براساس آمار شرکت ملی نفت در سال گذشته ۹ میلیارد و ۹۹۴ میلیون و ۸۸۰ هزار لیتر بنزین به کشور وارد شده است که نشان دهنده رشدی ۱۱ درصدی در واردات این فراورده به کشور است.
در همین حال گمرک نیز در گزارشی تصریح می کند که میزان واردات بنزین در همان دوره بیانگر ۹ میلیارد و ۱۶۱ میلیون و ۱۶۵ هزار و ۷۷۳ لیتر است.
همانطور که مشاهده می شود میان آمار شرکت نفت و گمرک نزدیک به ۸۸۳ میلیون لیتر اختلاف در واردات بنزین است.
اگرچه وجود تناقض و دوگانگی در آمارهای اقتصادی کشور خیلی موضوع جدید و عجیبی نیست و آشنایان این حوزه هر روز با این دست آمارها مواجه می شوند اما اینبار اختلاف میان شرکت نفت و گمرک بر سر موضوع بسیار با اهمیتی بنام بنزین است که بر صرفه جویی قطره قطره آن دولت و مجلس وقت گذاشته و مردم هزینه کردند.
با این حساب گمانه زنی این یادداشت صرفاً از بابت توجه مسئولین و ارائه پاسخ مناسب و درخور جهت روشن شدن موضوع است و نه چیز دیگر!
اختلاف در واردات ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین میان شرکت ملی نفت و گمرک ایران از سه حالت خارج نیست:
۱) ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین در گزارش شرکت ملی نفت وجود دارد که در گزارش گمرک نیست.
به یک معنا ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین از بازار جهانی خریداری شده که وارد کشور نشده است.
به دیگر سخن ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین از مبدا قاچاق شده است.
متوسط قیمت بنزین در سال ۸۵ به ارز ایران، ۵۰۰ تومان بوده که با یک محاسبه سرانگشتی، قاچاقچی بنزین توانسته است حاشیه سود ۴۴۱.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومانی را در مدت کمی به جیب بزند.
از آنجائیکه این حجم قاچاق نمی تواند با سطل و گالن و بشکه ۲۰ لیتری یا ۲۰۰ لیتری جابجا شود، ردپای یک مافیای نفتی سیاسی – اقتصادی و نزدیک به قدرت در آن دیده می شود. با این توضیح پاسخ مسئولین ستاد مبارزه با قاچاق و مدیران شرکت نفت و نیرو های امنیتی و اطلاعاتی در این زمینه احتمالا شنیدنی است.
۲) احتمال دوم این است که شرکت ملی نفت در خصوص واردات ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین گزارش خلاف داده است.
اگر این گزارش خلاف واقع را با سادگی یک اشتباه لپی فرض نکنیم احتمالا شرکت نفت هم به این ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین آلوده است.
و اما توضیح؛ شرکت نفت برای واردات بنزین، نفت معاوضه می کند و به ارزش نفت معاوضه شده، دلار از حساب ذخیره ارزی برداشت می کند. نکته اینجاست که رقم دلاری این ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین از حساب دولت یا حساب ذخیره ارزی برداشت شده اما ما به ازای آن نفتی از کشور خارج و بنزینی نیز وارد نشده است.
به سخن دیگر نه نفتی صادر شده و نه بنزینی وارد شده است ولی ما به ازای دلاری ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین و یا نفت معاوضه با آن ، به حساب شرکت نفت واریز شده است.
این احتمال پاسخ کارشناسان سازمان حسابرسی و دیوان محاسبات را می طلبد.
۳) و اما احتمال سوم این است که ۸۸۵ میلیون لیتر بنزین وارد کشور شده اما گمرک از آن بی خبر بوده است.
توضیح ساده تر اینکه ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین وارداتی که احتمالا با کشتی و کانتینر حمل شده و بطور قطع از مبادی رسمی نیز به کشور آمده است از چشمان گمرک دور مانده است.
احتمال سوم اگر چه رانتی با سود حاشیه چند میلیون دلاری نصیب کسی نمی کند اما آشکارا از همزیستی مسالمت آمیز قاچاقچیان با ماموران گمرک در مبادی رسمی خبر می دهد.
چرا که می تواند چنین حجم کالایی توسط هر کسی وارد کشود شود و اما گمرک از آن بی خبر باشد.
در این رابطه بازرسان و ناظران گمرک لازم است توضیح دهند.
و صد البته احتمالات دیگری هم مثل قلم خوردگی یا اشکال چاپی و مواردی از این دست وجود دارد که باز هم نیازمند پاسخ مسئولین است.
عجیب است که ۸۸۳ میلیون لیتر بنزین گم می شود اما احدی برای آن تره هم خرد نمی کند.
منبع: محسن مهدیان
رودسر نیوز
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)