به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبری فارس «توانا»، شور و شوق برای خرید سکه در شعب بانک ملی در مناطق مختلف تهران این روزها رنگ و بوی دیگری به بازار سکه داده است.
جنوب، شمال، شرق و غرب تهران این روزها شاهد مردمانی است که حاضرند ساعت طولانی در خیابان در صف بایستند تا بتوانند 5 قطعه سکه با قیمت ارزان‌تر از بازار آزاد بخرند و البته بعد از مدتی با فروش آن در بازار سودی عایدشان شود.
این روزها دیگر مشتریان بازار سکه تفاوتی با هم ندارند و فرقی هم نمی‌کند که بالای شهر می‌نشینند یا اهالی جنوب پایتخت هستند، مهم این است که این افراد همه و همه قصد دارند سکه بخرند، آن هم فقط به خاطر ارزان بودن نرخ رسمی بانک در قیاس با نرخ بازار آزاد.
پیر و جوان همگی تب خرید سکه گرفته‌اند و هریک با توجیه خاص اما هدف مشترکی به شعب منتخب بانک ملی در نقاط مختلف شهر می‌روند و سکه می‌خرند.

* خرید سکه بانکی با هدف نگه‌داری برای اعیاد

کم نیستند افرادی که این روزها و البته در موقعیت‌های مشابه برخی از دارایی‌های غیرنقد خود را تبدیل به پول نقد کرده و برای خرید سکه روانه شعب بانکی می‌شوند؛ هر زمان که تب خرید سکه در بازار بالا رفت، مردم با هر روشی که شده دنبال خرید سکه البته در بازار رسمی هستند.
هریک از خریداران سکه این روزها در حالی با هدف پولی روی پولی گذاشتن روانه بازار رسمی توزیع سکه می‌شوند که در توجیه این اقدام خود مراسم‌های عقد و ازدواج و حتی جشن تولد را بهانه‌ای برای خرید سکه اعلام می‌کنند.
شاید بازار جشن و عروسی به قدری رونق گرفته که مردم حاضرند رختخواب خود را در سوز زمستان پشت درب شعب منتخب بانک ملی در خیابان‌های مختلف تهران پهن کرده و شب را با هوای خرید سکه با قیمت کمتر صبح کنند.

* شمال و جنوب تهران شاهد شب زنده‌داری خریداران سکه

بالای شهر و پایین شهر این روزها پر از مردمی است که سعی دارند به هر نحوی که شده تعداد خاصی سکه بخرند؛ تفاوتی که در خرید سکه از شعب منتخب بانک ملی در مناطق مختلف تهران مشهود است، در حقیقت جمعیت حاضر در این صف‌ها است.
چهره‌های خاص و تکراری البته باز هم در این صف‌ها وجود دارد، اما تفاوت‌شان در این است که این چهره‌ها آدم‌های بالای شهر یا پایین شهر هستند.
هر چه از مرکز شهر و بازار مرجع ارز و سکه فاصله بگیریم و به مناطقی برویم که مردم کم‌درآمد در آن زندگی می‌کنند، بیشتر چهره‌های افراد معمولی را در این صفوف می‌بینیم، در حالی که همین حالت در شعب مرکزی تهران متفاوت است، چرا که بیشتر در آن مناطق کهنه‌کاران بازار سکه نوبت‌های اصلی صف را دارند.
ناگفته نماند که افراد معمولی هم که این روزها به صف‌های فروش سکه در بانک ملی می‌پیوندند، در حقیقت قصد دارند با فروش این سکه‌ها در بازار آزاد سودی به جیب خود بزنند، به همین خاطر هم هست که کار و بار خود را تعطیل و به این صف‌ها می‌آیند.

* فروش سکه در شعب بانکی به سبک قرعه‌کشی

نوع توزیع سکه نیز در شعب مختلف عرضه سکه در بانک ملی با یکدیگر تفاوت‌هایی دارد؛ همانطور که در گزارش‌های قبلی بازار سکه نیز آمده بود تعدادی از شعب بانکی به جای فروش سکه به افراد حاضر در صفوف با روش قرعه‌کشی سکه می‌فروشند.
البته با این تفاوت که در تعدادی از شعب رؤسای شعبه مسئولیت قرعه‌کشی را به عهده دارند و در تعدادی دیگر مردمی که در صف ایستاده‌اند این مسئولیت را به دوش خود گرفته‌اند.
خبرنگار فارس در آخرین روز هفته گذشته برای مشاهده وضعیت عرضه سکه در شعب جنوب شهر و ارائه گزارش به تعدادی از این شعبه‌ها رفت.
آنچه در این گزارش می‌خوانید بخشی از وضعیت فروش سکه در تعدادی از این شعب است.

