وزیر بهداشت گفت: در حال حاضر 95 درصد آب شرب مصرفی شهرهای کشور از منابع بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گفته دکتر مرضیه وحید دستجردی تاکنون تعداد بیماران فوتی مبتلا به وبا در کشور کمتر از انگشتان یک دست بوده است که افراد فوت شده اغلب دارای سنین بالای 85 سال و یا اتباع بیگانه بوده اند.
وی ورود غیر قانونی اتباع بیگانه، استفاده از آبهای تصفیه نشده و چاه و مصرف سبزیجات کشت شده با آبیاری چاه را از جمله علل شیوع وبا دانست.

به گزارش مهر، وزیر بهداشت با اشاره به اهمیت رعایت اصول بهداشتی در مصرف میوه و سبزیجات گفت: با شست و شوی چهار مرحله‌ای سبزیجات و نیز رعایت کردن مصرف آب‌های بهداشتی و قابل اطمینان می‌توان جلوی شیوع وبا در کشور را گرفت.

وی با اشاره به اینکه در مناطق روستایی نظارت‌های بهداشتی بر مصرف آب جدی نیست، افزود: در این راستا و با توجه به اهمیت بیماری وبا و شیوع آن بر استفاده از آب‌های بهداشتی در روستاها تأکید شده است.

وزیر بهداشت در ارتباط با استانداردهای جهانی جلوگیری از شیوع بیماری وبا در کشور گفت: در حال حاضر 95 درصد آب شرب مصرفی شهرهای کشور و نیز 80 درصد آب لوله‌ کشی روستاها از منابع بهداشتی و با رعایت اصول کلرزنی آب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بر این اساس مشکلی در ارتباط با جلوگیری از بیماری وبا با توجه به استانداردهای جهانی وجود ندارد و ایران در این ارتباط اقدامات مناسبی انجام داده است.

دستجردی در ارتباط با لغو مجوز مصرف سبزیجات در رستوران‌ها و اماکن اقامتی گفت: وزارت بهداشت مصرف سبزیجات در رستوران‌ها را تا اطلاع ثانوی ممنوع کرده است اما در منازل افراد با رعایت مراحل شست و شوی سبزیجات می‌توانند از سبزیجات تازه استفاده کنند.
.................................................. ........

چگونه به وبا مبتلا نشویم
وبا از جمله بیماری‌هایی است که بیشتر از طریق مواد غذایی و سبزیجات آلوده به مدفوع انسان، منتقل می‌شوند؛ از همین رو بسیاری از متخصصان، آبیاری نادرست مزارع سبزیجات و صیفی‌جات به‌ویژه مزارع پیرامون شهرهای بزرگ را یکی از عوامل اصلی ابتلای افراد به وبا می‌دانند.

با توجه به انتشار خبر شیوع وبا در کشور و اعلام این موضوع که این بیماری 6مرحله اول شیوع را طی کرده و در مرحله هفتم قرار دارد، روزنامه همشهری با دکتر عمادی از متخصصان بیماری‌های عفونی مصاحبه‌ای درباره این بیماری، علل ابتلا به وبا و علائم و نشانه‌های آن و توصیه‌های بهداشتی جهت پیشگیری از ابتلا به وبا انجام داده است که در پی می‌آید.

* براساس اخبار انتشاریافته درباره این بیماری و با توجه به اینکه گفته می‌شود خاستگاه این بیماری برخی از کشورهای همسایه هستند، ابتدا درباره این بیماری و اینکه وبا در اصطلاح علم پزشکی به چه بیماری‌ای با چه مشخصاتی گفته می‌شود، توضیحاتی ارائه دهید.

بیماری وبا در نظر اول یک اسهال ساده آبکی است، البته این بیماری‌ از نوع بیماری‌های بسیار شدید محسوب می‌شود، زیرا فرد مبتلا به این بیماری در زمان بسیار کوتاهی حجم بسیار زیادی از آب از دست می‌دهد.اساسا بیماری‌های اسهالی دو دسته‌اند: یک دسته موسوم به تیپ کوچک که در این نوع بیماری ویروس عامل ابتلا به اسهال است، این نوع اسهال با جبران آب و الکترویدهای بدن که از دست رفته‌اند قابل درمان است.

