قضا و کفاره روزه
سوال : اگر كسي به علت بيماري به مدت 30 سال نتوانسته باشد نماز و روزه آنرا ادا كند بعد از فوت او چه مبلغي بايد پرداخت شود
جواب مبلغي كه براي نماز يا روزه قضا مي پردازند كفاره نيست بلكه اجرت كسي است كه براي انجام نماز يا روزه اجير مي شود و در حال حاضر براي يكسال نماز و يكماه روزه معمولاً 160 هزار تومان مي گيرند.
سوال : بسمه تعالي مردي از 15 تا19 سالگي نماز وروزه قضا دارد 1 چه حكمي دارد 2 ايا ميتوان با پرداخت پول اين دين را ادا كرد اگر ميشود چطور
جواب نمازها و روزه ها را به تدريج قضا كند و در مورد كفاره روزه مطابق مسئله 1402 و 1401 رساله توضيح المسائل عمل نمايد
سوال : حضرت ايت اله العظمي مکارم شيرازي دامت افاضاته 1-يکي از آشنايان ما حدود 30 سال نماز و روزه او ترک شده است و اخيرا متنبه شده و در صدد تدارک گذشته ميباشد و مدت 3 سال است که نماز و روزه را مرتبا انجام ميدهد. از حضرتعالي خواهشمند است ساده ترين روش را براي جبران مافات مخصوصا کفاره روزه هاي فوت شده بيان فرماييد.
2-در حال حاضر معادل ريالي کفاره اطعام شصت مسکين براي هر روز چقدر ميباشد. 3-آيا با توجه به ندامت از گذشته و مشکلات اداي کفاره براي اين سالهاي طولاني حضرتعالي تخفيفي در کفارات صلاح ميدانيد با تشکر فراوان و التماس دعا محمد مهدي تقا
جواب - نماز ها و روزه ها را تدريجاً قضا كند و نسبت به كفاره روزه ها مطابق مسألهء 1401 و 1402 توضيح المسائل ما عمل كند؛ و هر چه توانائي ندارد از او ساقط است.
2- براي هر نفر 200 تومان در نظر بگيرد. و فقط صرف خريد نان شود.
3- از جواب سؤال 1 معلوم مي شود.
سوال : حدود 7سال درايران بودم كه متسفانه درتي اين مدت نميدانم جندسال اش روزه ام راخوردم وقبل ازاون جقدر روزه ام خورده شده لطفا راهنمايي نماييد كه وظيفه ام چست؟
جواب 1- آن مقدار كه يقين داريد از شما قضا شده را به جا آوريد و براي هر روز فقيري را سير كنيد و نسبت به مقدار مشكوك وظيفه اي نداريد.
سوال : اينجانب درماه رمضان (سالهاي اول بلوغ ) محتلم شدم و بدليل كمروئي تا اذان صبح غسل نگرفتم و در روز غسل كردم بناگذاشتم روزه ام باطل شده سال بعد يكروز روزه گرفتم وچند سال بعد 31روز بطور مداوم وچند روز پراكنده روزه (كفاره آنروز )گرفتم :
1- آياميشود ادامه كفاره را امسال بگيرم؟
2-آيا هر سال كه بگزرد به كفاره اضافه ميشود ؟
3- تكلف كسي كه شك دارد روزه (يا نماز ) بگردن داردچيست آياميتواند روزه مستحبي بگيرد
جواب ادامه كافرهء مزبور مانعي ندارد و با گذشت زمان كفاره افزايش پيدا نمي كند و در موارد شك گرفتن روزه مستحبي اشكالي ندارد. و نماز مستحبي در هر حال مانعي ندارد.
سوال : اينجانب در دوران نوجواني وجواني به علت ضعف جسماني در ايام ماه رمضان در طي آن سالها در تعدادي از روزها قادر به روزه گرفتن نبودم واين سالها متمادي بود .تكليف آنروزها چه مي شود.
جواب سالهائي كه واقعاً توانائي برگرفتن روزه نداشته ايد براي هر روز يك فقير را سير مي كنيد.
سوال : در صورتي كه بر يك شخص كفاره جمع شامل حالش شود و توانايي گرفتن روزه را نيز نداشته باشد (به هر علتي) آيا راهي براي نگرفتن روزه وجود دارد يا خير؟
منظور اين است که آيا مي تواند به جاي روزه گرفتن عمل ديگري را انجام دهد؟
جواب در مسئله 1402 رسالهء خود تكليف اينگونه اشخاص را روشن ساخته ايم.
سوال : درصورتي كه يك دختر 10 ساله روزه نگيرد ايا كفاره دارد
جواب اگر توانائي روزه گرفتن نداشت كفاره اي ندارد.
سوال : كفاره روزه واجب شخص بيمار چه مبلغ ميباشد؟
جواب براي هر روز يك فقير را سير مي كند و اگر مبلغ 200 تومان به كسي بدهيد كه مطمئن باشيد آن را مصرف خريد نان مي كند كافي است.
سوال : اگر كسي روزه قضا داشته باشد وتا سال بعد نتواند آن را بگيرد وكفاره ان را هم داده باشد ايااگر چند سال ديگر هم بگذرد وباز هم نتواند ان را روزه ها را بگيرد ايا بايد مجددا براي ان روزه ها كفاره بدهد
جواب كفاره بمجدد لازم نيست.
سوال : کسي که در ماه مبارک به وسيله يک گناه روزه خود را باطل کرده است که بايستي کفاره جمع بپردازد.
