به نام خداوندی که در میان زیبایی ، پیچیدگی آفرید ...



راستی و چپی ...

تا حالا شنیدید که میگن چپ دست هست و تا حالا شنیدید که میگن طرف راست پا هست . توی دنیای پزشکی هم یک چیزی به نام چپ مغز و راست مغز داریم ( ولی اینطوری نمی گن ها!) ولی می گن که فلانی بیشتر از نیمکره ی راست یا نیمکره ی چپ خودش استفاده می کنه .
نیمکره ی سمت راست و نیمکره ی سمت چپ هر کدام دارای ویژگی خاصی هستند و اطلاعات در آنها به صورت های متفاوتی پردزش می شوند . هیچ کس نیست که مثلا از یک طرف همیشه استفاده کنه و لی افراد معمولا از یک طرف بیشتر استفاده می کنند . بعد از خواندن این مقاله تمیدوارم بتواننید بفهمید که کدام طرفی هستید !

مشخصه های اصلی مغز چپ ومغز راست
همانطور که گفته شد ، مردم بیشتر از طرف غالب مغزشان استفاده می کنند . ولی ، فرآیند فکر کردن و آموزش زمانی پیشرفت بهتری می کند که از هر دو طرف مغز به طور متعادل استفاده شود ؛ به این معنا که باید طرف غیر غالب مغز را تقویت کرد . در زیر اطلاعاتی در مورد نحوه ی پردازش داده می شود . تا شما بتوانید به وسیلهی آنها طرف غیر غالب( که مسلما قبلش طرف غالب را تشخیص می دهید !) را شناخته و آن را تقویت کنید .

پردازش خطی در مقابل پردازش کلی پردازش دنباله ای در مقابل پردازش تصادفی
پردازش نمادی در مقابل پردازش محسوس حسی بودن در مقابل منطقی بودن
پردازش کلامی در مقابل پردازش ( اگر گفتید ..) غیر کلامی پردازش بر اساس حقیقت در مقابل پردازش خیال پردازنه

پرذازش خطی در نقابل پردازش کلی
سمت چپ مغز مطالب را به صورت خطی پردازش می کند ؛ یا به عبارتی از جز به کل پردازش می کند . اجزا را می گیرد ، کنار هم قرار می دهد و به صورت منطقی مرتب می کند ؛ سپس ، نتایج را از آن استنتاج می کند . ولی مغز راست ، کلیت را پردازش می کند ، از کل به جز.در اصل، از جواب شروع می کند و به اجزا نگاه نمی کند . اگر شما راست -مغز باشید ،ردر دنبال کردن سخنرنی ها مشکل خواهید داشت مگر اینکه تصویر کلی از آن را به شا نشان بدهند . اگر شما راست –مغز باشید باید ابندا فصل کربوطه یا یک پیش زمینه از سخنرانی را خوانده باشید و یا در هنگام خواندن کتاب باید فصل ها را قبل از خواندن بررسی کنید . باید بعد از هر کلاس (مثلا از استاد فیزیولوژی!) بپرسید که :" استاد ببخشید شما جلسه س دیگه چی قراره درس بدید؟" ( و اونموقع هست که بچه ها می گن که عجب آدمه خودشیرینی هستش در صورتی که نمی دونند که یه چیزیت هست ).
کسانی که مغز چپ فعال تری دارند، می توانند با کلی نگری ، مغز راست خود را تمرین بدهند.

