فارس: به جز برد 6 بر صفر؛ دو بازی است که بیشتر در ذهن هواداران باقی مانده است. دربیهای سال 73 و 79 که با جنجال همراه شد را مردم هنوز از یاد نبردهاند. 3 نفر از 4 نفر مهمان امروز به جز بهنام سراج در دربی سال 73 حضور داشتهاند. به واقع چه اتفاقی در این دربی افتاد که باعث شد تا هواداران به زمین بازی بریزند؟ قبول دارید که جو بازی به گونهای بود که انگار قرار است آن جنجالها و دعواها به وجود بیاید.
ورمزیار: داوری در این بازی تأثیرگذار بود. به نظرم سرمنشأ این مواردی که گفتید خود داور بود چراکه نتوانست به خوبی بازی را سوت بزند. داور مسابقه در دقیقه 36 یک پنالتی برای پرسپولیس گرفت که به نظرم پنالتی نبود.
فارس: پرسپولیسیها هم معتقدند شما تمارض کردید و پنالتی که در دقایق پایانی روی شما شد هم پنالتی نبود.
ورمزیار: پس از پنالتی پرسپولیس که گل شد در دقیقه 45 هم یک توپ مشکوک را داداشزاده برای پرسپولیس گل کرد. داوری شبهه برانگیز بود و داور و کمک داور اصلا هماهنگی نداشتند. در ادامه همان صحنهای که گفتید پیش آمد و داور که میخواست اشتباه اولش را را جبران کند باز هم به اشتباه سوت زد تا اشتباهش را با اشتباه جبران کند.
عبدی: صادق در آن صحنه از کنار من رد شد و خودش را به زمین انداخت و داور پنالتی گرفت. من همین طور مبهوت مانده بودم که چرا پنالتی اعلام شده است.
ورمزیار: شگرد من این گونه پنالتی گرفتن بود. البته داور هم منتظر بود و دنبال چنین صحنهای میگشت تا اشتباهش را جبران کند که من کارش را راحت کردم. البته اخراج شاهرودی و تحریکی که هواداران را کرد و باعث شد تا پرسپولیس 10 نفره شود هم بی تأثیر نبود.
در ادامه استقلال برای جبران نتیجه جواد زرینچه را از انتهای زمین به سمت راست آورد و نفوذ از جناحین بیشتر شد تا جایی که روی یک کرنر که جواد نواخت ادموند اختر گل اول بازی را زد و پس از آن هم یک پاس گل دیگر به علی اکبریان دادم که هند من اعلام شد.
در مجموع اخراج شاهرودی و ضعف داور باعث شد تا بازی نیمه کاره به پایان برسد.
اختر: اولین دربیام بود و تا دقایق پایانی اصلا توپ به پایم نخورده و در هیاهوی استادیوم گم شده بودم. در کل خیلی در جو بازی نبودم و یادم میآید روی تکل مجتبی محرمی به گوشه پیست پرت شده و حتی یک سیلی هم از مجتبی خوردم. کلاً دو بار توپ به پایم خورد که یکی از این دو بار به گل تبدیل شد. در این بازی برای خودم میچرخیدم.
ورمزیار: قبل از این دیدار هم به دلایل مختلف 3 تا 4 سال بود که استقلال و پرسپولیس با هم بازی نکرده بودند. یعنی کم بازی کردن دو تیم باعث شد تا حساسیتها به وجود بیاید. بعد هم امیر قلعهنویی و مجتبی محرمی هم بهانه خوبی برای جنجال دست هواداران دادند.
عبدی: من با فاصله کمی کنار مجتبی محرمی و امیر قلعه نویی شاهد اتفاقاتی که آن روز افتاد بودم.
اختر: من هم به خوبی به یاد دارم که چه اتفاقاتی افتاد. حرفهایی رد و بدل شد که نمیشود مطرح کرد.
عبدی: امیر یک حرفی به مجتبی زد که مجتبی که در حال رفتن بود برگشت به امیر گفت: "منظورت من بودم؟" که امیر پاسخ مثبت داد و دعوا آغاز شد. به نظر من تمام آتشهای اتفاقات دربی سال 73 زیر سر امیر قلعهنویی بود.
فارس: بعد هم که به بندرعباس تبعید شدید؟
عبدی: اوه اوه آن بازی را نگویید. جالب اینکه همه از هم عذرخواهی میکردند.
