رسالت:نخبگان؛ مسئول نقاط ضعف نظام
«نخبگان؛ مسئول نقاط ضعف نظام»عنوان سرمقالهي روزنامهي رسالت به قلم محمد مهدي انصاري است كه در آن ميخوانيد؛بيانات هفته گذشته رهبر معظم انقلاب در ديدار كارگزاران نظام به واقع يك اقدام كلان مديريتي و راهبردي از سوي عاليترين مقام سياسي و مذهبي كشور بود كه هم از جامعيت و واقعبيني برخوردار بود و هم از صراحت و شفافيت. اساسا در علم مديريت هم اينگونه است كه نظارت بر فرايند اجراي امور و ارزيابي پيشرفت برنامهها به طور مرتب انجام ميشود تا ضمن بازشناسي و بازخواني ماموريتها و اقدامات انجام گرفته، نقاط ضعف و كاستيها خود را نشان داده و مورد بررسي قرار گيرند. هر سيستمي به طور مستمر نيازمند ارزيابي روندها و واكاوي از درون است تا پويايي آن حفظ شود.
در اين ديدار رهبر انقلاب از نقاط قوت و نقاط ضعف نظام سخن به ميان آوردند. البته بديهي است كه نقاط قوت جزء افتخارات نظام و ثمره مجاهدتها و تلاشهاي جمعي ملت است و ناشي از ظرفيتهاي بيبديل نظامي است كه بر مبناي آموزههاي دين اسلام تاسيس شده است، بنابراين وجود نقاط قوت يا هر توفيقي در نظام اسلامي اصولا يك امر ضروري و البته بديهي است چون از نظام اسلامي و قرآني انتظاري جز توازن، عدالت، عقلانيت، حقيقت و تعالي مادي و معنوي نيست...
انقلابي هم كه از اين انديشه سر بر آورده في نفسه نشان داده كه همواره در مسير رشد و تعالي بوده و از شانيت ممتاز و برجستهاي در تمام زمينهها برخوردار است. از سوي ديگر نظام اسلامي متكي بر خواست مردم است و لذا اصل اعتماد و ايمان قلبي ملت است كه نظام اجتماعي و سياسي را مستقر ساخته و البته حكومت و حاكمان سياسي، مشروعيت خود را از همان آموزههايي به دست آوردهاند كه جزء اعتقادات ديني مردم به شمار ميآيد. سياست و قدرت منبعث از دين و در خدمت دين است. به عبارت ديگر دين- كه دين خاتم و اكمل است- معيار مشروعيت قدرت سياسي است و البته سياست و ديانت ما از هم جدا نيستند بلكه مكمل و متمم يكديگرند تا سررشته امور جامعه و امنيت و معيشت خلايق بر مدار عدالت و اعتدال بچرخد. بر اين اساس روشن است كه اعتماد عمومي به نظام اسلامي چه پشتوانه عظيمي دارد و مبادي نظري و عملي نظام اسلامي تماما به گونهاي است كه موفقيت آن را تضمين ميكنند. نظام اسلامي هيچگاه به بن بست نميخورد و همواره راه تعالي را طي خواهد كرد. پس با اين اوصاف چرا در نظام اسلامي و قرآني نقطه ضعف يا انحراف متصور است؟ از اينجا روشن ميشود كه اين كاستيها و ضعفها در حقيقت ناشي از خود نظام فكري جمهوري اسلامي نيستند بلكه ناشي از كم كاريها و تقصيرهاي حاملان اين تفكر و عاملان اين نظام است.
به عبارت ديگر در خصوص نقاط ضعف نظام همچنان كه مقام معظم رهبري بر شمردند بايد گفت در خود نظام و انديشهاي كه آن را به وجود آورده نقطه ضعف و خللي راه ندارد بلكه در قبال هر نقطه ضعفي بايد به دنبال مقصرين يا قاصريني گشت كه آن را به وجود آوردهاند. نقطه ضعفها به ما بر ميگردند.
خواص و برجستگان نظام و كارگزاران تصميمساز در حوزههاي اقتصادي ، سياسي و فرهنگي مسئول كاستيها و اشتباهات هستند كه خواسته يا ناخواسته و دانسته يا ندانسته نظام را به مسيري ناصحيح سوق داده و ميدهندوبا تصميمات اشتباه و يا خطاهاي نابخشوده خود آن را متحمل انحراف يا كم كاري يا نقطه ضعف نمودهاند.
ظرفيتها و نقاط قوت كشور ما و انقلاب ما و ملت ما تا بدان جاست كه بسياري از كشورها و دولتها حسرت داشتن حتي يكي از اين امكانات و توانمنديها را دارند.
موقعيت استراتژيك و ژئوپليتيك، ذخاير و منابع خدادادي، تنوع اقليمي، انسجام ملي، مذهب تشيع، مردمان مستعد و باهوش، استقرار يك نظام ديني و الهي، روحيات خاص ملت ايران (شامل معنويتگرايي، غرور ملي، اعتماد به نفس، مقاومت و ايثار) همه و همه در يك ملت جمع شده و تمام اينها نقاط قوتي هستند كه بايد از آنها بهرهگيري شود.
