کساني که نبايد روزه بگيرند

سوال :
من مادر پيري دارم كه تقريبا 75 عمر دارد درماه رمضان امسال ده روز روزه گرفته كه غش كرده است بعد روحانيي در منطقه بوده به ايشان گفته است كه شما روزه نگريد
ايا روزه ايشان قضا دارد ويانه يا بكلي از روزه معاف شده است واحتياج به قضا ندارد
جواب روزه بر ايشان واجب نيست و براي هر روز يك فقير را سير كند.
سوال : 1.حکم روزه براي دانش آموزي که به سن تکليف رسيده ولي روزه بر درسش اثر سوء دارد چيست؟
جواب 1- تا مجبور نشود روزه را ترك نكند.
سوال : 3- اگرزني بيمار باشد ونيواندروزه بگيرد آيا كفاره روزه بر او واجب است؟
جواب 3- در صورتي كه بيماري او تا ماه رمضان سال بعد ادامه داشته باشد قضاي روزه نيز بر او واجب نيست ولي براي هر روز يك فقير را سير مي كند.
سوال : همسر بنده از نظرجسمي فرد ضعيفي است ومانيز داراي يك فرزند 14 ماهه هستيم كه بد غذا مي خورد وبيشتر شير مادرش را مي خورد. همسر بنده پارسال به علت شير دهي روزه هايشان را نتوانستند بگيرند و قضاي انها را نيز نتوانستند ادا كنند.
اول اينكه كفاره بايد بدهد يا خير و اگر بخواهد بدهد چقدر
دوم اينكه امسال دو روز روزه گرفتن ولي به علت داشتن ميگرن هم سرشان درد گرفته و هم چشمانشان ضعيف شده بود كه ديگر نتوانستند روزه را ادامه بدهند و بنده اجازه گرفتن مابقي روزه ها را با توجه به موارد بالا ندادم
حال تكليف ما چيست لطفا ما را راهنمايي نماييد
در ضمن كفاره روزه امسال چقدر است و ايا اگر ايشان بتواند ايام شهادت را روزه بگيرند از كفاره امسال كم ميشود يا نه و ما بايد كفاره روزهايي را كه روزه نگرفته اند را فقط بدهيم
جواب اگر روزه گرفتن به بچه ضرر مي رساند بايد علاوه بر قضا كفاره نيز بپردازند و اگر روزه براي خودشان ضرر دارد فقط قضاي آن واجب است و كفاره ندارد و اگر قادر به قضا كردن نيست براي هر روز يك فقير را سير مي كند.
مقدار كفاره نيز 200 تومان براي هر روز است كه بايد به مصرف نان برسد.
سوال : بنده از 4 روز پيش از بيماري آنفولانزا رنج مي برم و اكنون حالم بسيار بهتر شده است.علت اين بيماري هم اين بوده كه 12 روز پيش سرما خورده بودم ولي داروهايم را كامل مصرف نكردم.اكنون دكتر به من70 قرص داده و 2 شيشه شربت بزرگ . من الان 4 روز است كه روزه نگرفته ام آيا بر من واجب است كه روزهاي آتي دارو نخورم و روزه بگيرم؟
جواب در صورتي كه نخوردن دارو باعث طولاني شدن بيماري شود روزه بر شما واجب نيست بعداً قضا مي كنيد.
سوال : دختر 9 ساله اما بسيار كو چك و ضعيف ايا بايد روزه بگيرد ؟
جواب در صورتي كه روزه برايش ضرر ندارد بايد بگيرد و اگر براي او ضرر دارد واجب نيست و اگر تا ماه رمضان سال بعد قادر بر قضاي آن نباشد قضا هم ندارد. بلكه براي هر روز يك فقير را سير مي كند.
سوال : فردى معتاد به ترياك است و نمى تواند ترك نمايد، به همين علّت، نه به صورت أدا و نه به صورت قضا، توان روزه گرفتن را ندارد، آيا اين فرد حكم مريض را دارد؟ يا اين كه بايد كفّاره بدهد؟
در مسأله 1450 توضيح المسائل فرموده ايد: «مرد و زن پير كه روزه گرفتن براى آنها مشكل است مى توانند روزه را ترك كنند» لطفاً معيار و ميزان پيرى را معيّن فرمائيد.
آيا بر مادرى كه بچّه شير مى دهد، روزه واجب است؟
جواب احتياط آن است كه از چيزهاى ديگر، در صورت توانايى، روزه بگيرد و براى هر روز يك مدّ طعام كفّاره بدهد.
ميزان پيرى موكول به عرف است; يعنى توده مردم به چنين كسى پيرمرد و يا پيرزن اطلاق كنند.
زنانى كه بچّه شير مى دهند خواه مادر بچّه باشند يا دايه، اگر روزه گرفتن باعث كمى شير آنها و ناراحتى بچّه مى شود روزه بر آنها واجب نيست، ولى براى هر روز كفّاره (يك مدّ طعام) واجب است، بعداً نيز بايد روزه را قضا كنند; امّا اگر روزه براى خودشان ضرر داشته باشد كفّاره لازم نيست، ولى بعداً روزه هاى را كه نگرفته اند قضا نمايند.
سوال : بعضى از برادران قطع نخاعى، به دستور پزشك بايد هر چند ساعت مقدارى مايعات بنوشند، وظيفه آنان براى روزه چيست؟
جواب روزه از آنها ساقط است و بجاى آن، در صورتى كه قدرت مالى داشته باشند، براى هر روز يك مدّ طعام كفّاره مى دهند.
سوال : دخترى به سنّ بلوغ رسيده است; ولى به واسطه ضعف جسمى توان روزه گرفتن در ماه مبارك رمضان را ندارد و بعد از ماه رمضان هم تا سال بعد نمى تواند قضا كند، حكمش چيست؟
جواب بايد كفّاره مدّ طعام را بدهد; يعنى براى هر روز معادل 750 گرم گندم و مانند آن به فقير بدهد. و قضاى اين روزه ها بر او واجب نيست.