اختر: دو تیم با هم سوار هواپیما شدند تا برای بازی برگشت به بندرعباس برویم. جالب اینکه تا آخرین لحظات مشکلات فنی وجود داشت و باعث شد تا با دلهره به این سفر برویم.
عبدی: به خوبی یادم هست. البته میخواستند برای ما ایجاد استرس و ترس کنند که این کار بیشتر باعث خنده ما شده بود.
ورمزیار: من هم محروم بودم و نتوانستم در این سفر استقلال را همراهی کنم.
عبدی: یک زمان اتفاقاتی میافتد که چند سال بعد کسی آن را باور نمیکند. اتفاقات این دربی هم برای هواداران امروز قابل فهم و درک نیست و آنها از خودشان میپرسند که مگر میشود یک روز در یک بازی دربی چنین حوادثی رخ داده باشد.
فارس: البته بر خلاف بازی 6 تاییها، فیلم این بازی موجود است.
عبدی: یک زمان سر خیابان شطرنج بازی میکردیم که پلیس ما را گرفت چون آن زمان شطرنج قدغن بود، اما اگر امروز این خاطره را برای یک بچه تعریف کنیم که در کلانتری از ما تعهد گرفتند که دیگر شطرنج بازی نکنیم برایش خنده دار است.
فارس: اتفاقات دربی دیگر چه بود که امروز باعث تعجب مردم میشود؟
عبدی: امروز به مربیان آموزش میدهند تا بازیکنان را از همه لحاظ روحی و بدنی آماده کنند. تصور کنید قبل از بازی یک مهمانی میگیرند که فلان کار انجام دهید و بهمان کار را نکنید. تصور کنید این جلسات ومهمانی ها چه مشکلاتی را به وجود میآورد.
فارس: چند بار در این گونه مهمانی ها حضور داشتید؟
عبدی: من 2 بار رفتم.
سراج: یک بار هم من رفتم.
اختر: 6 بار هم من برای دادن تعهد به کلانتری رفتم.
عبدی: یادم نیست دقیقا کلانتری بود یا دادسرا. یک جای قدیمی بود نزدیک میدان امام خمینی که ما را قبل از دربیها دعوت میکردند به آن جا.
فارس: شاید موزه عبرت منظورتان است؟
عبدی: شاید. عکسهای ما هم در آنجا هست؟
اختر: یک نفر با چکش نشسته بود و از ما تعهد میگرفت تا پس از گلزنی مثلا فلان کار را انجام ندهیم.
فارس: بهترین لذتی که از دربی بردید کدام صحنه یا گل بود. چه کسی شما را در این بازیها بیشتر اذیت کرد؟
ورمزیار: دربیها هر کدام لذت خاص خودش را داشت و مهم نیست خوب بازی کرده باشید یا بد. برد دربی خیلی لذتبخش است چون تا هفته ها پشت سرش بحث است اما دربیهایی بوده که خودم گل زدم و وقتی شما گل بزنید نفر اول مطبوعات میشوید، چراکه همه روی گلزن بازی زوم میکنند.
یک بازی را یادم میآید که تا دقیقه 15 دو بر صفر از پرسپولیس جلو افتادیم. از پشت 18 قدم یک گل به وحید قلیچ زدم. اولین گلم در پنجمین دربی بود، اما اولین دربی که در سال 65 مقابل پرسپولیس بازی کردم خیلی برایم خاطره انگیز است. در آن سال خیلی سنم کم بود. آن زمان هتل نبود و روز قبل از بازی در یکی از رستورانها غذا میخوردیم و بعد از آن به منزل یکی از هواداران میرفتیم تا کنار هم فضای صمیمی و خوبی داشته باشیم.
یادم میآید قبل از دربی سال 65 هم، خانه یکی از هواداران در جمالزاده مهمان بودیم. وقتی ارنج اعلام شد و زمانی که فهمیدم در ترکیب تیم هستم با توجه به سن کمی که داشتم، اصلا یادم نیست چه زمانی به ورزشگاه رسیدیم و چه زمانی لخت شدیم. فقط یادم هست که نیمکت ها پشت دروازهها بود و صدای استوک هایم که بر اثر لرزش پایم به وجود آمده بود را میشنیدم.
