سیستم حرکات سخت ونرم
حرکات ووشو در دو سیستم حرکتی سخت( با استفاده از قدرت عضلانی و مفاصل) و حرکات نرم ( با استفاده از نیروی تنفسی و تمرکز قوای ذهنی) به اجرا در می آید.
1) سیستم سخت یا خارجی :در این سیستم بیشتر به حرکات و تمرینات عضلانی و قدرتی تکیه شده و آمادگی فیزیکی از اهمیت بالایی برخوردار است. این سیستم را اصطلاحا وی چی یا (wie chia) می نامند. حرکات این سیستم که بصورت دست خالی یا سلاح اجرا می شوند آمیزه ای هستند از تکنیکهایی مثل ، مشت زدن،لگد زدن،پرتاب کردن، غلبه کردن، تسلیم شدن و حرکات یورشی بر اساس قدرت فیزیکی و جسمانی که عمدتا با انقباض عضلات اعمال قدرت انفجاری و بعضا فریادهای بلند همراه است. از سبکهای معروف این سیستم می توان به : چانگ چوان و نان چوان اشاره کرد.
2) سیستم نرم یا داخلی : در این سیستم که بر پایه نیروی درونی ذخیره و کاربرد آن استوار است قدرت عضلانی نقش و تاثیر چندانی ندارد. انقباض عضلات در کمترین میزان خود اتفاق می افتد.
از اعمال نیروهای ماهیچه ای ، افت و خیزهای تند و خشن و نیز نعره و فریاد خبری نیست. در این سیستم تمرکز تنفسی بدن به فاصله 5 سانتیمتری زیر ناف در نقطه ای بنام تان تین (ton tin ) که مراکز انرژی حیاتی یا ( چی ) می باشد معطوف می شود. این سیستم را اصطلاحا نی چیا ( nei chia) می نامند و از معروفترین سبکهای آن می توان به هسینگ آی، پاکوآژان و تای چی چوان اشاره کرد.
تمرینات فرم و مبارزه آزاد ( سان شو )
از دیدگاه حرکتی می توان تمرینات ووشوی چینی را به چند دسته تقسیم کرد:
تمرینهای فرم : فرمهای ووشو که با سلاح یا دست خالی و یا بصورت مبارزه گروهی تمرین می شوند آمیزه ای هستند از مشت زدن ،لگد زدن ،پرتاب کردن، غلبه کردن، تسلیم شدن و حرکات یورشی که در مجموعه ای از تمرینات منظم و منطبق بر قوانینی خاص که الگوهای مختلفی مرکب از دفاع و حمله ، پیشروی و عقب نشینی ، استقرارهای ایستا و پویا ، تندی و کندی خشونت و لطافت ، نرمی و سختی و غیره تبعیت می کند.
تمرینات دست خالی ووشو: تمامی هنرهای رزمی دست خالی اعم از چانگچوان ، تای چی چوان ، نان چوان ، باجی چوان، زیانگ زی چوان و..... همگی به این طبقه تعلق دارند .
تمرینهای با سلاح ووشو : شامل سلاح های کوتاه مثل شمشیر پهن و باریک ،سلاحهای بلند مثل نیزه و چوب ، سلاحهای دوتایی مثل جفت شمشیر پهن ، سلاحهای انعطاف پذیر مثل شلاق 9 تکه ،چوب 3تکه و...
مبارزه گروهی شامل : مبارزه مسلحانه با یک یا چند سلاح بر علیه حریفی با سلاح دیگر، مبارزه با دست خالی بر علیه حریفی که از سلاح استفاده می کند.
تمرینهای مبارزه آزاد ( سان شو) : حرکات این طبقه عبارتست از هر گونه مبارزه آزاد مابین دو مبارز که با استفاده از هوش و ذکاوت و تکنیک ، تحت شرایطی خاص و مطابق قوانین انجام می گیرد.
تاثيرات تاي چي بر روي سيستم عصبي مرکزي
عملکرد عمده سيستم اعصاب مرکزي , تنظيم فعاليتهاي سيستمهاي بدن, به طوريکه بدن قادر به ايجاد تعادل بين محيط داخلي و خارجي باشد ,است . اجرا نشدن و از کار افتادن اين عملکرد سيستم اعصاب مرکزي منجر به بيماري مي شود . بنابراين لازم به ذکر است که سيستم اعصاب مرکزي و تاي چي عملکردهايي کار آمد هستند . تاي چي , تحت هوشياري , تمرکز بر روي «دان تين » . بيرون کردن افکار آشفته و سست کردن پوسته دماغي به صورتيکه هيجان بيش از حد به عنوان ناهنجاري تلقي شود , تمرين مي شود .
تاثیرات مثبت تای چی بر روی اعضاء داخلی
تمرين تنفس , تاي چي , به صورت آرام , آزاد ( رها ) , آهسته , يک نواخت , طولاني وعميق انجام مي شود , که اين تنفس باعث ذخيره و تنظيم انرژي مي شود و همچنين باعث بالا بردن تمرکز در افراد مي باشد .
هماهنگي و تعادل اعضاي دروني دو ويژگي مهم در حرکات تاي چي مي باشند . اعضاي بدن انسان با هم و مستقل از هم در يک زنجيره متصل به هم کار مي کنند . به طوريکه اگر يکي از حلقه ها از حرکت بايستند , حلقه هاي بيشماري ايجاد شده تا حرکت ادامه پيدا کند .