حتي ميتوان گفت در مجموع نه ايران ما و نه ايراني و نه نظام سياسي و اجتماعي ما هيچكدام مشكل ذاتي ندارند بلكه اين نبود مديريت صحيح و هوشمندانه در بعضي از مقاطع و مناصب است كه ما را با ركود يا درجا زدن در برخي امور و ايستگاههاي تصميمگيري مواجه ميكنند كه اين امر بيش از هر چيز به نخبگان و خواص و سرآمدان يك جامعه بر ميگردد. آنها هستند كه بايد موتور محرك يك ملت در رسيدن به اهداف و ايدهآلها باشند و رهنمون كننده جامعه به سوي ماموريتهايي باشند كه كشور و نظام و اعتقادات آنها الزام به آن ميكنند. بر اين اساس رهنمودهاي هميشگي رهبري نظام بر سنگيني رسالت خواص و نخبگان همين است كه هرچند همه در قبال سرنوشت كشور و انقلاب مسئولند اما آنها مسئول اصلي هر پيشرفت يا ناكامي خواهندبود.
ايران:تحریمها و شتاب رو به جلو
«تحریمها و شتاب رو به جلو»عنوان سرمقالهي روزنامهي ايران به قلم علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی است كه در آن ميخوانيد؛امــروزه در جهــان ميـــزان توسعهيافتگي در بخش زیرساختها يكي از معيارهاي ارزيابي سطح توسعه كشورها محسوب ميشود. علاوه بر آن سهم حمل و نقل در اقتصاد ملي نيز انكارناپذير است و تجربيات در دنيا ثابت كرده هر واحد رشد اقتصادي در كشورها مستلزم 2 واحد رشد در بخش حمل و نقل است.
از اين رو با توجه به موقعيت ويژه كشورمان در مقوله حمل و نقل از ديرباز تاكنون به عنوان يك فرصت ويژه و موقعيت برتر استراتژيك در قلب آسيا و اتصالدهنده شرق قاره کهن به اروپا به شمار ميرفته كه پس از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي اين نقش پررنگتر و فعالتر به كسب دستاوردهاي عظيمي در امر جابهجايي بار و مسافر داخلي، ترانزيت و ترانشيب كالا بين كشورهاي مشترکالمنافع، آسياي مرکزی، خليجفارس و اروپا منجر شده است.
همچنین بخش مسکن نیز نه تنها به عنوان حلقه واسط صنايع كشور است بلکه اشتغال و اقتصاد را به حركت در آورده و به همراه بخش حمل و نقل موجبات توسعه اجتماعي و بهبود مناسبات اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي با كشورهاي ديگر را هم فراهم ميسازد. واقعيت اين است كه بخش راه و شهرسازی نه تنها به واسطه نقش مهم و استراتژيك خود در تحقق اهداف و برنامههاي دولت بلكه به لحاظ تأثير مستقيم آن در اقتصاد كلان كشور، اقتصاد خانوار و تحتالشعاع قرار دادن بخشهاي اجتماعي، فرهنگي و سياسي كشور از مهمترين حوزههاي توسعهاي برنامههاي پنجساله و سند چشمانداز كشور به شمار ميرود.
موقعيت جغرافيايي ايران به دليل همجواري با كشورهايي كه به آبهاي آزاد راهي ندارند و از طرفي قرار گرفتن در مسير ترانزيتي جاده ابريشم به عنوان مهمترين حلقه اتصال كشورهاي آسياي ميانه تا اروپا و همچنين برقراركننده ارتباط كشورهاي مشترکالمنافع با كشورهاي حاشيه خليجفارس، از اهميت ويژهاي برخوردار است كه با افزايش ظرفيت نسبي در زمينه ترانزيت، افزايش درآمد ارزي كشورمان تا 20 ميليون دلار در سال از طريق ترانزيت ميسر خواهد شد.