پردازش دنباله ای در مقابل پردازش تصادفی
علاوه بر خطی فکر کردن ، چپ-مغز ها دنباله ای هم فکر می کنند . یک فرد چپ-مغز یک فرد لیست کننده است .؛ معمولا این افراد از درست کردن لیست و برنامه ی روزانه و کلی لذت می برند .همچنین یاد گرفتن به صورت دنباله ای هم رت خیلی دوست دارند .مثلا املا ، یک نوع عمل دنباله ای است . اگر فرد چپ-مغزی باشید ، به احتمال زیاد دردرست نوشتن مهارت فراوانی دارید. همچنین در ریاضی،چپ- مغز ها به صورت خطی و دنباله ای و در عمل به دستور العمل ها نیر ، اینطور عمل می کنند .
و اما ، راست مغز ها ...این موجودات به صورت تصادفی عمل می کنند . اگر شما راست مغز باشید ، از یک کار به کار دیگر جهش می کنید . معمولا کاری را کامل انجام می دهید و لی هیچ الگو و مقرراتی برای آن در نظر نداشتید . یک پروژه را ممکن اس به صورت نا تمام یا دیر تحویل بدهید ، نه به این خاطر که روی آن وت نگذاشتید بلکه به این خاطر که داشتید روی یک پروژ ه ی دیگر هم کار می کردید . وقتیاز شما خواسته شود که یک برنامه ی هفتگی درست کنید ،... به هم می ریزید !ولی به دیلیل این رفتار قسمت غالب مغزتان ، مجبورید لیست و برنامه برای خودتان درست کنید . این ممکن است تنها راه موفقیت شما در تمام مراحل تحصیلی باشد . در خواندن دستور العمل هم باید خیلی تلاش کنید . همچنین ، باید یک فرهنگ لغت به همراه داشته باشید. چ.ن قسمت راست مغز به رنگ ها حساس است ، بهتر است که از رنگ ها برای آموزش استفاده بکنید . و یا بهتر است که یک دنباله را طی کنید ، یا از نظر فیزیکی از محلی به محل دیگری بروید یا آن را تصور کنید .

( این راست مغز ها به نظر میان که یه چیزیشون هست ! ولی ای چپ مغز ها! نوبت شما هم می رسه! )

پردازش نمادی در مقابل پردازش محسوس
چپ مغز ها در پردازش نماد ها مشکلی ندارند ؛ یعنی کلمات یا فرمول ها را به راحتی حفظ می کنند . ولی راست مغز ها دوست دارند که همه چیز محسوس باشد . یک فرد راست مغز دوست دارد ببیند ، لمس و حس کند . آنها ترجیح میدهند که کربد کلمات را ببینیند و یا نحوه س استفاده از فرمول را بدانند . اگر فرد راست کغزی هستید ، بهتر ایت از هر چیری یک واقعیت خارجی درست کنید تا آن را بهتر به خاطر بسپرید و درک کنید .

پردازش حسی در مورد پردازش منطقی
چپ مغز ها هم خطی و دنباله ای هستند و هم منطقی ( ...).اگر با استفاده از سمت چپ پردازش می کنید ، از اطالاعات به صورت تکه تکه برای حل یک مسئله ی ریاضی یا در انجام یک آزمایش استفاده می کنید . در حین خواندن و گوش دادن ، دنبال قطعاتی هستسد که بتوانید آنها ر کنار هم قرار بدهید تا نتایج منطقی بگیرید . ولی راستی ها ... از حسشون استفاده می کنند . ممکن است جواب درست مسئله ریاضی را بلد باشید ولی ندانید از کجا بدست آوردید . به همین دلیل بهتر ایت که از آخر به اول برای حل یک مسدله عمل کنید . در یک امتحان چهار گزینه ای ، حس می کنی که کدام گرنیه ها درست است و معمولا این حدس ها درست است . در نوشتن ، چپی ها به مکانیک قضیه توجه می کنند یعنی به نحوه ی نوشتن ، نقطه گذاری و سازش کلمه . ولی راستی ها به همگراب و معنی توجه می کنند یا به عبارت دیگر ، سمت راست مغز به شکا می گوید که آیا درست است یا نه .


