نويسنده:حسین الهینژاد
پیشگفتار
عزت، کرامت، شرافت و متانت، گلواژههایی هستند که به انسان روحیه صلابت، مقاومت و شکست ناپذیری میبخشند و انسان را در مسیر اعتلا و تعالی روح مدد میرسانند و او را از حضیض پستی و زبونی به اوج شوکت و سربلندی رهنمون میسازند . در پرتو همین مفاهیم عالی، انسان به گونهای تربیت میشود که در برابر حوادث و رخدادهای روزگار، تن به ذلت و خواری نمیدهد .
انسان عزت خواه و کرامت طلب، باید عزت و سربلندی را از پایگاه اصلیاش; یعنی خداوند جستجو کند; چنانکه قرآن کریم میفرماید:
«من کان یرید العزة فلله العزة جمیعا» ; (1)
«هر کس عزت میخواهد، همه عزت از آن خداست .»
خداوند چنین عزت و کرامتی را به دوستدارانش میبخشد و آنان را ارجمند و سترگ میسازد .
خدای عزیز میفرماید:
«ولله العزة ولرسوله وللمؤمنین; (2) «و عزت از آن خدا، پیامبر او و مؤمنان است .»
امام حسین علیه السلام در همین راستا در دعای عرفه میگویند:
«یا من خص نفسه بالسمو والرفعة، فاولیاؤه بعزه یعتزون; (3) ای آنکه ذات خود را به علو مقام و رفعت مخصوص گردانید، پس دوستدارانش به عزت او عزیز میشوند .»
اگر عزت و رفعت از ناحیه غیر خدا طلب شود، عزت صرفا ظاهری و دروغین خواهد بود و طبق فرمایش حضرت علی علیه السلام، انسان را به سوی هلاکتسوق میدهد:
«من اعتز بغیرالله اهلکه العز; (4)
هر که عزت را از غیر خدا طلب کند، آن عزت او را هلاک گرداند .»
استاد شهید، مرتضی مطهری رحمه الله در اینباره میفرماید:
«در گفتارهای اقبال لاهوری خواندم که موسولینی گفته است: انسان باید آهن داشته باشد تا نان داشته باشد; یعنی اگر میخواهی نان داشته باشی، زور داشته باش . ولی اقبال میگوید: این حرف درست نیست . اگر میخواهی نان داشته باشی، آهن باش، نمیگوید آهن داشته باش; بلکه آهن باش; یعنی شخصیت تو شخصیتی محکم به صلابت آهن باشد . میگوید شخصیت داشته باش . چرا به زور متوسل میشوی؟ چرا به اسلحه متوسل میشوی؟ بگو اگر میخواهی هر چه داشته باشی، خودت آهن باش، خودت فولاد باش، خودت شخصیت داشته باش، خودت با صلابتباش، خودت منش داشته باش .» (5)
پس از شناخت عزت و خاستگاه واقعی آن، و بعد از بیان اینکه عزت و کرامت اولیای الهی از ناحیه خدا تامین میشود و شاخصه و جاودانگی آن به خاطر انتساب به خداست، به بیان دو برهه مهم از زمان که عزت و شرافت انسان به اوج و بالندگی خویش رسیده و خواهد رسید، میپردازیم .
الف) عزت و اقتدار حسینی
ب) عزت و اقتدار مهدوی
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)