در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام شرایطی برای دعا بیان شده است . بعضی از این شرایط باید قبل از انجام دعا بوجود آمده باشد و برخی از آنها باید در هنگام دعا و مناجات با پروردگار رعایتشود . در این مقاله به صورت مختصر این دو گونه شرایط را بیان خواهیم کرد .
شرایط دعا
شرایط پیش از دعا
۱- شناختخدا
شناختخداوند متعال یکی از شرایط پذیرش دعاست و بدون شناخت، دعا مستجاب نمیشود .
قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «لو عرفتم الله حق معرفته لزالت لدعائکم الجبال (۱) ;
اگر معرفتشما به خداوند کامل باشد، با دعای شما کوهها از بین میروند .»
به امام صادق علیه السلام گفته شد: «فما بالنا ندعوا فلا یستجاب لنا؟ ; چرا دعا میکنیم ولی دعای ما مستجاب نمیشود؟»
آن حضرت فرمودند: «لانکم تدعون من لاتعرفونه (۲) ; چون کسی را میخوانید که او را نمیشناسید .»
۲- یقین به اجابت
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله میفرماید: «ادعوا الله وانتم موقنون بالاجابه (۳) ; خدا را با یقین به اجابت دعا، بخوانید .»
دلیل این شرط این است که اجابت دارای مراتبی است و ما به تمام مصالح و مفاسد امور آشنایی نداریم، و نفس خواستن از خداوند نوعی عبادت و اظهار خضوع در مقابل خداوند است که خداوند این حالت تواضع و اظهار نیاز را بر طبق رحمت واسعهاش بدون پاداش نمیگذارد .
پس در هر حال هیچ دعایی بدون پاداش نخواهد بود، لذا دعا کننده همواره یقین به اجابت دارد .
امام سجاد علیه السلام در دعای ابوحمزه میگوید: «اللهم انی اجد سبل المطالب الیک مشرعه ومناهل الرجاء لدیک مترعه، والاستعانه بفضلک لمن املک مباحه وابواب الدعاء الیک للصارخین مفتوحه واعلم انک للراجین بموضع اجابه (۴) ;
خدایا راههای درخواست از تو را هموار میبینم و چشمههای امید به سوی تو را سرشار و یاری جستن به فضل تو را برای هر که امیدوار باشد روا و درهای دعا به آستانت را برای فریادکنندگان باز میبینم و میدانم که تو برای امیدواران اجابت کنندهای .»
و نیز در همین دعا میخوانیم: «ولیس من صفاتک ان تامر بالسؤال وتمنع العطیه (۵) ;
در شان تو نیست که به سؤال امر کنی و از اجابت منع کنی .»
و خداوند متعال در حدیث قدسی میفرماید: «انا عند ظن عبدی بی فلا یظن بی الا خیرا (۶) ;
من طبق گمان بندهام با او عمل میکنم، پس باید همواره به من خوش گمان باشد .»
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)