گالن،
کانی طبیعی سولفید سرب و اصلی‌ترین کانی فلز سرب در معادن سرب می‌باشد.
این کانی فلزی معمولاً همراه با اسفالریت در معادن سرب و روی دنیا استخراج می‌گردد. گالن همچنین با فلوئوریت و کلسیت همراهی می‌شود.

هورنبلند:
سبز تا سبز بسیار تیره و سیاه
هورنبلند یك كانی سیلیكاته از دسته اینوسیلیكاتها و خانواده آمفیبولها است. چگالی هورنبلند بین ۳ تا ۳/۴ است و رخ مشخص دارد. این كانی معمولاً به صورت بلورهای منشوری متبلور می شود.
این كانی دارای پلوكروئیسم بوده و در یك جهت زرد در جهت دیگر سبز و در سمت سوم به رنگ سبز تیره تر دیده می شود. هورنبلند یك كانی سنگ ساز است.
● پیدایش:
این كانی در سنگهای آذرین بازیك و اسیدی یافت می شود. در سنگهای دگرگونی از جمله سنگهای آهكی دولومیتی و ناخالص كه تحت تأثیر دگرگونی قرار گرفته اند نیز دیده می شود.
▪ در ایران:
سد كرج ـ دیوریتهای كوارتز دار قصر فیروزه ـ سنگهای مختلف آذرین بیرونی دماوند و ....... یافت می شود.
● ویژگی شناسایی:
در صورتی كه هورنبلند را در لوله آزمایش دربسته حرارت دهیم و آب تولید می نماید كه از این طریق از سایر آمفیبولها قابل شناسایی است.
نام این كانی از یك واژه كهن آلمانی كه برای كانی های منشوری تیره رنگ همراه با سنگهای معدنی اما بدون فلزات قابل برگشت گرفته شده است.
اسفالریت Sphalerite



▪ فرمول : Zns
▪ سیستم :
کوبیک
▪ سختی :
۳ تا ۴
▪ وزن مخصوص :
۴/۱ تا ۳/۹
▪ فوسفورسانی :
بر اثر شکاف یا مالش
▪ واکنش با اسید :
در غلیظ حل می‌شود.
▪ رنگ :
قهوه‌ای تا بلوطی، اغلب سیاه به ندرت زرد، سرخ
این کانی با فرمول شیمیایی ZnS و در سیستم کوبیک متبلور می‌شود به آن نام بلند را نیز می‌دهند. دارای دوقلویی است و معمولاً به صورت توده‌های رخ پذیر دانه ریز تا دانه درشت فشرده بوده دارای آگرگات خوشه انگوری و یا مخفی بلور (ریز بلور) می‌باشد به رنگ قهوه‌ای تا بلوطی و اغلب سیاه و بندرت زرد، سرخ، یا مایل به سبز می‌باشد. بعضی از آنها بی‌رنگ و شفاف به نظر می‌رسد دارای جلای الماسی و صمغی می‌باشد. بسیار شکننده است و سختی ۳ تا ۴ دارد. بر اثر شکاف یا مالش خاصیت فوسفورسانی دارد.
● ویژگی شاخص:
به خاطر جلای صمغی و رخ کامل می‌توان آن را تشخیص داد. نوع تیره رنگ آن دارای خاکه قهوه‌ای متمایل به قرمز است. این کانی نسبتاً سبک است. دیرگداز است، درHNo۳ غلیظ حل می‌شود.
● پیدایش:
اسفالریت مهمترین سنگ معدنی روی است. همراه با گالن پیدا می‌شود. در رگه‌های هیدروترمالی به صورت جزئی یافت می‌شود. همچنین در سنگهای آذرین و نهشته‌های دگرگونی مجاورتی نیز دیده می‌شود، اغلب منشاء گرمایی دارد.
● کاربرد:
مهمترین کانی روی است. مهمترین مصرف آن در ساختن آهن گالوانیزه است. برای ساختن آلیاژ برنج در باتریهای الکتریکی و ساختن ورقه‌های روی کاربرد دارد. در صنایع نقاشی و در تهیه پرده‌های فلوئورسانی نیز مصرف دارد. کلرید روی به عنوان نگهدارنده چوب نیز به کار می‌رود. در ساختن آکومولاتورها و در آتش نشانهای خودکار نیز کاربرد دارد.
● علت نامگذاری:
نام اسفالریت از لغت یونانی به معنی فرینبده یا خائن گرفته شده است به این دلیل که ظاهراً شبیه گالن است ولی فاقد سرب است.