پردازش کلامی در مقابل پردازش غیر کلامی
افراد چپ-مغز در شرح دادن خود و یا محیط اطراف با کلمات ، مشکل کمی دارند . ولی راستی ها می دانند که چه می خواهند بگویند ولی نمی توانند کلمات مناسبی برای فهم آن پیدا کنند . (و اما بهترین صورت برای تشخیص این گونه نحوه ی پردازش چیه؟) در پرسیدن آدرس این افراد دارای تفاوت های بارزی هستند . از یک نفر که چپ-مغز باشد ار آدرسی پرسیده شود این گونه جواب می دهد :" ار اینجا 4 تا 4 راه برو پاینن تر ، بعد به سمت شمال در خیابان رستگاری حرکت کن . 400-500 متر که رفتی جلو ، خیابان نیلوفر را که سمت شرق هست بپیچ تو" ولی حالا می خواهیم ز یک راست مغز این آدرس را بپرسیم:"ا.نجا رو ( با اشاره ) بپیچ به راست ، و بعد وقتی اون ساختمان ( دوباره اشاره می کنه) رو دیدی بپیچ سمت چپ. بعدش از یک قنادی و یک بقالی رد می شی و چراغ بعدی رو باید سمت چپ بپیچی ". چگونه باید برنامه ی درسی ریخت؟ دانشجویان راست مغز باید همه چیز را به صورت تصویری پشتیبانی کنند. اگر به صورت نوشته شده نباشد ، به احتمال زیاد هیچ موقع در ذهن آنها باقی نمی ماند . و بهتر است این افراد مطالب را مصور کنند . باید به این موضوع عادت کنند که برای چیزه هایی که می شنوند یا می خوانند یک فیلم ذهنی درست کنند . افراد راست مغز زمان بیشتر برای نوشتن مقاله یا گزارش نیاز دارند و باید بیشتر آن را بازخوانی کنند تا مطمئن شوند که توانسته اند مطلب مورد نظر خود را به خواننده برسانند و ( گزارش آزمایشگاه ها را از این به بعد با این بهانه به همگروهی خود تحمیل کنید !) .

پردازش حقیقت در مقابل پردازش خیال پردازانه
سمت چپ مغز با همه چیز همانطوری که هستند رفتار می کند – به صورت حقیقی . وقتی که افراد چپ مغز به وسیله ی محیط تحت تاثیر قرار می گیرند ، آن را عوض نمی کنند . آنها می خواهند قوانین را بدانند و از قوانین پیروی کنند و حتی اگر قوانینی وجود نداشته باشد ، برای خود قانون می سازند و از آن اطاعت می کنند . آنها از پیامد های دیر تحویل دادن و یا تحویل ندادن برگه و یا پروژ ه یا بد شدن نمره با خبر هستند . ولی دوستان راستی بعضی وقت ها نمی دانند که چیزی اشتباه وجود دارد. به همین دلیل اگر شما فردی راست مغز باشید ، مهم است که به طور مداوم باز خورد بگیرید و از واقعیات با خبر بشوید . قبل از امتحانات برای گفتن نمره ی اضافی دیگر دیر شده است . لازم است از فعالیت ها و آزمون های خود اطلاعاتی بایگانی کنید. اگر چه این حالت خیالپردازانه به نظر می آید که کمی زیان بار باشد ولی باید گفت که افراد راست مغز افراد خلاقی هستند . مثلا اگر می خواهید در مورد سیستم گوراش چیزی را یاد بگیرید سعی می کنید که خود را به جای غذا بگذارید و مراحل را طی کنید ! و از آنجایی که احساسات در قسمت رایت مغز پردازش می شود ، هر مطلبی که به شما خاصی بدهد ،را به خوبی به خاطر می سپارید.

این تفاوت ها فقط قسمتی از تفاوت های بین افراد چپ مغز و راست مغز است ولی میتوان الگویی برای آن پیدا کرد . از آنجایی که نحوه های برخورد چپ-مغزانه ( مصدر ساختم!) آنهایی هستند که در کلاس استفاده می شود ،افراد راست مغز خود را ناقص می پنارند . ولی باید دانست که افراد راست مغز خیلی انعطاف پذیرند. همچنین اگر شما فردی چپی باشد ، نی توانید بفهمید که مغز راست دارای مزایایی است که میتواند در بعضی فعالیت های مغزی مفید باشند .


وب سایت تخصصی و جامعه مجازی مهندسی پزشکی ایران
گرد آوری و ترجمه :سیاوش سخاوی
کپی برداری با ذکرکامل نام وب سایت Bioemm.com و همچنین ذکر نام مترجم بلا مانع است .

دوستان در ضمن، لطفا بعد از خوندنه این مقاله بنویسید که کدوم طرفی هستید !