هنري که 50 سال قدمت دارد
احياي مرواربافي همدان


37839661632493756780

جام جم آنلاين: مرواربافي از صنايع پررونق شهر همدان با قدمتي بيش از 50 سال است که در سالهاي اخير مي رفت تا به طور کامل فراموش شود اما به تازگي مسئولان درصدد احياي اين هنر هستند.

به گزارش مهر ، اين رشته پس از يک دوره افول چندساله دوباره مورد توجه صنعتگران همداني قرار گرفته است و تعدادي از صنعتگران همداني در کلاس هاي آموزشي اين حرفه شرکت کرده اند.

ناگفته پيداست که از دست دادن بازار و کوچ و تغيير شغل مرواربافان از دلايلي است که صنعت مرواربافي در همدان را به سمت نابودي سوق داده است که با تلاش هايي که در سال هاي اخير در قالب برگزاري کلاس هاي آموزشي صورت گرفته است، اين شرايط تا حدودي تغيير کرده است.

معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي استان همدان در اين خصوص با بيان اينکه در سال جاري در دوره هاي آموزشي کوتاه مدت مرواربافي تعداد 60 نفر آموزش ديدند، اظهار داشت: در حال حاضر 324 نفر به طور مستقيم در 43 کارگاه مروابافي در استان همدان فعاليت مي کنند.

بهجت عباسي با اشاره به اينکه يکي از بهترين انواع چوب مروار در مزارع شهرستان ملاير کشت مي شود، افزود: مروارهاي اين منطقه به دليل قدرت انعطاف پذيري بالا و نداشتن شاخه هاي جانبي و اضافي از مرغوبترين نوع مروار هستند. مروارها از زمينهاي کشاورزي روستاهاي توچغاز، جوراب، حرم آباد و داويجان اين شهرستان برداشت مي شوند.

وي با بيان اينکه بيشترين بافندگان مروار در شهرستان ملاير فعال هستند، اظهار داشت: در حال حاضر 22 کارگاه در اين منطقه داير است و 220 نفر در آنها اشتغال دارند.

عباسي از تهيه فيلم کتاهي درباره نحوه مراحل توليد مروار خبر داد و گفت: اين هنر قدمتي بيش از 50 سال دارد که به تازگي احياي آن مد نظر قرار گرفته است.

معاون صنايع سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان اظهار داشت: با استفاده از مروار، انواع سبدها به شکلهاي کشکولي، قايقي، بيضي و مربعي در اندازه هاي کوچک، متوسط و بزرگ، مبلمان، زيرتلويزيوني، ميز ناهارخوري و جاروزنامه اي بافته مي شود.

مروار يک نوع چوب تر است که از خانواده بيد به رنگ زرد است و وقتي روغن جلا مي خورد به رنگ طلايي در مي آيد.

در مرواربافي علاوه بر مروار از تخته هاي سه لايي، انواع ميخ، روغن جلا و مفتول هاي سيمي نيز استفاده مي شود و ابزار مورد استفاده در آن اره، رنده، چکش، انبردست، گاز انبر و قيچي باغباني است.

شيوه کار مرواربافان شبيه بافت شعاعي بامبو است به اين طريق که بافندگان ابتدا ترکه هاي درخت را که ماده اوليه مورد مصرفشان است انتخاب و آن تعداد از ترکه هايي را که قابليت تقسيم شدن به دو، سه يا چهار قسمت را دارند، برش طولي داده و سپس از نظر اندازه به طولهاي مورد نياز در آورده و در آب مي خيسانند تا انعطاف پذير و قابل استفاده شود.

در مرحله بافت نيز تعداد چهار عدد از ترکه ها در کنار يکديگر قرار گرفته و تعداد چهار يا پنج ترکه ديگر به صورت متقاطع روي آنها قرار مي گيرد تا تشکيل يک ستاره هشت پر را بدهد آنگاه به وسيله ترکه هاي باريک تري مهار شده و بافنده با ترکه هاي نازک عمل بافت رابه شيوه يکي از زير، يکي از رو آغاز نموده و ترکه ها را به طور يکي در ميان از لابلاي ترکه هايي که قبلاً به طور متقاطع روي يکديگر قرارگرفته عبور مي دهد و اينکار را تا تکميل شيئي که توليد آن مورد نظر است ادامه مي دهد.