* هیاهو و چانه‌زنی برای خرید سکه پشت بانک‌ها

از جمعیتی که مقابل درب شعبه ایستاده‌اند و صف طویلی را در خیابان مجاور شعبه تشکیل داده‌اند، به راحتی می‌توان حدس زد که در این شعبه سکه بانکی توزیع می‌شود.
هر چه به شعبه و مردم حاضر در این صف نزدیک می‌شویم، حدسمان بیشتر به واقعیت تبدیل می‌شود؛ دعوا سر نوبت و هیاهویی که برای نظم‌دهی به جمعیت حاضر در صف رخ داده گواه این قضیه است که این شعبه سکه می‌فروشد، اما ظاهراً هنوز توزیع را آغاز نکرده است.
ساعت 10.30 دقیقه صبح روز پنجشنبه است؛ هنوز شعبه منتخب بانک ملی عرضه را آغاز نکرده و البته در توضیح این اقدام اعلام کرده هنوز بانک مرکزی نرخ‌های سکه را تعیین و ارسال نکرده است.
مردم حاضر در صف طبق معمول سر نوبت با یکدیگر چک و چانه می‌زنند، عده‌ای هم سعی دارند نفرات اول را راضی کنند تا سکه‌هایشان را بخرند، تعدادی هم از مردم عادی می‌خواهند که ساعتی کارت ملی‌شان را کرایه دهند.

* وقتی خریدار سکه خجالتی باشد

این وضعیت در تمام شعب فروش سکه مشاهده می‌شود، البته با اندکی تفاوت. اما هر چه به جنوب شهر می‌رویم بیشتر خانواده‌های عادی و کم‌درآمد را در این صفوف می‌بینیم.
یکی از آنها که به گفته خود تاکنون سکه نخریده، به خبرنگار فارس می‌گوید: از صبح که در صف ایستاده‌ام واقعاً خجالت‌ می‌کشم، چرا که برخی از دوستان و آشنایان من را در این صف دیدند.
وی ادامه می‌دهد: تاکنون یک بار هم سکه نخریده‌ام، به همین خاطر خجالت می‌کشم که باید چند ساعت در صف بایستم و دوست و آشنا من را در این حالت ببینند.
این خریدار سکه در توضیح هدفش برای خرید می‌گوید: از تلویزیون و مردم می‌شنوم که بازار سکه می‌تواند محل خوبی برای سرمایه‌گذاری باشد، به همین خاطر سرمایه اندکی را که دراختیار داشتم، با خود آورده‌ام تا سکه بخرم.
وی اضافه می‌کند: شاید سکه‌ها را نگه دارم تا زمانی که گران‌تر شود، شاید هم آنها را در اعیاد و مناسبت‌ها هدیه دهم.

* شعبه‌ای که روزانه فقط به 25 نفر سکه می‌دهد

آقای کیانی که به گفته خود در بازار آزاد مشغول فعالیت است، ابتدا از وضعیت توزیع سکه در این شعبه انتقاد می‌کند و ادامه می‌دهد: این شعبه به 25 نفر بیشتر سکه نمی‌فروشد و مابقی را به دوستان و آشنایان خودشان می‌دهند.
وی اضافه کرد: مردم از بعدازظهر روز قبل پشت درب شعبه صف می‌گیرند، اما فقط طی روز به 25 نفر سکه فروخته می‌شود که این وضعیت اصلاً درست نیست.
این متقاضی خرید سکه از شعبه بانک ملی ادامه داد: بانک مرکزی و دولت باید درباره وضعیت خرید و فروش سکه اقدامی انجام دهند، به خاطر اینکه اصلاً درست نیست مردم به خاطر کسب سود یک شب تا صبح مقابل شعبه صف بایستند، آخر هم نوبت به آنها نرسد.
وی ادامه داد: این شعبه در طول هفته به افرادی که قبلاً سکه خریده‌اند، سکه نمی‌فروشد و فقط به چهره‌های تازه سکه می‌دهد، به خاطر همین برخی افراد سودجو با کرایه کارت ملی یا استفاده از کارت ملی دیگران چند بار در این شعبه سکه می‌خرند.