پس از 10 دقیقه از بازی هم هنوز متوجه فضای بازی نبودم. در این زمان یک جا زمین خوردم که آقای حاجیلو بالای سرم آمده و وقتی به او گفتم "بگو تا من را تعویض کنند"، راهنمایی لازم را به من کرد. حاجیلو به من گفت "برو گوشه لب خط و اصلا برنگرد و من خودم یک توپ به تو میدهم. فلان کس را دریبل کن و به سمت دروازه برو". همین اتفاق افتاد و 2 بازیکن را در یک صحنه دریبل کردم و باعث شد تا آن روز بهترین بازیکن زمین بشوم.
آن زمان مایلی کهن، فنونی زاده، کارگر جم و ... در جمع پرسپولیسیها بودند و بازی بدون گل به پایان رسید. آن دربی برایم شیرین ترین بازی بود چراکه پس از آن دیگر دربی برایم عادی شده بود.
در دربیهایی که بازی کردم بیشتر از همه فرشاد پیوس، مجتبی کرمانی مقدم و ناصر محمدخانی خیلی خط دفاع را اذیت کردند.
فارس: بهترین دربی در 70 بازی برگزار شده کدام بود؟
سراج: به نظر من 6 تای 52 که البته به ما ربطی ندارد!
عبدی: آن بازی را من با دوچرخه به ورزشگاه رفتم.
ورمزیار: به هر حال برای پرسپولیسیها یک سری بازیها و برای استقلالیها یک سری دیگر مهم است.
از سال 68 تا 71 یک تیم قدرتمند داشتیم که واقعا رویایی بود. قهرمان آسیا شدیم و در آن برهه تیم ما بسیار خوب بود و رفت و برگشت پرسپولیس را بردیم. علی پروین در آن زمان به خود من گفت اگر 5 بار دیگر با تیم شما بازی کنیم باز هم میبازیم. در آن سال 12 بازیکن ملیپوش داشتیم. به نظرم این دوره برایم بسیار خوب بود.
اختر: دربیهایی که من گل زدم در ذهنم بیشتر باقی مانده. بهترین بازی همان دربی معروف و جنجالی سال 73 است چون اولین بازی و اولین گلم محسوب میشود.
گلهایی که زدم برای طرفداران به یاد ماندنی است و امروز هم به خاطر این گلها به اینجا دعوت شدهام و به خاطر همان هم یک هفته مانده به دربی که میشود روزی 20 خبرنگار زنگ میزنند تا در مورد این بازی نظراتم را جویا شوند.
در دربیهایی که بازی کردم مجتبی محرمی خیلی اذیتم کرد. آن زمان بچه بودم و یک سیلی هم از مجتبی خوردم. بهروز رهبریفر هم خیلی آزارمان میداد.
عبدی: بدترین خاطرهام یکی از شکستهایی است که هیچ زمان از ذهنم فراموش نمیشود. زمین آزادی خاکی شده بود و اتفاقات بازی خیلی اذیتمان کرد.
یک خاطره تلخ دیگر هم بازی بندرعباس بود که فکر میکردیم بازی رفت 2 بر 2 به پایان رسیده که لحظه آخر اعلام کردند استقلال 3 بر صفر بازی را برده و دیگر همه چیز برایمان تمام شده بود. به بندرعباس رفتیم که فقط یک بازی کرده باشیم. این موضوع خیلی من را ناراحت کرد.
فارس: چرا تمام این بازیها که درگیری پیش آمده را 3 بر صفر به سود استقلال اعلام کردهاند؟
عبدی: این 3 بر صفر آخر مثل آب یخی بود بر پیکر بازیکنان پرسپولیس چراکه همه ما تهییج شده بودیم تا این بازی را ببریم که در لحظه آخر اعلام کردند 3 بر صفر به سود استقلال شده و کار تقریبا برایمان تمام بود.
بهترین خاطرهام هم بازی 3 بر صفر خداحافظی فرشاد پیوس بود که یک پاس گل هم دادم. ما خیلی سرتر بودیم.
سراج: من در دربی گل نزدم. اما یک بازی خوب که همان بازی 9 نفره شدن پرسپولیس بود را هیچ زمان از یاد نمیبرم. بازی جالبی بود چراکه بیشتر از50 دقیقه را 9 نفره بازی کردیم.
