استفاده از داروهای غیر مجاز در ورزش
قسمت سوم
هورمون آندرستن دیون
آندرستن دیون هورمونی است که به وسیله غده های فوق کلیوی ، تخمدان و بیضه ها تولید می شود . این ماده در واقع یک پیش ساز هورمونی است و به طور طبیعی ، هم در مردان و هم در زنان به هورمون مردانه تستوسترون و هورمون زنانه استرادیول تبدیل می شود . تولید کنندگان آندرستن دیون مصنوعی تبلیغ می کنند که این فراورده ها تولید تستوسترون را افزایش می دهند اما بررسی های علمی این ادعا را تایین نمی کند . مصرف آندروستن دیون به عنوان مکمل میزان تستوسترون را افزایش نمی دهد و عضلات با مصرف آن قوی تر نمی شود .
از طرفی دیگر آندرستن دیون اثرات جانبی فراوانی در مردان و زنان ایجاد می کند . آندرستن دیون در مردان در واقع باعث کاهش تولید تستوسترون می شود ؛ در همان حال که تولید استروژن را افزایش می دهد . اثرات جانبی این دارو در مردان شامل آکنه ، کاهش تولید اسپرم ، تحلیل رفتن بیضه ها و بزرگی سینه هاست . در زنان اثرات جانبی شامل پیدا شدنه صفات مردانه مثل کلفت شدن صدا و طاسی به شکل مردانه است . همچنین این دارو میزان کلسترول خوب ( HDL ) را کم می کند و به این ترتیب خطر سکته قلبی و مغزی افزوده می شود .
بتابلوکر ( beta blocker )
یکی دیگر از داروهایی دوپینگی ، داروهای بتابلوگر هستند . این داروها برای بیماریهای قلبی ، فشار خون و کاهش ضربان قلب بکار می روند . اثر این داروها در ورزش هایی چون تیز اندازی و هماهنگی انگشتان دست و عصب که در چکاندن ماشه نقش دارد قابل توجه است .
بکار بردن طولانی بتابلوکرها شدیدا ظرفیت و توان عملکرد ورزشی را کاهش می دهد .
دیورتیک ( DIURETICS )
یکی دیگر از داروهای دوپینگی دیورتیک ( Water Diees ) است . مهمترین خاصیت درمانی آن وقتی است که بدن با کم آبی روبرو می شود .
از دلایلی که ورزشکاران از داروهای دیورتیک استفاده می کنند این است که اولا استفاده از دیورتیک موجب کاهش سریع وزن ورزشکار می شود و دیگر اینکه از طریق استفاده از دیورتیک می توان غلظت مقدار داروی مصرفی دوپینگی در ادرار را کاهش داد ، زیرا اثر استفاده از دیورتیک ها موجب خروج بیش از حد ادرار می شود و در نتیجه این امر باعث می شود که ادرار رقیق تر شده و اثر داروها دوپینگی را در موقع آزمایش کاهش دهد . به هر حال استفاده از داروهای دیورتیکی جهت کاهش وزن مصنوعی و قرار گرفتن در طبقه ای که استحقاق ورزشکار نیست برخلاف اخلاق انسانی و مغایر با رفتار ورزشکاران است .
چرا یک ورزشکار نباید از دیورتیک ها جهت کاهش وزن خود استفاده کند .
این داروها موجب تخلیه چربی های بدن می شوند و چون چربی از 70% آب و 30% سایر مواد دیگر تشکیل شده است بنابراین ورزشکار می تواند ظرف 24 ساعت بیش از % کل وزن خود را از طریق کاهش دهد . این امر موجب کاهش الکترولیت بدن وی از پاها – معده شده و در نهایت موجب گرفتگی عضلانی می شود یا در اثر کاهش الکترولیت های بدن مانند سدیم و پتاسیم ، بر روی قلب و سایر اعضاء بدن تاثیر منفی می گذارد . برای مثال کمبود پتاسیم باعث گرفتگی و ایست قلبی می شود یا موجب گرما خستگی در طول تمرین می شود . عوارض دیگری از قبیل افزایش ضربان قلب ، بی نظمی عمل قلب و در کل مرگ نیز وجود دارد . بنابراین استفاده از این دارو جهت کاهش وزن منطقی نیست .
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)