا و میکروفون دوم حذف نویز قرار دارد. لبه پایینی دستگاه نیز عاری از هر گونه کلید، پورت و یا روزنه ایست.
پنل پشتی Z3 نیز به طور کامل توسط شیشه مقاوم پوشیده شده است. نکته قابل توجه این است که کمپانی سونی تاکنون اشاره ای به نوع و جنس این شیشه نکرده است. در گوشه بالای این قاب لنز دوربین به همراه تک فلاش LED قرا دارد و متاسفانه خبری از فلاش قوی تر از نوع دو تایی یا (Dual LED(True Tone نیست. در قسمت وسط این پنل نیز از بالا به پایین لوگوی NFC، لوگوی SONY و در پایین ترین قسمت قاب لوگوی XPERIA دیده می شود.
آخرین پرچمدار سونی نیز طبق روال گذشته از استاندارد IP68 بهره می برد. بر طبق این استاندارد اکسپریا Z3 علاوه بر مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار، در عمق ۱.۵ متری آب به مدت 30 دقیقه دوام خواهد آورد. این استاندارد بالاترین سطح مقاومت در برابر آب و گرد و خاک است و کاربر می تواند با دستان خیس، در زیر باران یا برف، کنار ساحل و ... بدون کوچکترین دغدغه ای از گوشی خود استفاده نماید و به لطف کلید شاتر مکانیکی در زیر آب نیز به عکاسی و فیلمبرداری بپردازد.
در مجموع طراحی Z3 را می توان یکی از برترین طراحی های تلفن های همراه که بسیار کم نقص است، دانست. این گوشی همانند سایر محصولات رده بالای سونی با دقت بالایی ساخته شده و هیچ شکافی بین پنل های آن وجود ندارد. این طراحی از هر جهت نسبت به نسل های پیشین پیشرفت کرده است که این موضوع قابلی تقدیری است.
این گوشی برخلاف نسل های قبلی که تنها در دو رنگ مشکی و سفید عرضه می شد، در رنگ های مسی و سبز نیز عرضه می گردد.
صفحه نمایش
اکسپریا Z3 از یک صفحه نمایش 5.2 اینچی مجهز به پنل IPS و رزولوشن 1080*1920 پیکسل بهره می برد. این صفحه نمایش تراکم پیکسلی 424 پیکسل در هر اینچ را ارائه می دهد که رقم کاملاً قابل قبولی است.
این مشخصات بر روی کاغد هیچ گونه تفاوتی با صفحه نمایش بکار رفته در اکسپریا Z2 ندارد. اما در عمل سونی بهینهسازیهایی را بر روی آن اعمال کرده است تا شفافیت و کنتراست آن نسبت به قبل بهبود پیدا کند. دمای رنگ ها نسبت به قبل پیشرفت محسوسی پیدا کرده است و با توجه به مصرف بسیار پایین تر نسل جدید این پنل، کمپانی سونی توانسته روشنایی بیشتر از 800 نیت را به صفحه نمایش Z3 ببخشد که بالاتر از Z2 است. بنابراین خوانایی صفحه نمایش حتی در زیر نور مستقیم خورشید کار سختی نخواهد بود.
از طرفی به لطف استفاده از پنل IPS و به حداقل رسیدن فاصله بین شیشه محافظ و پنل نمایشگر، زاویه دید صفحه نمایش Z3 بسیار خوب ارزیابی می شود.
فناوری انحصاری سونی به نام Triluminosنیز از دیگر قابلیت های مربوط به نمایشگر است که در پردازش و بهبود تصویر تاثیر بسزایی دارد. همچنین فن آوری Live Color LED بکار رفته در آن باعث می شود نمایشگر فسفر قرمز و سبز را با LEDهای به رنگ آبی ترکیب کند تا بدین ترتیب دستگاه به تولید نور روشن تر و یکنواخت تر، بدون مصرف انرژی اضافی، بپردازد.
همچنین سونی همچنین از موتور پردازشی تصویر خود با نام X-Reality در Z3 استفاده کرده است. این موتور برای آنالیز و بهبود تصاویر به کار میرود که با بهینهسازی و همسانسازی، کنتراست و شفافیت را در کنار کاهش میزان نویز تصاویر برعهده دارد.
این پنل قابلیت درک تا 10 انگشت به صورت همزمان را داراست. علاوه بر آن با استفاده از قابلیتGlow Mode لمس صفحه نمایش با دستکش هم میسر است. همچنین در هنگام عکسبرداری یا فیلم برداری امکان قفل پنل لمسی نمایشگر وجود دارد تا در زیر آب دچار لمس دستگاه دچار مشکل نشود.