با توجه به اينکه کفاره جمع 60 روزه به اضافه سير کردن 60 فقير است. شايد تا آخر عمرش اين 60 روزه را نتواند بگيرد آيا در اسلام راه حلي به جز گرفتن اين 60 روز روزه وجود دارد
جواب در صورتي كه قادر بر انجام كفاره مذكور نباشد به دستوري كه در مسأله 1402 رساله نوشته ايم عمل مي كند.
سوال : اين حقير به علت ناراحتي جسمي نميتوانم روزه بگيرم و پرداخت كفاره هم به مدت يك ماه برايم سنگين است اينجانب را راهنمائي فرمائيد
جواب به هر مقدار كه مي توانيد پرداخت كنيد.
سوال : كسي كه دراثر بي توجهي و غفلت چهار سال اول سن تكليف يعني تا نوزده سالگي روزه نگرفته و نماز نخوانده قضا و كفاره آنها را چگونه بايد به جا آورد. لطفا براي نماز و روزه جداگانه پاسخ داده شود.
جواب هم قضا لازم است و هم كفاره ولي چنانچه به انجام كفاره نباشد مطابق مساله 1402 رساله ما عمل كنيد.
سوال : 2- کفاره هر روزه که دختري بعلت مسائل زنانگي و يا مريضي نگرفته چند است و پرداخت بعهده کيست
جواب 2- در صورتي كه تا سال آينده بتواند روزه را قضا كند فقط قضا لازم است و اگر نتواند براي هر روز يك فقير را سير كند.
سوال : برادري دارم كه در اثر روزه گرفتن سنگ كليه ميگيرد امسال به گفته يكي از روحانيان روزه ميگيرد ولي در طول روز جند ليوان اب هم مينوشد حكم ايشان جيست؟
جواب اگر روزه گرفتن براي ايشان ضرر دارد، واجب نيست و براي هر روز يك فقير را سير كند و نوشيدن آب در هر صورت روزه را باطل مي كند.
سوال : در ماه مبارك رمضان امتحان داشتم و چون درسها را تا آن زمان مطالعه نكرده بودم، دچار اين اضطراب شدم كه شايد با گرفتن روزه نتوانم در امتحان موفّق شوم; البتّه قبل از شروع ماه مبارك، سه روز از روزه هاى قضايم را گرفتم، ولى در آن روزها به هيچ عنوانى درس نخواندم و با اين كه هيكل درشتى داشتم ضعف مى كردم (از نظر بدنى عذرى ندارم) به همين جهت روزه نگرفتم; البتّه با تمام شدن امتحانات، باقيمانده ماه مبارك را روزه گرفتم، حكم روزه هايى كه نگرفتم چيست؟
جواب ترك عمدى روزه در ماه مبارك رمضان كفّاره دارد، و گناه بزرگى است; ولى اگر شما يقين داشته ايد كه در آن شرايط روزه بر شما واجب نيست، كفّاره ندارد.
سوال : آيا كسى كه قضاى روزه ماه رمضان بدهكار است، مى تواند نذر كند و روزه بجا آورد؟ كسى كه قضاى روزه هاى ماه رمضانش را بجا آورده باشد، ولى كفّاره روزه ماه رمضان بدهكار است چطور؟
جواب نذر در تمام اين موارد اشكال دارد.
سوال : آيا در مدّ طعام، كه به عنوان كفّاره روزه پرداخته مى شود، گوشت هم كفايت مى كند؟
جواب به تنهائى اشكال دارد.
سوال : شخصى سه روز روزه بدهكار مى باشد و سه روز هم به ماه رمضان مانده است، اگر پيش از ظهر افطار كند، آيا كفّاره دارد؟ و اگر تا سال ديگر تأخير بيندازد، چه حكمى دارد؟
جواب اگر قبل از ظهر افطار كرده، كفّاره تأخير دارد; يعنى براى هر يك روز يك مدّ طعام بايد بدهد و از گناه خود استغفار كند و قضاى آن را بعداً بجا آورد و اگر بعد از ظهر بوده علاوه بر آنچه گفته شد بايد كفّاره افطار روزه قضا را بدهد.
سوال : اگر انسان فراموش كند كه روزه قضا دارد و آن را انجام ندهد و چند روز مانده به ماه مبارك يادش بيايد، ولى نتواند قضا را بجا آورد، حكم او چيست؟
جواب آنچه از قضاى روزه مانده، بعد از ماه رمضان بجا مى آورد و احتياط آن است كه براى هر يك روز روزه يك مدّ طعام (يعنى معادل 750 گرم گندم) به فقير بدهد.
سوال : كفاره زني كه دراثر بچه شير دادن دوسال روزه نگرفته است چقدر براي هر روزه است ؟
جواب براي هر روز يك فقير را سير كند و چنانچه براي هر روز مبلغ 200 تومان به كسي بدهد كه با آن نان تهيه كند اشكالي ندارد.
سوال : اينجانب مدت 5-6 سال بود كه طبق آزمايشات متعدد داراي بيماري هپاتيت ب بودم و در آن زمان دكتر از گرفتن روزه مرا منع مي كرد ولي 2 سال پيش دكتري به من گفت كه اين بيماري نيست كه من دارا هستم بلكه نوعي پاتن بيماري است و من مشكلي ندارم و من هم از همان زمان روزه هايم را گرفته ام ... حال آيا قضاي روزه هاي آن 5-6 سالي كه احتمال بيماري ميرفت بر من واجب است يا خير?
جواب احتياط واجب آن است كه روزه ها را قضا كند.
سوال : آيا مي توانيم كفاره روزه غيره عمد را به اهل سنت بدهيم
جواب 1- احتياط آن است كه به فقراء شيعه بدهد.
سوال : 1- گرفتن قضاء روزه ماه رمضان با نذر در سفر چطور است؟
جواب 1- جايز نيست.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)