ماه مبارك رمضان، ماه خير و بركت ، ماه انسان ساز و ماه نزول بركات است كه هرچه انسان كامل تر باشد از فوايد اين ماه بيشتر بهره ميبرد. "ورزش" كه همواره براي سلامتي جسم و روح به آن سفارش شده است ، در اين ماه جلوه پررنگتري يافته و ميتواند نقش خود دراين مهم را بهتروبيشتر ايفا كند. "ورزش" نه تنها با "روزه" منافاتي ندارد بلكه اگربهصورت صحيح و اصولي انجام شود، باعث آرامش و كاهش استرس ورزشكاران ميشود واستقامت فكري و صبر آنان را تقويت ميكند.
ورزش در ماه رمضان از تجمع چربي در بدن جلوگيري كرده و عمل سوخت و ساز را تسهيل مينمايد بطوريكه ورزشكاراني كه روزه ميگيرند كمتر دچار مشكلات گوارشي و قند خون ميشوند. ورزشكاران ميتوانند با يك برنامه غذايي غني،انرژي مورد نياز را براي انجام فعاليتهاي ورزشي و حفظ ساختار بدني بدست آورند. استفاده به موقع و به اندازه از آب ازديگر نكاتي است كه ميبايست در طول اين ماه به آن توجه كرد.
در ماه مبارك رمضان كم آبي ميتواند در برخي از موارد به خصوص هنگام ورزش كردن مشكل ساز شود اما با تغيير زماني در برناههاي ورزشي ميتوان بااين مشكل مقابله كرد. ورزشكاران ميتوانند برنامه ورزشي صبح خود را به عصر و بعد از افطار منتقل كنند و به اين ترتيب، احتمال وقوع مشكلات را به حداقل برسانند. بهافرادي كه امكان تغيير برنامه ورزشي خود را ندارند نيز توصيه ميشود كه درهنگام سحر و افطار مقدار بسيار زيادي آب بنوشند تا علاوه براينكه اين نياز بدن را مرتفع كرده باشند ، مقداري آب در بدن ذخيره كنند تا در موقع نياز و از دست رفتن آب بدن، از آن بهره جويند و به اين ترتيب احتمال وقوع خطرات ناشي از كم آبي را به حداقل برسانند. راهكار ديگر هم اين است كه افراد از مصرف مواد غذايي كه باعث از دست رفتن آب بدن از راه ادرار ميشود، خودداري كنند. در اين بين كافئين يكي از مهمترين اين مواد است كه در قهوه و چاي فراوان وجود دارد.
روزه تاثير منفي در فعاليت ورزشي ندارد
روزه در صورت توجه به مسايل تغذيهاي تاثير منفي در فعاليتهاي ورزشي حرفهاي و مبتدي افراد نميگذارد. بهترين زمان براي ورزش بعد از سحر و افطار است چون بدن نيازهاي تغذيهاي خود را رفع كرده و ميتواند آماده فعاليتهاي حرفهاي و عادي باشد.
هنگام سحر و افطار از غذاهاي انرژي زا سبك و مقوي مانند شير، خرما، عسل، سبزي، چاي و آب ميوههايي چون پرتغال، ليمو و هويج بيش از گذشته استفاده كنيد. با توجه به اينكه كاهش قند خون در شرايط روزهداري بويژه در نيمه دوم روز بروز ميكند، رعايت موارد فوق از سوي ورزشكاران حرفهاي و عادي ضروري است.
كمآبي،كاهش حجمخون و مايعات از جمله اثرات روزهداري بر بدن ورزشكار و يا ديگر افراد است. براي جلوگيري از مشكلات كمآبي، بيحالي و سستي بدن، اختلال در تنظيم درجه حرارت بدن، جلوگيري از غليظ شدن خون و كاهش اكسيژن رساني مغز و عضلات در فاصله افطار تا سحر، آب و مايعات مصرف شود.
در صورتي كه فرد روزهدار قصد فعاليت ورزشي دارد، براي جلوگيري از كاهش فشار خون، سرگيجه، سردرد و تهوع كه درشرايط بيغذايي پس از تمرين حادث ميشود،بايد يكي دوساعت قبل از افطار فعاليت با شدت سبك و متوسط انجام دهد. فعاليت بعد از افطاري ميتواند از شدت، قدرت، سرعت و مدت بيشتري برخوردار باشد، بنابراين ورزشكار بايد بعد از افطار ودر حين فعاليت از آب و پس از فعاليت از نوشيدنيهايي مثل شربت و آب ميوه و پس از تمرين از غذاي مختصر پروتئيني و كربوهيدراتي استفاده كند.
جوانان روزهدار از انجام فعاليتهاي ورزشي سنگين پرهيز کنند
متخصصان تغذيه به نوجوانان که معمولا پرتحرک هستند، توصيه ميکنند: براي پيشگيري از ضعف قواي جسماني در ماه مبارک رمضان، از انجام حرکات ورزشي سنگين اجتناب کنند. فعاليت زياد نوجوانان روزهدار در ماه مبارک رمضان، منجر به صرف انرژي بيشتر و افزايش تعريق در طي ساعات روز است که ميتواند زمينهساز سوء تغذيه خفيف يا شديد شود.
بهترين ورزش در طول ماه مبارک رمضان شنا و پيادهروي پس از صرف افطارست چرا که از گرفتگي عضلات و بروز يبوست نيز پيشگيري ميکند. به دليل آنکه گروهي از نوجوانان و بيماران روزهدار در معرض ابتلا به سوء تغذيه هستند، اين افراد بايد پس از مشورت با متخصص تغذيه اقدام به روزهداري کنند. لازم به ذکر است تمام افراد روزهدار ضمن صرف کامل سحري بايد از مواد غذايي کم حجم و پرکالري استفاده کنند تا در طول روز با مشکل جدي روبرو نشوند.
ورزشكاران روزهدار پروتئين زياد مصرف نكنند مصرف پروتئين زياد در رژيم غذايي ورزشكاران روزهدار توصيه نميشود چون سبب توليد مواد زايد در خون و ايجاد خستگي حين ورزش ميشود. در ماه رمضان نسبت به افراد عادي نياز بيشتري به پروتئين، قند و ويتامينها دارند و شروع ورزش بايد حدود سه ساعت بعد از افطار باشد تا غذاي خورده شده فرصت هضم پيدا كند. توصيه ميشود كه در ماه رمضان تمرينات ورزشي سبكتر باشد چون بدن نمك و آب زيادي در جريان ورزش از دست ميدهد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)