نگاهی کوتاه به فناوری بلو-ری
اشعه آبی وارد می شود
r t kh l t kh
سال 2008 بلو-ری (Blu-ray، BD) به طور عمده وارد بازار شد. این لوح فشرده بلو-ری نوعی دیسک نوری به شمار می‌رود که کاربرد اصلی آن ذخیره ویدئو با کیفیت بالا و اطلاعات است و از نظر ابعاد ظاهری به CD و DVD شباهت دارد.
r b kh l b kh


23664 895

سال 2008 بلو-ری (Blu-ray، BD) به طور عمده وارد بازار شد. این لوح فشرده بلو-ری نوعی دیسک نوری به شمار می‌رود که کاربرد اصلی آن ذخیره ویدئو با کیفیت بالا و اطلاعات است و از نظر ابعاد ظاهری به CD و DVD شباهت دارد.

نام بلو-ری از فناوری لیزر آبی (از نوع بنفش) گرفته شده است که برای خواندن و نوشتن این نوع دیسک‌ها به کار می‌رود. به دلیل طول موج کوتاه (۴۰۵ نانومتر)، ظرفیت ذخیره اطلاعات بلو-ری بیشتر از DVD (لیزر با نور قرمز و طول موج ۶۵۰ نانومتر ) است. یک دیسک بلو-ری دولایه می‌تواند ۵۰ گیگابایت اطلاعات ذخیره کند که 6 بار بیشتر از ظرفیت یک DVD دولایه است.

در آوریل سال ۲۰۰۸ بیشتر از ۳۵۰ عنوان دیسک بلو-ری در آمریکا و ۲۵۰ عنوان نیز در ژاپن منتشر شد. در عرصه دیسک‌های نوری با کیفیت بالا، بلو-ری در حال رقابت با HD DVD بود. در فوریه همان سال، زمانی که شرکت توشیبا، تولیدکننده اصلی HD DVD، اعلام کرد که این دیسک دیگر توسعه نخواهد یافت، بلو-ری برنده و پیشتاز دیسک‌های با کیفیت بالا شناخته شد.

ابتدا به دلیل اینکه لایه ذخیره اطلاعات در این دیسک، در مقایسه با DVD، به لایه رویی نزدیک‌تر بود، در برابر خش آسیب‌پذیرتر به نظر می‌رسید و با لایه کارتریج محافظت می‌شد. اما با پیشرفت دانش پلیمر، وجود این لایه ضرورتی نداشت.

جاوا نیز در توسعه بلو-ری نقش داشته است. نسخه بلو-ری این نرم‌افزار به نام BD-J، با افزودن منوها و امکانات بیشتر در بخش‌هایی مانند زیرنویس‌ها، به این مساله کمک کرده است.

بلو-ری‌های اولیه قابلیت پخش DVD را داشتند اما CD روی آنها اجرا نمی‌شد. بعدها همه خواننده‌های دیسک بلو-ری قابلیت پخش DVD و CD را پیدا کردند.

ویژگی‌های بلو-ری مشخص و نهایی شده‌اند اما مهندسان همچنان در حال توسعه آن هستند. بلو-ری بت چهارلایه ۱۰۰ گیگابایت و شش‌لایه ۲۰۰ گیگابایت دیسک‌هایی هستند که کار و تحقیق روی آنها شروع شده و در حال پیشرفت است. توسعه لایه‌ها حتی تا ۱۰ لایه - البته با ۲۵۰ گیگابایت فضا - نیز مطرح شده است اما بر سر راه تولید آن، مشکل پایین بودن فناوری دیسک‌خوان‌های امروزی وجود دارد.

بلوری در دستگاه‌هایی مانند لپ تاپ های جدید،کامپیوتر ها،PS3،سیستم‌های پخش خانگی و در بعضی از دوربین های فیلم برداری کاربرد دارد و دقیقا به جای DVD در این دستگاه ها استفاده می‌شود و پیش‌بینی می‌شود تمام دستگاه هایی که بعد از این ساخته شوند به بلوری مجهز خواهند بود.

مینی بلو-ری با ابعاد ۸ سانتی‌متر قابلیت ذخیره 5/7 گیگابایت اطلاعات را دارد و مشابه مینی دی‌وی‌دی است. در حالت عادی، یک دیسک بلو-ری تنها یک بار قابلیت نوشته شدن را دارد اما با تولید BD-RE، پاک کردن این دیسک و دوباره نوشتن روی آن نیز امکان‌پذیر شده است.

اختصاصی مجله اینترنتی برترین ها Bartarinha.ir