باید توجه داشت که نزدیک به 35 درصد اقتصاد کشورمان در حوزه راه و شهرسازی رقم میخورد و دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامی همواره به دنبال رکود امور در این بخش بودهاند. با تشریح اهمیت حوزه راه و شهرسازی در توسعه کشور میتوان به دلیل توجه دشمن به گسترش تحریمها در این حوزه پی برد. تحریمهای جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب از بخش حمل ونقل بویژه هوایی آغاز شد و در سالهای بعد به سایر زیر بخشها از جمله دریایی، ریلی، تجهیزات فرودگاهی، سیستمهای ناوبری، سیستمهای رایانهها در بخش سوپر کامپیوترها و حتی جزيیترین موارد کشیده شد اما عکسالعمل جمهوری اسلامی ایران در این زیربخشها چه بوده است؟
نگاهی گذرا به روند پیشرفت و ساخت پروژههای بزرگ در حوزه مسکن و حمل و نقل نشان میدهد که نه تنها تحریمها بیاثر بوده است بلکه موجب پیشرفت کشور نیز شده است به طوری که نخستین کارخانه لکوموتیوسازی بعد از 70 سال از ورود نخستین لکوموتیو در ایران شروع به کار کرد و با انتقال تکنولوژی در سالهای نه چندان دور شاهد ساخت کامل آن خواهیم بود. ساخت نخستین دیزل سنگین و استفاده از آن در لکوموتیوهای مانوری نویدی دیگر از اثرات تحریمها بود اگرچه دیر توانستیم عمل کنیم اما بدون کمک دیگران به این تکنولوژی برتر جهان دست یافتیم. ساخت دو دستگاه ابر رایانه در بخش هواشناسی با همکاری دانشگاهها نیز نویدی دیگر برای تأثیرگذاری تحریمها برای پیشرفت ایران دارد.
روزی آلمانیها تنها سازندگان پل در ایران بودند اما با وجود تحریمها مهندسان ایرانی با باور ملی خود توانستند پل شهید کلانتری در دریاچه ارومیه را با شرایط استثنایی بنا نهند و ساخت پلهاي کابلی با دهانههای قابل توجه نیز دلیلي بر این مدعاست. آنها همچنین در کنار تک پل اهواز که ساخت آلمانیهاست، توانستند پلهاي متعدد و البته بدون ستون در درون رودخانه بسازند.
همچنین در بخش راهسازی امروز پیمانکاران ایرانی رکورد حفر تونل در جهان را با حفر هزار متر در یک ماه ارتقا دادهاند.
همچنین در بخش ریلی علاوه بر تولید واگن و لکوموتیو در آینده نزدیک کارخانه فولاد اصفهان موفق به تولید ریل ملی ميشود که این موراد صرفهجویی قابل توجهی در بر دارد. در بخش اورهال (تعمیرات اساسی) هواپیما در انواع مختلف نیز که با اعلام اخبار این موارد تعجب و حیرت دشمنان را برمیانگیزد؛ مهندسان ایرانی توانستند افتخارآفرینی کنند.
امروزه سازمان هواپیمایی کشوری بنابر تأيید ایکائو (سازمان هواپیمایی جهانی) گواهینامههایی برای خلبانان صادر میکند که در سراسر جهان قابل استفاده است؛ بازرسیهای سافا (کمیته ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا) و ایکائو در سال گذشته از سازمان هواپیمایی کشوری بر توانمندی نیروی انسانی متخصص و رعایت استانداردهای بینالمللی صحه گذاشت و در برخی از موارد بازرسی، جزو کشورهای برتر جهان شناخته شدیم. ساخت دستگاه اکتشاف در زیر آب که مورد استفاده در ساخت تجهیزات دریایی است نیز ما را جزو کشورهای انگشتشمار دارنده این تجهیزات قرار داد. تجهیز بنادر کشور به جدیدترین امکانات بندری و پهلوگیری بزرگترین کشتی کانتینربر جهان در سواحل خلیج همیشه فارس نیز نمونه دیگری بر شکست تحریمها دارد.
امروز پیمانکاران و مشاوران توانمند ایرانی در پنج قاره جهان آماده ارائه خدمات هستند و ساخت پروژههای عظیم در تاجیکستان، قزاقستان و کشورهای دیگر توسط مهندسان ایرانی در حوزه حمل ونقل برآورده شد و ایرانیها در حوزه راهسازی توانستند آرزوی مردم تاجیکستان را در ارتباط دایمی دو منطقه کوهستانی این کشور برآورده کنند.
در بخش مسکن نیز با صنعتیسازی ساختمانها پیمانکاران ایرانی رکورد ساخت مسکن را با آغاز ساخت مسکن مهر در نوردیدند به طوری كه تا پایان سال 1392 دو میلیون و 600 هزار واحد مسکونی تکمیل و به مردم عزیزمان تحویل داده میشود. به یقین بعد از انقلاب اسلامي این رکوردی در ساخت و ساز بوده است که دشمنان انقلاب به بهانه آن بارها و بارها جریانسازی میکردند. تحریمها اگر چه حرکت صعودی ایران اسلامی را کند کرد اما موجب شد که با تدبیر و درایت راه را به سوی خودکفایی بجوییم و اختراعات و اکتشافات ایرانیها را در زمان تنگنا قرار گرفتن به جهانیان بنمایانیم. دقیقاً استکبار جهانی هم با دیدن پیشرفتها، دایره تحریمها را تنگتر کرد تا نفسی تازه نشود اما با مجاهدت و مراقبت نیروهای مخلص و انقلابی قسمت عمدهای از تحریمها در حوزه راه و شهرسازی بیاثر شده و ادامه این روند به مسير تکاملی ما کمک خواهد کرد.
امید این که با تلاش و مواظبت بتوانیم قلههای رفیع را با باور به خود کسب نماییم.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)