کاربردهای روی(II)
این فلز در شیمی معدنی، بیوشیمی، شیمی محیطی و همچنین شیمی زیستمعدنی نقش مهمی ایفا می کند که شامل تعداد زیادی از عوامل آنزیمی و کاتالیزوری است.
نقش کاتالیزوری شامل فعالیت اسید لوئیس مواد اولیه، تولید یک نوکلئوفیل واکنشپذیر و پایداری گروههای ترککننده است .
در سالهای اخیر توسط انجمن علمی تعاریف زیادی راجع به روی ارائه شد.
روی در علم فیزیولوژی و دارویی با اهمیت است و Zn(II)، دومین عنصر موثر در بدن انسان بوده که در بیمارهای انسان و حیوان نقش دارد. روی(II) یک عنصر ضروری در تمام سیستمهای زنده است و نقش ساختاری در همه آنزیمها و پروتئینها دارد و با تنوع زیاد در آنزیمها، نقش کاتالیزوری و ساختاری را بر عهده دارد.در واقع فلز روی نقش حیاتی در بافت سلولی سالم بر عهده دارد که در سنتز پروتئین، متابولیسم اسیدنوکلئیک، شرکت در رشد و تکثیر سلول، جداسازی و مرگ سلول را بر عهده دارد . همچنین فعالیت روی به عنوان آنتی اکسیدانت قوی در کبد مشخص شده است .
روی(II) در انسولین نیز توسط سه اتم نیتروژن هیستیدین و سه مولکول آب در یک محیط هشت وجهی نا منظم موجود است که برای درمان دیابت شیرین (DM) لازم و ضروری است .همچنین کمپلکس های روی(II)با لیگاندهای چنددندانه به ویژه لیگاندهای بازشیف به عنوان مواد لومینسانس بالقوه بررسی شدهاند .
ساختار و خواص کمپلکسهای پلیمری روی(II)
خودتراکمی لیگاندهای چنددندانه و یونهای فلزات واسطه در تشکیل شبکهها و پلیمرهای کوئوردیناسیونی، زمینه ای در حال رشد در پژوهشها است.
یون روی(II) به طرز مخصوصی برای ساخت شبکهها و پلیمرهای کوئوردیناسیون مناسب است. آرایش d10 کروی به انعطافپذیری محیط کوئوردیناسیون و تعداد لیگاند وابسته است، بنابراین کمپلکس های روی(II) میتواند به آسانی هر یک از ساختارهای چهاروجهی، دوهرمیمثلثی، هرممربعی و هشتوجهی را اختیار کنند.
بنابراین بهعلت تغییرپذیری عمومی کمپلکسهای روی(II)، تشکیل پیوندهای کوئوردیناسیون برگشتپذیر است که این امر یونهای فلز و لیگاندها را قادر میسازد تا در طول فرآیند تشکیل پلیمر نوآرایی انجام دهند تا ساختارهای شبکهای منظمتری بدست آید
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)