قوانین جاری :
همچنین که در بخشهای پیشین ذکر شد اتکا به مقررات و اعمال مجازاتهای شدید برای مرتکبین دوپینگ ، در کناربرنامه های مدون آموزشی و پرورشی فکری جوانان ورزشکار برای مبارزه با این ضد ارزش ضروری می باشد . سازمانهایی نظیر کمیسیون پزشکی کمیته بین المللی المپیک ، کمیته المپیک ایالات متحده و سایر سازمانهای اجرایی و بین المللی ، همگی با محکوم نمودن دوپینگ در ورزش ، مقررات خاصی را در مسابقات تحت پوشش خود به مرحله اجرا گذاشته اند و در قالب این مقررات مجازاتهای ویژه ای را نیز جهت مرتکبین دوپینگ پیش بینی کرده اند .
با تمایز بین استفاده آگاهانه و عمدی از یک سوء مصرف غیر آگاهانه در قالب فرمولهای دارویی درمانی ( نظیر وجود داروهای ممنوعه در فرمولهای ضد سرماخوردگی یا ضد اسهال ) مجازاتهای خود را چنین اعلام نموده است :
دوپینگ آگاهانه
سه سال محرومیت از شرکت در مسابقات رسمی برای اولین مورد تخلف .
محرومیت مادام العمر از شرکت در مسابقات رسمی برای دومین مورد تخلف .
دوپینگ غیر آگاهانه
سه ماه محرومیت از شرکت در مسابقات رسمی برای اولین مورد تخلف .
دو سال محرومیت از شرکت در مسابقات رسمی برای دومین مورد تخلف .
لازم به ذکر است که در تمامی موارد فوق الذکر ، اگر فرد خاصی موفق به دریافت مدال شده باشد مدال وی باز پس گرفته می شود .
داروهای دوپینگ
از دیدگاه کلی سه گروه از داروها توسط ورزشکاران مورد استفاده نابجا قرار میگیرند که عبارتند از :
1- داروهای نیروزا که توسط ورزشکار بطور آگاهانه برای افزایش کارآیی ورزشی مورد استفاده قرار میگیرد مانند استروئیدهای آنابولیزان .
2- داروهای درمانی که توسط ورزشکار یا پزشک معالج وی بطور آگاهانه و یا ناآگاهانه در قالب نسخه های درمانی مورد استفاده واقع می شوند ، طبق مقررات برخی از این داروها نظیر داروهای ضد احتقان مقاد سمپاتیک و داروهای ضد اسهال و یا کورتیکواستروئیدهای موضعی ، در صورتی که قبل از مسابقه توسط پزشک تیم ، مصرف آنها به اطلاع کمیته برگزار کننده رسیده باشد ، مجاز شمرده می شوند .
3- داروهای نشئه آور که برای ایجاد حالت خوشی کاذب و عدم احساس خستگی و تنشهای روحی توسط ورزشکار مصرف میشوند نظیر الکل و ماری جوانا .
بر اساس نظر مصرف پنج گروه از داروها توسط ورزشکاران در مسابقات ورزشی ممنوع می باشد که عبارتند از : محرکهای سیستم اعصاب مرکزی – ضد دردهای مخدر – استروئیدهای آنابولیزان – داروهای مدر – مسدود کننده های گیرنده های بتاآدرنرژیک
- هورمون های آنابولیک و استروئید
با توجه به کاربرد این استروئیدها در ورزش بهتر است آنها را به دو گروه کاملا متفاوت تقسیم کنیم : گروه قانونی شامل قرص های ضد بارداری می باشد که در بین ورزشکاران زن مورد استفاده قرار می گیرد . یکی از این عوارض آن ، کاهش ویتامین c ، احتباس آب ، افزایش وزن بدن و اختلالات روانی به همراه تغییرات خلقی فوق العاده زیاد می باشد . البته عوارض جانبی آن به طور قابل ملاحظه ای از فردی تا فرد دیگر متفاوت است .
گروه غیر قانونی شامل آنابولیک ها و آندروژن ها است که ورزشکاران و به خصوص کسانی که ورزش های قدرتی انجام می دهند ، به منظور افزایش حجم عضله استفاده می کنند . باید قبول کنیم که استروئیدهای آنابولیک قرص های جادویی نیستند و عوارض جبران ناپذیری بر سیستم هورمونی بدن به جا می گذارند . گاهی دیده می شود که ورزشکاران برای تقویت خود و یا شرکت در مسابقات ، از داروهایی نظیر « ناندرولون » استفاده می کنند . در حالی که به عوارض و زیان های آنها آشنا نیستند ! مصرف هورمون های جنسی مردانه ، عوارضی مانند ضعف قوای جنسی ( در مردان و زنان ) و اخلال در عملکرد غدد داخلی به دنبال دارد .
همچنین مصرف هورمون رشد انسان ( hcg ) در طیف وسیعی از ورزشکاران دیده شده است . این گروه از ورزشکاران مواد مذکور را برای افزایش عملکرد مورد استفاده قرار می دهند . نظرات و عقاید فراوانی در این زمینه وجود دارد اما هیچ کس مصرف مواد مذکور را بدون عوارض جانبی نمی داند .