سخت افزار
پردازنده در نظر گرفته شده برای اکسپریا Z3 یک سیستم روی - یک - چیپ از نوع Snapdragon 801 ساخت کمپانی کوالکام است. این پردازنده دارای 4 هسته از نوع Krait 400 است که با فرکانس حداکثر 2.5 گیگاهرتز به پردازش اطلاعات می پردازد.
مدل چیپ استفاده شده در این پردازنده MSM8974-AC است که در خانواده S801 پر سرعت ترین آنها محسوب می شود. پرزدازنده گرافیکی نیز Adreno 330 است که با فرکانس 578 مگاهرتز قادر به اجرای قوی ترین و سنگین ترین بازی های اندروید است.
مجموعه فوق را 3 گیگابایت حافظه RAM همراهی می کند تا در اجرای همزمان چند برنامه و حرکت بین منوها کوچکترین تاخیر یا لگی مشاهده نشود.
اما در بنچمارک Antutu اکسپریا Z3 نتوانست امتیاز بیشتر از 43000 را بدست آورد. این یک پیشرفت خارق العاده نیست اما خوشحالیم که عملکرد دستگاه همچنان بدون نقص است و کاربر هیچ گونه مشکلی با آن نخواهد داشت.
اکسپریا Z3 در دو نسخه تک سیم کارت و دو سیم کارته نیز عرضه می شود که هر دو مدل دارای نسخه های ۱۶ و ۳۲ گیگابایت است که از این مقدار، به ترتیب چیزی در حدود ۱۲ و ۲۸ گیگابایت آن در دسترس کاربر قرار دارد. البته می توان این حافظه را به وسیله کارت حافظه جانبی microSD تا ۱۲۸ گیگابایت دیگر ارتقا داد.
نرم افزار
اکسپریا Z3 تحت سیستم عامل اندروید نسخه 4.4.4 کیت کت عرضه می شود که طبق وعده سونی بزودی به نسخه 5.0 لالی پاپ بروزرسانی خواهد شد.
رابط کاربری Z3 نیز همان رابط کاربری قدیمی و آشنای سونی به نام Xperia UI است. بر خلاف رابط های کاربری گوشی های سامسونگ و ال جی، رابط کاربری سونی بسیار ساده و بی آلایش است و خبری از قابلیت های متنوع نرم افزاری نیست. اما در عین حال این رابط بسیار سریع و روان است و کندی و لگی در آن مشاهده نمی شود. از نظر ما سونی سعی دارد تا با سبک نگه داشتن رابط کاربری اختصاصی خود کار با گوشی را برای کاربر راحت تر کند.
از قابلیت های جدید در Z3 ویژگی double-tap-to-wake است که با دو بار ضربه زدن به نمایشگر خاموش، می توان آن را روشن نمود و بدین ترتیب دیگر نیازی به فشردن دکمه پاور نخواهد بود.
از دیگر قابلیت های نرم افزاری در Z3 قابلیت Record Screen یا همان فیلمبرداری از صفحه نمایش است که می توان اسکرین شات ویدیویی ها در کیفیت های 720p و 1080p ذخیره نمود.
قابلیت Answering Machine یا همان منشی تلفنی موجود در Z2 در Z3 نیز تعبیه شده است،اما این بار دارای دسترسی به مراتب راحتتر و تنظیماتی متنوعتر شده است. به عنوان مثال می توان در نسخه دو سیم کارت برای هر سیم کارت منشی جداگانه تعریف کرد. یا قابلیتی به نام Speaker Voice Enhancement در بخش تنظیمات تماس وجود دارد که با فعالکردن آن، میتوان صدای واضحتر و بلندتری را در حین مکالمه صوتی دریافت و ضبط کرد.
مهمترین قابلیت اکسپریا Z3 را میتوان مجهز شدن آن به PS4™ Remote Play دانست. توسط این قابلیت فوق العاده خاص می توان از گوشی به عنوان نمایشگر راه دور برای متصل شدن به PS4 و کنترل بازیها در کنسول بازی، استفاده نمود.
دوربین
کمپانی سونی این بار هم از همان سنسور معروف خود در ساخت دوربین اکسپریا Z3 بهره برده است. یک سنسور 20.7 مگاپیکسلی از نوع Exymor RS که با نسبت 2.3/1 اینچ تقریبا %70 بزرگ تر از سایر سنسور هاست.
لنز این دوربین نیز از سری G خانواده سونی است که گشودگی دیافراگم آن F/2.0 است که برای ثبت عکس و فیلم در محیط های کم نور بسیار مناسب است.
