گلبولهای قرمز ما در معرض آسیبهای اکسیداتیو هستند، زیرا فشار اکسیژن در این سلولها زیاد است و حضور مقادیر زیاد اسیدهای چرب غیراشباع و یونهای آهن، موجب فراهم شدن شرایط مناسبی برای انجام واکنشهای رادیکال آزاد میشود.
همچنین گلبولهای قرمز به دلیل گردش در بدن در تماس با منابع داخلی و خارجی رادیکالهای آزاد هستند. زندگی در کلان شهرها و تنفس هوای آلوده، مصرف مواد غذایی حاوی نگهدارنده و رنگهای خوراکی، تماس با مواد شیمیایی و استرس بالا در زندگی امروز، همه و همه عواملی هستند که در بدن ما تولید رادیکالهای آزاد میکنند. این رادیکالها موجب تغییر ترکیبات گلبول قرمز میشوند.
اسیدهای چرب غیر اشباع آمادگی بیشتری برای اکسیدشدن دارند و به علت نقش اساسی آنها در انعطاف پذیری غشاء، تخریب آنها موجب صدمه دیدن ساختار غشاء و همولیز آنها میشود. البته گلبولهای قرمز مجهز به مکانیسمهای دفاعی قوی بر علیه رادیکالهای آزاد هستند ولی توانایی ترمیم یا جایگزینی پروتئینهای اکسید شده محدود استاگر اریتروسیتها قادر به دفاع کامل و کافی از خود در مقابل رادیکالهای آزاد نباشند، آسیب دیده و تخریب میگردند که در نهایت آنمی همولیتیک ظاهر میشود. رنگ پریدگی و خستگی زودرس ساکنان کلان شهرها از اولین علائم این آنمی است.
مقدار بالای آنتی اکسیدان های توت فرنگی مانند الاژیک اسید و آنتوسیانین و ترکیبات فنلی آن، توان آنتی اکسیدانی بدن و گلبولهای قرمز را تقویت میکند و از میزان استرسهای اکسیداتیو آن میکاهد. بدین ترتیب هم مانع بروز کم خونی میشود و هم از دیگر بیماریهای ناشی از استرسهای اکسیداتیو مانند سرطان، دیابت و بیماریهای قلب و عروق میکاهد.
انجام فعالیتهای شدید و فرآیند پیر شدن در سلولها نیز موجب افزایش تولید رادیکالهای آزاد میشود. بدین ترتیب مصرف توت فرنگی هم برای ورزشکاران خوب است و هم روند پیری سلولها را کند میسازد.
بررسی افرادی که به مدت دو هفته توت فرنگی مصرف کرده بودند نشان داد اثرات مفید مصرف مرتب توت فرنگی حتی تا یک ماه پس از مصرف آن در بدن باقی میماند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)