- اهمیت ترکیبات بازشیف
در سالهای اخیر لیگاندهای بازشیف کاربرد وسیعی در شیمی آلی-فلزی شیمی زیستمعدنی، پزشکی و صنایع مختلف شیمیایی از خود نشان دادهاند ، علاوه بر این در زمینه های بیولوژیکی و کاتالیزوری بسیار مفید هستند .
این ترکیبات کاندیدای مناسبی جهت تعدیل خواص شیمیایی و ساختاری در کمپلکسهای فلزات واسطه و اصلی بوده، همچنین بهعلت خواص فلوئورسان در وسایل ارتباطات نوری نیز به کار میروند .
ترکیبات بازشیف کاتالیزکننده واکنشها باعث کاهش انرژی فعالسازی از واکنشهای ویژه برای افزایش سرعت و افزایش انتخابگری میشود
اخیرا مطالعات زیادی روی فعالیت بیولوژیکی ترکیبات مختلف با مولکولDNA صورت گرفته، که یکی از مهمترین این ترکیبات، بازشیفها هستند. نحوه برهمکنش ترکیبات بازشیف با مولکول DNA توسط تکنیکهای الکتروشیمیایی و طیفسنجی مختلف تعیین میشود، نتایج آزمایشات نشان میدهد که این مولکولها قادر به تشکیل پیوند با رشته DNA میباشند. استفاده از این ترکیبات باعث میشود تا بدون نشاندار کردن، توالی حالتهای هیبریداسیون در زیستحسگر DNA شناسایی شود.
کاربردهای جدید، از قبیل ضدافسردگی، ضدمیکروب، ضدتومور، ضدسرطان، ضدآفت و دیگر عوامل دارویی نیز برای این ترکیبات گزارش شده است .
شیمی کمپلکسهای فلزات واسطه لیگاندهای بازشیف
کمپلکسهای فلزات واسطه با لیگاندهای بازشیف درسال های اخیر مورد توجه گروههای تحقیقاتی زیادی قرار گرفته است، زیرا این کمپلکسها نقش مهمی را در توسعه شیمی کوئوردیناسیون ایفا میکنند .
کمپلکسهای تشخیص داده شده از لیگاندهای بازشیف فراوان هستند که این نشان دهنده سنتز آسان، کاربرد گسترده و امکان اصلاح ساختارهای متنوع آنها است . ایمینها در پیوند با یون های فلزات مختلف در ترکیبات کمپلکس از طریق زوج الکترون تنهای روی اتم نیتروژن به مرکز فلزی کوئوردینه می شوند و میتوانند به صورت تکدندانه، دودندانه، سهدندانه و حتی چهاردندانه عمل کنند.
بسیاری از کمپلکس های MLX2 و MLL از فلزات Zn(II)، Co(II)، Ni(II)، Cd(II)، با لیگاندهای بازشیف دیایمین تهیه و ساختار بلوری آنها تعیین شده است
همچنین طرح و تهیه اولین عضو خانواده جدید لیگاندهای بازشیف سهدندانهای برای استفاده در تهیه کمپلکسهای دوهرمی مثلثی با موفقیت انجام شده است. این لیگاندها به صورت کمربندی قسمت استوایی مثلثی شکل ساختار دوهرمی مثلثی را اشغال میکنند. هدف از تهیه چنین ترکیباتی بازشیف دستیابی و تهیه ماده اولیه برایکمپلکسهای ابرمولکولی میباشد بهینهسازی این ترکیبات همراه با تهیه و مطالعه کمپلکسهای آنها با گروههای عاملی متفاوت، مرکز توجه مطالعات روی این ترکیبات در آینده میباشد . دربعضی موارد که خالصسازی لیگاند بازشیف و کمپلکسهای مربوطه توسط روشهای کروماتوگرافی منجر به تجزیه میشود و تکرار در تبلور مجدد آنها یک روش وقتگیر و پرهزینه است، این کمپلکسها ر ا میتوان توسط اثر تمپلت تهیه کرد
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)