یادآوری مهم : درج این مطالب ، تنها به منظور اطلاع رسانی و فقط برای بالا بردن سطح دانش تئوری مربیان ، مشاوران و ورزشکاران رشته های قدرتی بوده و به هیچ وجه به منزله تایید و یا تجویز مصرف این قبیل دارو ها نیست . همانگونه که صدها بار نیز یادآوری کرده ایم ، مصرف استروئیدها و دیگر داروهایی که در لیست داروهای ممنوعه در ورزش نیز قرار دارند ، به دلیل عوارض جانبی ناگواری که از خود بروز می دهند ، تحت هیچ شرایطی تجویز و توصیه نمی شود . این توصیه را از ما بپذیرید که یک تکه حلبی بی ارزش و یا شهرت چند روزه زود گذر ، آنهم در شرایطی که حافظه ضعیف افکار عمومی حماسه و قهرمانی بزرگان را آسان از یاد می برد ، ارزش به خطر انداختن سلامتی را ندارد . خداوند ، سلامتی را به رایگان به انسان هدیه کرده است اما یقین بدانید که پزشکان حتی اگر به فرض محال قدرت بازگرداندن سلامتی از دیت رفته را نیز داشته باشند ، در قبال خدماتی که ارایه می دهند ، بسیار بسیار بیشتر از آن مبلغی که شما صرف تخریب بافت کبد و صرف فدا کردن سلامت خود کرده اید را از شما طلب خواهند کرد !
استروئیدهای آنابولیک (anabolic steroids )
این داروها از هورمون تستوسترون ( هورمون محرکه رشد ) مشتق شده اند و موجب افزایش سنتزپروتئین و سوخت و ساز عضلات می شوند . این داروها ممکن است تارهای عضلانی را قطور ( هیپوتروفی ) کند و از این طریق هم قدرت و هم استقامت را افزایش می دهند . مصرف این داروها تشدید فعالیت غدد هیپوتالامیک را در پی دارد و موجب افزایش ترشح هورمون مربوطه از آن می شوند . برخی از داروهای آنابولیک استروئیدی عبارتند از :
پاناپول ، اندرید ، استرنوبول ، اندریداف ، ارتون ، ویبونول ، توربوبول و هورمون رشد
هورمون های استروئیدی از جمله مواد طبیعی موجود در بدن هستند که امروزه اشکال مصنوعی آنها نیز به صورت داروهای مختلف ساخته شده اند . گروهی از این هورمون های استروئیدی که استروئیدهای آنابولیک خوانده می شوند ، توسط ورزشکاران برای افزایش حجم و قدرت عضلات مورد استفاده قرار می گیرد . هورمون استروئیدی آنابولیک عمده تولید شده در بدن ، تستوسترون است که هورمون اصلی جنسی مردانه هم به حساب می آید .
تستوسترون دو اثر اصلی در بدن دارد :
1- اثرات آنابولیک : یعنی تحریک کردن ساخته شده عضلات
2- اثرات آندروژنیک : یعنی به وجود آوردن صفات جنسی مردانه مثل رویش موی صورت یا کلفت شدن صدا
استروئیدهای آنابولیکی که ورزشکاران استفاده می کنند ، اشکال مصنوعی تستوسترون هستند . این داروها طوری ساخته شده اند تا در آنها اثرات آنابولیک به حداکثر و اثرات آندروژنیک به حداقل برسد . در هر حال این دو اثر تستوسترون را نمی توان هیچ گاه از هم جدا کرد . این هورمون ها به صورت قرص ، تزریقی یا پماد و کرم موضعی ، مصارف پزشکی متعددی دارند . برخی از این کاربردها شامل درمان جایگزین برای مردان دچار کمبود تسترون ، کمک به حفظ توده عضلانی در مبتلایان به بیماری های تحلیل برنده مثل ایدز و درمان انواع نادر کم خونی است .
اما چرا این داروها این قدر برای ورزشکاران جذاب هستند ؟
استروئیدهای آنابولیک علاوه بر افزایش دادن حجم عضلات ، با کاهش دادن میزان آسیب عضلانی که حین فعالیت ورزشی پیش می آید ، به بازاریابی سریع تر توان ورزشکار پس از انجام فعالیت های سنگین کمک می کند . از طرف دیگر برخی از ورزشکاران ممکن است به گسب احساسات تهاجمی و پرخاشگرانه ای که پس از مصرف این داروها پیدا می کنند علاقه داشته باشند . اما متاسفانه بسیاری از ورزشکاران ، استروئیدهای آنابولیک را در مقادیری بسیار بالاتر از میزان تجویز شده به دلایل پزشکی ، مصرف می کنند .
استروئیدهای آنابولیک ممکن است اثرات جانبی وخیمی را به بار آورند . مردانی که از این داروها استفاده می کنند ممکن است دچار بزرگ شدن سیینه ها ، طاسی و پراشتهایی می شوند . و بالاخره اینکه هم زنان و هم مردان ممکن است در نتیجه مصرف این داروها دچار آکنه شدید ، ناهنجاریهای کبد و سرطان کبد ، افزایش میزان کلسترول بد ( ldl ) ، کاهش میزان کلسترول خوب ( hdl ) ، رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه و خشونت آمیز ، اختلالات روانی مثل افسردگی و وابستگی به دارو شوند .
مصرف اشکال تزریقی این داروها فرد را در معرض خطر عفونت ها و بیماری هایی که از طرقی خون منتقل می شوند مثل ایدز و هپاتیت قرار می دهد . استروئیدها در نوجوانان ، الگوی طبیعی رشد و نمو را متوقف می کند و آنها را در معرض خطر مشکلات بهداشتی آینده قرار می دهد . استروئیدهای آنابولیک تنها با نسخه پزشک قابل تهیه هستند . مصرف این داروها برای تقویت کارکرد ورزشی علاوه بر اینکه توسط سازمان های ورزشی تحریم شده اند ، غیر قانونی محسوب می شود .
از جمله این استروئیدهای آنابولیک می توان به داروهایی مثل ناندرولون ، متیل تستوسترون ، اکسی منولون و ... اشاره کرد .
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)