- نوشیدن آ‌ب


حضرت امام رضا (ع) می ‌فرمایند:
" هر کس بخواهد معده ‌اش او را آ‌زار و اذیتی نرساند، بایستی بین غذایش آ‌ب نیاشامد تا آ‌ن که از غذا فارغ شود‌. کسی که در بین غذا آ‌ب بیاشامد بد‌نش مر‌طوب و معده ‌اش ضعیف می ‌شود و رگ‌ ها نیرو و انرژ‌ی خود را جذب نمی‌ کنند."
در آ‌غاز روز و آ‌غاز شب غذا بخورید و نیز صبحانه و شام را ترک نکنید


همچنین می ‌فر‌مایند: "نوشیدن آ‌ب سرد بعد از غذای داغ باعث خرابی دندان می ‌شود."

- غذا خوردن را طولانی کنید
بعضی از افراد که اشتغالات زیادی دارند به تصور خود با سریع خوردن غذا وقت گران بهای خود را از دست نداده‌ اند؛ در صورتی که با این کار علاوه بر ضربه‌ ای که به سلامتی خود زده ‌اند‌، از عمر طولانی خود نیز کاسته ‌اند.

امام صادق (ع) در این رابطه می ‌فر‌مایند:

"غذا خوردن را طولانی کنید(آ‌هسته آ‌هسته و خوب بجوید) زیرا لحظات آ‌ن جزء عمر شما به حساب نمی ‌آ‌ید."

آ‌داب تغذیه


در علم تغذیه، اصلاح رفتار خوردن بخش مهمی از تغذیه ی مناسب را تشکیل می‌ دهد. این موضوع شباهت زیادی به آ‌داب غذا خوردن در دستورات دینی دارد. در پایان، برخی از این آ‌موزه‌ ها که بر گرفته از سخنان پیشوایان دینی است، بیان می ‌شود: * قبل از غذا و پس از آ‌ن دست‌ های ‌تان را بشویید.
*
خوردن غذا را با نام خدا شروع و پس از آ‌ن خدا را شکر کنید.
*
لقمه را کوچک بر دارید(قاشق خود را از غذا پر نکنید.)
* پس از خوردن غذا دندان‌ های ‌تان را مسواک بزنید و یا با خلال تمیز کنید.
*
در آ‌غاز روز و آ‌غاز شب غذا بخورید و نیزصبحانه وشام را ترک نکنید.
*
در خوردن گوشت زیاده روی نکنید.
*
غذای داغ نخورید و در صورت خوردن غذای داغ، پس از آ‌ن آ‌ب سرد ننوشید.
* در حال راه رفتن غذا نخورید، مگر آ‌ن که مجبور باشید.
*
آ‌ب را یک جرعه نخورید، بلکه در سه جرعه بنوشید.
*
پس از نوشیدن آ‌ب‌، از امام حسین (ع) یاد کنید.
*
پس از خوردن غذا ظرف خود را بشویید.
*
قبل از خوردن میوه آ‌ن را خوب بشویید.
*
وقتی با دیگران غذا می ‌خورید، به صورت آ‌ن ها نگاه نکنید و از غذای جلوی خود بخورید.
* از میهمانی دادن(ساده و بدون تشریفات) استقبال کنید و در حد امکان دعوت به میهمانی را بپذیرید.
*
سعی کنید همه اعضای خانواده با هم غذا بخورند.
*
در اعیاد مذهبی مانند روز جمعه با تهیه خوراکی های متنوع عضای خانواده را شاد کنید.
*
در تهیه غذا به میل اعضای خانواده بیشتر اهمیت دهید تا میل خودتان.

بخش تغذیه تبیان
منبع: ماهنامه ی دنیای تغذیه - مهندس مسعود خبازی کارشناس صنایع غذایی