كساني كه روزه بر آنها واجب نيست

سوال : زنى هستم 63 ساله كه شش بچّه به دنيا آورده ام، در دوران حاملگى و شيرخوارگى بچّه هايم (حدود 12 سال) نتوانسته ام روزه بگيرم، پس از آن نيز تا كنون هر وقت خواستم روزه بگيرم دچار خونريزى معده شده ام و با توصيه پزشكان روزه نگرفته ام، حال تكليف روزه هاى بنده چيست؟
جواب در حال حاضر شما مكلّف به روزه نيستيد و احتياط آن است كه اگر قدرت داريد براى هر روز به اندازه يك مدّ طعام (750 گرم گندم) به شخص مستحق بدهيد، همچنين براى ايّام گذشته كه روزه نگرفته ايد و تا سال بعد هم توانائى بر روزه نداشته ايد.
سوال : بنده جواني هستم 21 ساله كه از لحاظ بدني لاغر اندام هستم و دانشجوي كامپيوتر ميباشم در ماه مبارك بنده به گونه اي ضعيف مي شوم كه توانايي هيچ گونه كاري را ندارم . وزن من 54 كيلو است و به نظر خودم اگر روزه بگيرم از لحاظ بدني ضعيف ميشوم و بر روي درسم تاثير بدي مي گذارد (درس من آبرو و آينده من را رقم ميزند) از شما درخواست ميكنم كه با توجه به مشكلاتم مرا در اين مهم راهنمايي فرماييد.
جواب اگر با اين حال روزه گرفتن موجب بيماري و يا مشكلات جسماني خواهد بود روزه بر شما واجب نيست و اگر تا سال آينده نيز همين وضع ادامه يابد قضا هم لازم نمي باشد و براي هر روز يك فقير را بايد سير كنيد.