* میانگین فروش سکه در شعب بانک ملی 150 نفر است

رئیس این شعبه البته در توضیح این اقدام به خبرنگار فارس گفت: ما روزانه به 40 نفر نوبت می‌دهیم، به هر کسی در طول ساعت عرضه نوبت رسید، سکه فروخته می‌شود.
وی اضافه کرد: البته شعبه در امور مربوط به نوبت‌دهی دخالت نمی‌کند و این کار را به خود مردم سپرده تا خودشان تعیین کنند که نوبت بر چه اساس است.
حسین دشتی مدیرکل روابط عمومی بانک ملی درباره محدودیت عرضه سکه در برخی از شعب این بانک گفت: هیچ محدودیتی برای شعب اعمال نکردیم، بلکه به صورت میانگین هر شعبه روزانه باید به 100 الی 150 نفر سکه بفروشد.

* سر و صدای خریداران سکه آسایش همسایگان را برهم زده

یکی از مردمی که خود نیز در صف خرید سکه ایستاده است به خبرنگار فارس می‌گوید: منزل بنده در مجاورت این شعبه قرار دارد، اما چند وقت است که مردم و افرادی که برای خرید سکه می‌آیند آسایش ما را برهم زده‌اند.
وی ادامه می‌دهد: تعدادی از افراد شب‌ها تا صبح به اینجا می‌آیند و مقابل شعبه می‌ایستند و بعضاً‌ هم صدای داد و بیداد و دعوای آنها مزاحم خواب همسایگان می‌شود.
وی می‌گوید: هر روز تعداد افراد خاصی می‌آیند و اتفاقاً هم نفرات اول صف خرید را تشکیل می‌دهند و به راحتی سکه می‌خرند و می‌روند.
این خریدار سکه ادامه می‌دهد: رئیس شعبه به مردمی که برای خرید سکه به اینجا مراجعه می‌کنند گفته باید پشت درب شعبه باشند و بعد از اینکه نوبتشان رسید وارد شوند، به همین خاطر همسایه‌ها آسایش ندارند.

* سکه دو نرخی دلیل اصلی روانه شدن مردم به شعب بانکی

در یکی از شعب بانک ملی در مرکز شهر تعدادی افراد با خانواده‌های خود بیرون شعبه منتظر هستند تا نوبتشان برای خرید سکه برسد. این افراد می‌گویند از شب تا صبح پشت درب هستند و منتظرند شعبه عرضه را آغاز کند.
یکی از آنها می‌گوید: شب تا صبح یا در ماشین خوابیده‌ایم یا کنار آتش ایستاده‌ایم که کسی نوبت ما را نگیرد؛ اگر غیر از این کنیم صبح دیگر نوبتی برای خرید نصیب‌مان نمی‌شود.
وی البته اضافه می‌کند: مردم دیگری هم مثل ما از شب با پتو می‌آیند و حاضرند سرما را تحمل کنند، اما فردا سودی نسبتاً مناسب عایدشان شود.
وی اختلاف قیمت سکه بانکی با سکه آزاد را مهمترین دلیل حضورش در این صف اعلام کرده و گفت: وقتی به راحتی می‌توانم روزی چندصدهزار تومان از این محل سود کنم، ترجیح می‌دهم چند روزی حرفه اصلی خود را تعطیل نمایم.

* پنج روز آمد و رفت بی نتیجه ماند

یکی از خانم‌هایی که نسبتاً سالخورده هم هست به خبرنگار فارس می‌گوید: پنج روز است که می‌آیم و می‌روم اما هنوز نوبت به من نرسیده است؛ اما نمی‌دانم بقیه چطور موفق می‌شوند سکه بخرند.
وی اضافه می‌کند: من هم مانند بقیه افراد حاضر در این صف می‌خواهم برای فرزندانم سکه بخرم تا در مناسبت‌های مختلف به آنها هدیه دهم.
این خریدار سکه می‌گوید: یکی از بستگانم به من پیشنهاد داد تا پول‌هایم را از حساب بانکی خارج کنم و سکه بخرم. از آنجایی که این فرد خود از این محل سود کرده بود من هم تصمیم گرفتم این کار را انجام دهم.