تنها مورد قابل تامل این است سونی این بار هم ترجیح داده به جای استفاده از فلش های دوگانه True Tone و یا فلش زنون از همان تک فلش LED سابق هم استفاده نماید. سونی در اکسپریا Z3 به جای استفاده از لرزشگیر اپتیکال بر روی لنز از تکنولوژی جدیدی با نام Intelligent Active Mode استفاده کرده تا لرزش دست ها را به حداقل برساند و تصویری صاف و یکدستی را به ارمغان آورد.
به جرات می توان گفت که اپلیکیشن دوربین سونی یکی از کاملترین و متنوعترین برنامههای عکسبرداری و فیلمبراری در گوشی های هوشمند است. منوی دوربین این اپلیکیشن شامل دو پنل است و با منوی دوربین فیلمبرداری ادغام شده است که بدون نیاز به تغییردادن حالت می توان عکس یا فیلم را ثبت نمود.
دوربین در حالت دستی حداکثر وضوح یا همان 2.07 مگاپیکسل عکس می گیرد و این وضوح در حالت خودکار یا Superior Auto به 8 مگاپیکسل خواهد رسید. اکسپریا Z3 مجهز به یک کلید دیافراگم سخت افزاری است که اندازه کوچکی دارد و برای اکثر افراد کارکردن با آن راحت نیست. می توان این کلید را تنظیم نمود تا قفل گوشی را باز کند و نرم افزار دوربین را اجرا نماید. همچنین می تواند فوراً عکس بگیرد یا فیلمبرداری را آغاز کند. همچنین این کلید در هنگام عکسبرداری و فیلمبرداری زیر آب کارایی فراوانی دارد.
از جمله برخی از این ویژگی ها می توان به عوامل زیر اشاره کرد:
Timeshift Burst : با فعال کردن این گزینه دوربین قادر است در ۲ ثانیه ۳۰ عکس را به ثبت رساند. نکته مثبت در این حالت عملکرد خودکار دستگاه است. بدین صورت که دوربین همواره قبل از لمس دکمه شاتر توسط کاربر نیز تصاویر را ذخیره می کند.
Sound Photo : در این حالت می توان در هنگام عکسبرداری صدای پس زمینه محیط را نیز به آن ضمیمه نمود.
Augmented Reality Effect : این گزینه صرفا جنبه تفریحی و سرگرمی دارد. در این حالت دوربین تصاویری همچون دایناسور، اسپایدرمن و یا آدمک های کُمیک را به صورت مجازی بر روی عکس های ثبت شده قرار می دهد.
Face in : تصویر کاربر را در شات قرار می دهد و از تشخیص چهره برای قراردادن تصویر کوچک بر روی صورت کاربر استفاده می کند.
Multi Camera : در این حالت دستگاه می تواند به دوربین سایر موبایل های اکسپریا وصل شود و ویدیویی ترکیبی را ضبط نماید. بدین گونه در نهایت فیلمی ثبت می شود که به صورت همزمان از چند دستگاه و چند زاویه مختلف به ثبت رسیده است.
Background defocus : این گزینه درست مانند دوربین های دو گانه اچ تی سی وان M8 و یا قابلیت Selective Focus گلکسی S5 یا قابلیت Refocus در گوشی ال جی G3، به کاربر این امکان را می دهد فوکوس دوربین را پس از ثبت عکس بر روی سوژه دلخواه تغییر دهد.
از دیگر قابلیت های این دوربین می توان به قابلیت عکسبرداری پانوراما، عکسبرداری و فیلمبرداری HDR، اعمال حالت ایزو تا 12800 و ... اشاره کرد.
دوربین دوم اکسپریا Z3 نیز یک دوربین 2.2 مگاپیکسلی توانایی ثبت عکس های سلفی با کیفیت و فیلمبرداری فول اچ دی را نیز داراست.
در مجموع کیفیت تصاویر گرفته شده با دوربین این گوشی بسیار با کیفیت است، عکس ها همگی از شفافیت مطلوبی بهره می برند و رنگ ها نیز با شادابی به ثبت می رسند. اما این دوربین نسبت به نسل گذشته بهبود چشمگیری نداشته و فقط بهبودهای کوچکی در آن اعمال شده است به طوری که هنوز نمی توان آن را بهترین دوربین گوشی هوشمند نامید. اصلی ترین ایراد دوربین اکسپریا Z3 عدم توانایی نوردهی صحیح است که در برخی مواقع باعث از دست رفتن جزئیات می شود.
اکسپریا Z3 قادر است در وضوح 2160p و با سرعت 30 فریم بر ثانیه فیلمبرداری می کند. همچنین قابلیت فیلمبرداری در وضوح 1080p و سرعت 60 فریم بر ثانیه و حالت اسلوموشن در وضوح 720p و سرعت 120 فریم بر ثانیه نیز وجود دارد. فیلم های HDR فقط در وضوح 1080p ثبت می شوند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)