پاريس عروس شهرهاي جهان
شهر چهار ميليون نفري پاريس، پايتخت كشور فرانسه با معماري قرون 16 و 17، در بخش مركزي و قديمي، معماري جديد و مدرن در حومه، عبور رودخانه سن از ميان شهر، مكانها و بناهاي تاريخي نظير «برج ايفل»، «موزه لوور»، «كاخ ورساي»، «كليساي نتردام»، «زندان باستيل» و ديگر نقاط ديدني، لقب عروس شهرهاي جهان را به خود اختصاص داده است.
اين شهر كه چون نگيني زيبا بر انگشتري قاره اروپا ميدرخشد، روزگاري از كثرت تعفن و كوچههاي باريك و پر گِل و لاي خود عنوان «لوتينا» يا شهر گل يافته بود، اما با همت مردم و برنامهريزي مسئولان ميتوان امروز اذعان كرد كه امروز پاريس شهري سالم است و شايداين وضعيت تا اندازه زيادي ناشي از برنامه هاي «بارون اوژن هاسمان» شهردار پاريس در دوران «ناپلئون»بوده باشد.
پاريس با وجود بسياري از بناهاي زيبا و تاريخي در آن عصر در كوچههاي باريك و پرپيچ و خم و گلآلود خود گم و پاي در گل بود.
از مهمترين فعاليتهاي هاسمان در آن دوره ميتوان به ايجاد فضاي كافي پيرامون ساختمانهاي بزرگ و با اهميت، بهبود وضع بهداشتي شهر با از ميان بردن كوچههاي باريك و آلوده، ايجاد بلوارهاي وسيع كه علاوه بر برخورداري از نور و هواي كافي عبور و مرور را آسان ميكنند و الحاق حومههاي شهر به پاريس، نام برد. همچنين طرح كمربند سبز به شعاع 250 متر در گرداگرد شهر به منظور جلوگيري از رشد و گسترش بيرويه آن، احداث دو پل بزرگ در جنوب و شمال شهر بر روي رودخانه سن و احداث خيابانهاي متعددي كه پاريس را به خارج شهر مرتبط ميكرد از ديگر كارهاي ارزنده اين شهردار بزرگ است.
پاريس شهر سالم امروز
پاريس امروز به 20 منطقه شهرداري تقسيم شده است كه يك منطقه در مركز و ساير مناطق با آرايش حلزوني در اطراف شعاع منطقه مركزي، كل شهر را تحت پوشش خدمات خود بردهاند.
اين مناطق با بودجه و امكانات برابر به نحوي در شهر فعاليت دارند كه متمايز كردن اين مناطق در عمل غيرممكن است براي حفظ معماري و بناهاي قديمي در مركز شهر و مناطق مركزي، امكان دخل و تصرف در نماي خارجي اين ابنيه را از شهروندان، گرفته است و تنها به ايجاد تغييرات در دكوراسيون داخلي اين منازل و مدرنيزه كردن درون اين ساختمانها از سوي مردم اكتفا شده است. بنابراين در مناطق حاشيهاي، ساختمانها و بناهاي جديد و مدرن پاسخگوي نياز مسكن جمع كثيري از شهروندان هستند. وجود امكانات شهري متعدد، موجب شده كه بسياري از مشكلات شهري كه شهرداري تهران با آن مواجه است، در پاريس به چشم نخورد.
وجود چند شبكه مترو در شهر پاريس علاوه بر نقل و انتقال سريع و آسوده مسافران شهري، مزيتهايي چون استفاده از انرژي برق و كاهش آلودگي ناشي از تردد خودروها و ساير وسايط نقليه شهري، حل مشكلات ترافيكي به دليل عبور از زير زمين و كاهش آلودگي صوتي ناشي از نقل و انتقالات شهري و متعاقب آن آسايش و آسودگي روحي و رواني را نصيب شهروندان، كرده است.
اگو يا سيستم جمعآوري و هدايت زيرزميني فاضلاب، تمامي آبهاي جاري در شهر را جمعآوري و به خارج شهر هدايت ميكند. اين سيستم، علاوه بر اينكه شهر را از آلودگيهاي موجود در فاضلابها مصون ميدارد باعث محو جويها و انهار از حواشي خيابانها ميشود.
آبهاي اضافي در انتهاي مسير با تصفيه و پاكسازي، صرف آبياري فضاهاي سبز موجود در سطح شهر ميشود. ضمنا طبقه فوقاني كانالهاي اگوبه هدايت كابلهاي برق، تلفن، لولههاي آب و گاز اختصاص يافته است كه تا حد زيادي سطح خيابانها و معابر را از كندوكوب براي اين مقاصد، محفوظ و مصون نگاه داشته است.
همچنين استفاده از نيروي برق، با بهكارگيري نيروگاههاي هستهاي به منظور تامين انرژي لازم جهت منازل مسكوني و تردد متروها ضمن جلوگيري از مصرف بيرويه منابع انرژي فسيلي چون مشتقات نفت، گاز و زغالسنگ، موجب كاهش آلودگيهاي ناشي از سوخت اين مواد شده است.
وسايط نقليه شخصي و عمومي كه در پاريس تردد ميكنند به دليل سالم و نو بودن، آلودگي ناشي از مصرف سوخت در اين شهر را به حداقل ممكن رساندهاند.
بزرگراهها، اتوبانها و زيرگذرهاي موجود در سطح شهر پاريس نيز بروز ترافيك و به تبع آن آلودگي هوا، آلودگي صوتي و اتلاف وقت مردم را به شدت كاهش دادهاند. وجود 32 مسر ورود و خروج شهر و اتوبانهاي خارج شهري و كمربندي امكان تردد شهروندان به حومههاي اطراف پاريس جهت سكونت را سهل و ميسر كرده است.
انتقال كارخانهها به حومه شهر آلودگيةاي ناشي از اين قبيل تاسياست را منتفي و امكان توسعه فضاي سبز سطح شهر را فراهم كرده است كه احداث پارك «سيتروئن» در محل سابق كارخانه مزبور مويد اين اقدام است.
فضاي سبز از ديرباز در اين كشور به ويژه در پاريس، جايگاه ويژهاي دارد. وجود فضاي سبز كاخ «ورساي»، ميدان «كنكورد» و باغهاي «توئيلري» با حفظ جزييات اوليه طراحي آنها در طول اين دو سه قرن شاهدي بر اين ادعااست.
پاريس موفق در توسعه فضاي سبز شهري
![]()
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)