واقعا فکر نمیکردم مساوی بشود چون کار خیلی سختی بود. اخراج یک نفر خیلی کار را سخت نمیکند اما دو نفر کار را برای پرسپولیس در این بازی سخت کرده بود.
فارس: درهمان دربی دروازه بان استقلال وقت کشی میکرد.
سراج: شما بهتر از ما بازیکنان این مسائل را به یاد دارید.
فارس: شکست در رفت و برگشت برای بازیکنان هر کدام از دو تیم سخت است. چگونه با آن کنار آمدید؟
عبدی: به طور مثال سال گذشته که به عنوان مربی روی نیمکت پرسپولیس بودم و هر دو بازی رفت و برگشت را واگذار کردیم در هر دو بازی بهتر از استقلال بودیم و آنها کاملا محتاط بازی کرده و خیلی کم حمله میکردند و ما بهتر و روانتربازی میکردیم.
شما تصور کنید آن صحنهای که مجیدی توپ را گرفت وشیث جا ماند، خیلی کم اتفاق میافتد. در آن برهه هم از مجیدی چنین فراری توقع نمیرفت و هم از شیث که اینگونه جا بماند و اشتباه بچه گانهای را انجام بدهد. شاید هر مدافع دیگر بود مجیدی را با خطا متوقف میکرد.
فارس: شیث شعار ماندگاری را هم برای هواداران استقلال درست کرد.
عبدی: همین طور است. این دو بازی رفت و برگشت، استقلال خیلی کم فروغ بود. در بازی رفت استقلال بهتر از بازی برگشت بود، با این حال در مجموع در روند بازی ما بهتر بودیم. حتی ما در بازی رفت یک گل هم زدیم که سالم بود.
برای همین است که میگویم اتفاقات و اشتباهات بردهای این بازی را رقم میزند.
فارس: دربی 71 را چگونه پیشبینی میکنید؟
عبدی: هیچ زمانی این بازی را پیش بینی نمیکنم چون این کار درست نیست. معتقدم این بازی به روزش بر میگردد. وقتی سوت داور زده شد همه میفهمند بازی شروع شده و هر چه از زمان بازی می گذرد درصد موفقیت یک تیم مشخص می شود.
سراج: مثلا دقیقه 90.
فارس: برخی اسامی مخصوص دربی هستند. قبول دارید؟
ورمزیار: مثلا چه کسانی؟
فارس: امیر قلعهنویی، احمد عابدزاده، مهدی هاشمی نسب و ...
عبدی: به نظرم هیچ زمان امیر در عرصه بازیگری در دربی موفق نبود.
ورمزیار: اگر منظورتان دوران مربیگری است که قبول دارم هیچ زمان امیر این بازی را نباخت و 3 بازی را با پیروزی پشت سر گذاشت و موفق بود.
فارس: چه عوملی روی این موضوع تأثیرگذار بود تا یک نفر، مرد دربی لقب بگیرد؟
ورمزیار: همان آرامشی که گفتم. آرامش و عدم وجود استرس و اعتماد به نفس به اندازه، باعث میشود تا یک بازیکن در یک بازی که همه استرس دارند از سایرین متمایز باشند.
من هم در دربی اولم تا 20 دقیقه اول در خودم نبودم و فکر میکردم صد هزار نفر در حال ریختن روی سرم هستد اما از این دقیقه به بعد که حاجیلو به من آرامش داد دیگر استرسم از بین رفت. پس از آن هم دیگر از دربیها نمیترسیدم و دوست داشتم از 20 بازی 10 تایش دربی باشد چون دیگر از این بازی نمیترسیدم.
شما قلعه نویی را ببینید. امیر در برخی حرکاتش خیلی آرام و با اعتماد به نفس است.
در همین بازی آخر هم که استقلال به تراکتور گل زد، امیر آرامش خاصی داشت و میخندید. شاید درونش آرام نبود، اما آرامش وی باعث شد تا همین آرامش را به تیمش منتقل کند و نتیجهاش را هم شاهد بودید.
به طور مثال استرسی که در وجود حمید استیلی است به بازیکن منتقل میشود. ممکن است دایی آدم موفقی بوده باشد اما در دربیها استرس داشت. ناصر حجازی خدابیامرز هم از 3 روز قبل استرس این بازی را داشت.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)