برای درمان این نوع اسهال معمولا آنتی‌بیوتیک تجویز نمی‌شود و این نوع اسهال‌ها با جبران آب بدن قابل درمان هستند.دسته دوم موسوم به تیپ روده بزرگ که شامل اسهال خونی و بلغمی و اغلب نیز با تب همراه است. این نوع اسهال شدید است و نیاز به درمان با آنتی‌بیوتیک دارد.وبا نیز اگرچه از نوع اسهال‌های نوع روده کوچک است، اما به‌دلیل اینکه در این بیماری فرد بیمار حجم بسیار زیادی از آب و الکترولیت را از دست می‌دهد این بیماری بسیار خطرناک توصیف شده است.

* پس میزان آب از دست رفته می‌تواند معیار شدت بیماری باشد، دقیقا بدن یک بیمار مبتلا به وبا چقدر آب از دست می‌دهد؟

در وبا انسان به‌طور متوسط حدود 250‌میلی‌لیتر آب به ازای هر یک کیلوگرم وزن خود از دست می‌دهد. با توجه به اینکه آب ماده حیاتی برای انسان محسوب می‌شود و بخش مهمی از وزن بدن را تشکیل می‌دهد، می‌توان گفت: اگر فردی با 80‌کیلوگرم وزن 8 لیتر از آب بدن خود را از دست بدهد، دچار اسهال شدید و کشنده شده است. در بیماری وبا فرد 80‌کیلوگرمی در عرض 24‌ساعت 20‌لیتر آب از دست می‌دهد بنابراین، این بیماری از نوع بیماری‌های بسیار حاد محسوب می‌شود و فرد مبتلا به وبا می‌تواند به‌دلیل کاهش شدید میزان آب در بدنش جان خود را از دست دهد.

* دلایل محیطی و پیرامونی ابتلا به این بیماری چیست؟

آب آلوده، غذاهای آلوده به مدفوع انسان از دلایل اصلی ابتلا به این بیماری هستند، یکی از عوامل اصلی ابتلا به این بیماری نشستن صحیح دست‌ها است، درصورتی که فردی که در یک رستوران کار می‌کند، پس از رفتن به دستشویی دستان خود را به‌طور صحیح نشوید، غذاهای آن رستوران نیز بر اثر تماس دستان وی آلوده به مدفوع انسانی می‌شود.

* اما آب فاضلاب چه ربطی می‌تواند به ابتلای افراد به بیماری وبا داشته باشد؟

در نگاه اول نمی‌توان به‌طور دقیق بیماری وبا را با آب ربط داد و آن را از عوامل اصلی ابتلا به وبا دانست، اما باید این را بدانیم که آب فاضلاب نیز می‌تواند آلوده به مدفوع فرد مبتلا به وبا باشد.اگر خاطرتان باشد چند سال قبل اخباری مبنی بر آبیاری مزارع سبزیجات و صیفیجات اطراف تهران با آب فاضلاب منتشر شد، بنابر این اگر آب فاضلابی که برای آبیاری مزارع به کار می‌رود به ویروس وبا آلوده باشد می‌تواند باعث ابتلای تعداد زیادی از افراد به‌طور غیرمستقیم به وبا شود. به این نوع ابتلا به وبا به‌اصطلاح طریقه ابتلای مدفوعی و دهانی می‌گویند.

* رعایت چه توصیه‌هایی را برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مفید می‌دانید؟

مسافران و افرادی که به رستوران‌ها و به‌ویژه رستوران‌های نه چندان شناخته شده مراجعه می‌کنند باید از خوردن سبزیجات و سبزی‌خوردن و سالاد و انواع چیزهایی که حرارت نمی‌بینند اجتناب کنند. شستن صحیح میوه و سبزیجات در منزل با مواد شوینده نیز می‌تواند تا حد زیادی از ابتلا به وبا پیشگیری کند.

* اینکه در اخبار گفته می‌شود وبا از مرحله ششم خود نیز گذشته و به مرحله هفتم رسیده است به چه معناست؟

زمانی که راجع به مراحل بیماری سخن به میان می‌آید منظور شدت و ضعف این بیماری و میزان همه‌گیری آن است. مراحل بیماری در واقع به پاندمی ربط دارد که به معنای میزان همه گیر شدن یک بیماری در یک جامعه یا سطح جهان به کار می‌رود. بیماری وبا از جمله بیماری‌هایی است که شنیدن نام آن بسیاری را نگران می‌کند. اما برای اطلاع آن دسته از افرادی که نگران ابتلا به این بیماری هستند، باید گفت که وبا از جمله بیماری‌هایی است که شدت و ضعف دارد و از هر 10‌نفر فقط یک نفر به نوع شدید آن مبتلا می‌شود.