با وجود «دان تين » که به عنوان محوري تلقي مي شود, که پيرامون آنرا انرژي فرا گرفته است و تاي چي با تنفس يکنواخت وعميق و هماهنگ و با باز وبسته شدن قفسه سينه و بطن که بهترين دسترسي به اعضاي داخلي مي باشند , شکل گرفته است . ثابت شده است که تمرين تنفس در تاي چي مي تواند سرعت حرکت ديافراگم را سه تا چهار برابر زياد کند . بنابراين تمام اعضاي داخلي مي تواند از پبغام آرام و يکنواخت بهرمند شوند . انعطاف پذيري اعضاء و تعادل بين آنها و پيشرفت در تنفس , متابوليسم , هضم کردن و سيستم چرخه اي بدن سيتم ايمني بدن را در مقابل بيماريها بالا مي برد .
اثرات متبت تاي چي چو آن بر روي ماهيچه ها و استخوانها
حرکات دوراني , تاي چي, ماهيچه ها ( عضلات ) و استخوانها را تحريک مي نمايد . حرکات تاي چي مستلزم , ترکيب نرمي وسختي در ارتباط با تئوري «يين ويانک » و قوانين زيست _ حرکتي است . حرکات دوراني , بدن را در وضعيت کششي بخصوصي در نواحي دان تين مياني وکمر قرار ميدهد . حالت انعطاف پذيري در همگام تمرين در تمامي نقاط بدن ديده ميشود . در اين هنگام , جريان خون در تمام بندها و بافتها اطراف ماهيچه ها تسريع مي يابد . با تصفيه سازي کانالهاي درون بدن و تقويت ماهيچه ها و استخوانها, از ناراحتي هاي استخوان وپوکي استخوان جلوگيري مي شود . به علاوه تاي چي , در جلوگيري و درمان از کار افتادگي ماهيچه هاي پشتي, آرتروز شانه, رشد بيش از حد استخوانها و ناراحتيهاي مهره گردن که معمولا در افراد مسن تر رخ مي دهد, موثر مي باشد .
اثرات مثبت تاي چي چو آن بر روي سيستم گردش خون
سيستم گردش خون, تمام انرژي لازم را براي فعاليتهاي انسان و سوخت و ساز بدن تهيه مي کند . تغذيه و حفاظت سيستم گردش خون مي تواند, ضعف پيري را به تاخير بياندازد و سبب کسب قدرت شود.
همانطوري که در بالا اشاره شد, حرکات دوراني (مارپيچي) در تاي چي به اعضاي داخلي پيغام ميدهد . و همچنين در عملکرد سرخرگها, سياهرگها و مويرگها تاثيرات مثبتي دارد . با تمرينات تاي چي, خاصيت ارتجاعي رگها ارتقاء داده مي شود, غلظت خون کم مي شود, سرعت جريان خون بالا مي رود و در پايان باعث بالا رفتن قدرت بدني مي شود . هر چه خون بيشتري به شخص برسد, عمل سوخت و ساز قلب بالا مي رود . توان روحي بالا, انرژي و تمرکز باعث بالا رفتن طول عمر مي شود .
تاثيرات مثبت تاي چي چو آن بر روي وضعيت (تمايلات ) افراد
تمايلات خوب و خودپروري نشانه روح سالم است . علاوه بر تاثيرات تاي چي بر روي حرکات و تکنيکها, تاي چي به افراد کمک مي کند تا بر خشم خويش غلبه نمايدو باعث پيشرفت سريع در اين رابطه بر روي افراد مي باشد .
در تاي چي, براي بدست آوردن تمرکز و آرامش و حرکت وسکون, نياز به روح آرام داريم . تاي چي در محيط داخلي براي بکار گيري اصول خارجي در ذهن افراد توازن ايجاد مي کند.
« آرامش با افکار راحت (آرام ) همراه است. »بيقراري و ناآرامي با ذهن مشوش همراه است . آرامش مي تواند, بيقراري را بپوشاند.
اين عقيده مردم چين باستان, در مورد توسعه و رشد طبيعي ذاتيشان بود. تاي چي, مردم را در برابر وسوسه هاي خارجي مقاوم مي نمايد . عموما تصديق شده است افرادي که به تاي چي مي پردازند از افسردگي نجات پيدا مي نمايند و از اخلاق خوب وشايسته اي بر خودار مي شوند .
چگونگي آموختن و پرداختن به تاي چي چو آن
در ابتدا از روند كند اموختن حركات تاي چي چو آن نبايد هراسي به دل راه داد . در حرکات تاي چي, قسمتهاي مختلف بدن به طور همزمان با يکديگر حرکت مي نمايند . در هنگام تمرين بايد تمام ذهنتان متمرکز به تمرين خويش باشد و به ساير مسائلي که در حوالي خويش احساس ميکنيم توجه اي ننماييم .در تاي چي پر و خالي بودن گامها را کاملا احساس مي نماييم . به عبارت ديگر پايي که تمام وزن بدن را تحمل مي نمايد پر وپايي که هيچ وزني بر روي آن قرار ندارد خالي مي باشد . برخي از افراد به خاطر سختي تمرينات, زمان کمي را به انجام آن اختصاص مي دهند . در حقيقت براي آموختن تاي چي, ميبايست صبر و استقامت بدن را بالا برد و پشتکار زيادي به خرج داد و با عزمي راسخ کليه حرکات تاي چي را, موبه مو فرا گرفت
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)