* فروش ترکیبی سکه البته به دستور رئیس شعبه

به گزارش فارس، برخی از رؤسای شعب بستگی به میل خود تعیین می‌کنند که در هر روز چه نوع سکه‌ای و چه تعدادی به مردم فروخته شود.
یکی از این شعب، روزانه تعیین می‌کند که مردم فرضاً دو قطعه نیم سکه و سه قطعه ربع سکه دریافت کنند، در مجموع رئیس شعبه است که تعیین می‌کند مردم 5 قطعه سکه مجاز را در چه نوعی بخرند.
یکی از رؤسای این شعب به خبرنگار فارس گفت: این وضعیت بستگی به میزان سکه‌ای که دراختیار داریم دارد، این تصمیم را می‌گیریم تا همه مردم بتوانند سکه بخرند.
وی تأکید کرد: البته هر تعدادی که اداره مرکزی به ما بدهد ما نیز به مردم می‌فروشیم؛ اداره مرکزی تعیین می‌کند که ما روزانه فروش ترکیبی را در چه قطعاتی داشته باشیم.

حسین دشتی مدیرکل روابط عمومی بانک ملی در توضیح این اقدام برخی شعب، می‌گوید: اصلاً بخشنامه‌ای مربوط به فروش ترکیبی سکه به شعب مختلف بانکی ابلاغ نکرده‌ایم.
وی اضافه کرد: البته این وضعیت بستگی به تشخیص رؤسای شعب نیز دارد که تعیین کنند براساس میزان سکه دراختیار چه نوع و چه تعدادی به مردم فروخته شود ولی هیچ دستورالعمل مکتوبی در این خصوص نداریم.

* کمک از نیروی انتظامی برای جلوگیری از درگیری در شعبه

رئیس یکی از شعبه‌های فروش سکه که اتفاقاً جمعیت زیادی مقابل این شعبه برای خرید سکه به صف ایستادند به خبرنگار فارس گفت: وضعیت این روزهای شعبه به حدی رسیده که ما روزانه حاضریم مبلغی را به نیروی انتظامی بدهیم تا به خاطر جلوگیری از درگیری تعدادی نیرو دراختیار شعبه قرار دهد.
وی اضافه کرد: هر روز نفرات خاصی به اینجا می‌آیند و قصد خرید سکه را دارند، اما به دلیل وجود برخی افراد سودجو در صف در روزهای قبل درگیری‌های متعدد و شدیدی بین مردم رخ داد، به همین خاطر از نیروی انتظامی خواستیم تا این وضعیت را ساماندهی نماید.

* نامه‌نگاری شعب بانکی برای تجدیدنظردر شیوه توزیع سکه

این رئیس شعبه با اشاره به نامه‌نگاری تعدادی از رؤسای شعب بانک ملی به اداره مرکزی این بانک گفت: گروه‌های سنی متفاوتی وجود دارند که روزانه برای خرید سکه می‌آیند، اما به دلیل وجود عده‌ای افراد تکراری و خاص امکان فروش به دیگران وجود ندارد.
وی اضافه کرد: به همین خاطر بنده و همکارانم در شعبه‌های دیگر نامه‌ای را تنظیم و به اداره مرکزی ارسال خواهیم کرد مبنی بر اینکه شلوغی و تجمع افراد در بیرون شعبه مانع از سرویس‌دهی تمام و کمال به سایر مشتریان می‌شود.

* گلایه‌های مردم به رئیس شعبه

در همین زمان تعدادی از مردم به اتاق رئیس شعبه آمدند و انتقادات و گلایه خود را از وضعیت توزیع سکه حضوراً به وی اعلام کردند. این افراد خواهان پیش‌ثبت‌نام برای توزیع سکه هستند و از رئیس خواستند رویه‌ای را در نظر بگیرد تا مردم از چند روز قبل برای خرید سکه در روزهای آتی نام‌نویسی کنند.
اما رئیس شعبه در پاسخ گفت: این امکان برای ما وجود ندارد، چرا که پیش‌ثبت‌نام باید از طریق بخشنامه به شعب ابلاغ شود.
رئیس شعبه به ادامه بحث خود با خبرنگار فارس پرداخت و گفت: به عنوان رئیس شعبه تمام کارم شده پاسخ دادن به عده‌ای مراجعه‌کننده و حتی نمی‌توانم نامه‌های معمولی را امضا کنم.
وی می‌گوید: باید انرژی خود را برای آرام کردن فضای بیرون و داخل شعبه صرف کنیم، با وجود اینکه از کلانتری کمک گرفتیم تا مانع از درگیری شود، اما همچنان مشکل داریم.

* راهکار یک بانکی برای آرام کردن فضا

خبرنگار فارس قصد دارد در این گزارش علاوه بر اینکه پای درد و دل مردم بنشیند قسمتی از سخنان رؤسای شعب را نیز که انصافاً این روزها به شدت درگیر توزیع سکه هستند را نیز انعکاس دهد.
یکی از این افراد که رئیس شعبه‌ای در جنوب شهر است می‌گوید: هر روز تعداد زیادی افراد به شعبه مراجعه و سکه می‌خرند، اما متأسفانه به دلیل ضعف سیستمی همین افراد به راحتی می‌توانند از شعب دیگر نیز روزانه همین تعداد سکه را بخرند.
وی افزود: به نظر می‌رسد بانک مرکزی باید بخشنامه‌ای را ابلاغ کند تا با هر کارت ملی روزانه فقط یکبار سکه فروخته شود.
همچنین بهتر است تا بخشنامه‌ای ابلاغ شود که شعب بتوانند از متقاضیان خرید ثبت نام کند تا در روزهای آینده به آنها سکه بفروشد، به این معنی که اگر به تعدادی در طول یک روز سکه نرسید براساس سهمیه به آنها در روزهای آتی نوبت داده شود.
این رئیس شعبه ادامه داد: اگر پیش‌فروش سکه آغاز شود وضعیت شعب بانکی به طور حتم بهتر خواهد شد.

* حضور محسوس و نامحسوس بازرسان بانک مرکزی در شعب بانک

اطلاعات کسب شده توسط خبرنگار فارس حکایت از آن دارد که شلوغی بازار سکه و وضعیت نامطلوب توزیع سکه در شعب بانکی، موجب شده تا بازرسان بانک مرکزی بیشتر از قبل به این شعب مراجعه کنند.
البته بازرسان مرکزی این روزها به صورت محسوس و یا نامحسوس به شعب می‌روند و از وضعیت آنها گزارش تهیه و در اختیار مسئولان بانک مرکزی قرار می‌دهند.
بانک مرکزی پیشتر اعلام کرده بود که قصد دارد پیش‌فروش سکه را آغاز کند، شاید همین امر موجب شد تا شایعه‌هایی مبنی بر آغاز پیش‌فروش سکه از روز شنبه توسط شعب بانکی بین مردم حاضر در صف خرید سکه ترویج شود، اما هنوز مشخص نیست این سیاست چه زمانی قرار است پیاده شود.

* قیمت فروش سکه در آخرین روز هفته قبل

حدود ساعت 11 تعدادی از شعب نرخ فروش سکه در روز پنجشنبه را پشت درب شعبه و در محل دید خریداران سکه نصب کرده‌اند. بر همین اساس یک بهار آزادی در این شعب با لحاظ 4 درصد مالیات بر ارزش افزوده با قیمت 538 هزار و 200 تومان، نیم سکه با قیمت 259 هزار و 480 تومان، ربع سکه با قیمت 129 هزار و 480 تومان و سکه گرمی با قیمت 72 هزار و 800 تومان به مردم فروخته شد.
در بازار آزاد نیز طی روز گذشته قیمت سکه یک بهار آزادی 584 هزار تومان، نیم‌سکه بهار آزادی 281 هزار و 500 تومان و قیمت ربع سکه بهار آزادی 144 هزار تومان بود.

براساس این گزارش، روند نزولی قیمت طلا در بازارهای جهانی که از روز دوشنبه با آغاز به کار بازارهای جهانی آغاز شده بود، پنج‌شنبه نیز این افت قیمت به اوج خود رسید و هر اونس طلا در بازارهای جهانی 1583 دلار داد و ستد شد.