کفش ورزشی مناسب، قسمت ضروری انجام هر تمرین ورزشی است. انتخاب کفش ورزشی مناسب در سلامت عضلات و اسکلت شما در حین ورزش موثر می باشد. یک کفش مناسب میتواند جلوی بروز بسیاری حوادث، جراحات و دردها را بگیرد.
پیش از رفتن به خرید پیشنهاد میکنیم مطلب زیر را بخوانید تا کفش مناسبی برای خودتان تهیه کنید.
1) خرید بعد از ظهر: بعد از فعالیت روزانه و یا حتی ورزش پاهای تان ورم میکنند، بنابراین بهترین زمان برای خرید کفش ورزشی، بعد از ظهر و یا بعد از فعالیت ورزشی است. اگر صبح کفش ورزشی ای بخرید که کیپ پای تان باشد، ممکن است بعد از ظهر یا هنگام ورزش پای تان را بزند.
2) کفش یکی، جوراب یکی: وقتی برای خرید کفش ورزشی میروید، همان جورابی را بپوشید که قرار است از این پس در کفشتان هنگام تمرین بپوشید، چون اگر بعدها جوراب ضخیمتری به پا کنید، کفش پایتان را هنگام تمرین میزند و یا اگر جورابتان بعدا نازکتر باشد، پایتان حین ورزش درون کفش حرکت خواهد کرد.
3) اول پاشنه، بعد پنجه: بند کفشهای ورزشیتان را محکم ببندید؛ حالا امتحان کنید ببینید پنچه پایتان به آسانی درون کفش حرکت میکند؟ پاشنههایتان چطور؟ هنگام راه رفتن درون کفش نمیلغزند؟
4) کمی مانکن شوید: کفش ورزشی را که میخواهید از مغازه بخرید، پایتان کنید و چند قدمی داخل مغازه راه بروید، ببینید در آن کاملا راحت هستید. اگر پنجه پایتان را میزند، بعدا هم اندازه پایتان نخواهد شد و هنگام تمرین باید درد پایتان را تحمل کنید. پس، از خیر زیبایی چنین کفشهای تنگی که سایز مناسب پای شما را فروشنده تمام کرده است، بگذرید.
5) کفشی برای ورزشتان: کشتی گیر هستید؟ دو میدانی انجام میدهید؟ آیا آیروبیک، کار میکنید؟ با راهنمایی مربی ورزشتان، کفشی ورزشی ای را انتخاب کنید که مناسب تمرینی باشد که به صورت روزمره انجام میدهید. فراموش نکنید کفش دومیدانی با کفش فوتبال متفاوت است، چون دامنه حرکتی پا، مفاصل و وضعیت انگشتها برای حرکات در ورزش های گوناگون، متفاوت است.
6) اول سلامت؛ دوم زیبایی: تنها به ظاهر کفش ورزشی توجه نکنید. همیشه بهداشت و سلامت پا در کفش را پیش از هر چیز در نظر بگیرید. بنابراین برای خرید کفش به سراغ تولیدکنندگان صاحب نام بروید، شاید پول بیشتری بپردازید، ولی در عوض سلامت پاهایتان را حین ورزش تضمین میکنید و کفشی میخرید که مدت زمان بیشتری برایتان کار خواهد کرد.
7) یک بند انگشت: هنگام خرید کفش ورزشی اجازه دهید جلوی پایتان (در مقابل انگشت بزرگ) به اندازه عرض یک انگشت خالی بماند. به این ترتیب، هنگام تمرین راحتتر ورزش خواهید کرد.
8) مکانی برای خم شدن: اطمینان حاصل کنید که کفش مورد نظرتان تنها از قسمت بند انگشتان که در واقع پهنترین قسمت کفش است، در پایتان خم میشود. این محل باید منطبق بر محل خم شدن کف پا باشد.
9) همتراز زمین: یک کفش ورزشی خوب باید در سطح صاف، همتراز زمین باشد و بخشی از آن بالاتر و بخش دیگر پایینتر نباشد.
10) کنترل کنید: بعد از مدتی که از پوشیدن کفش گذشت، آن را کنترل کنید و زیره و رویه آن را به خوبی بازدید کنید تا به سمت جلو یا پهلو کج نشده باشد و به پاهایتان آسیب نرساند.
11) سفت نباشد: برخی کفشهای ورزشی که میخرید ظاهر زیبایی دارند، ولی بسیار سفت و محکم هستند. کفش سفت و غیرقابل انعطاف، فشار زیادی به تاندونهای پا وارد میکند.
12) بالشتکدارها را انتخاب کنید: دقت کنید کف کفش ورزشی شما نباید ارتفاع زیادی داشته باشد (لژدار باشد)، چون موجب پیچخوردگی پای تان میشود. از طرف دیگر، کفش ورزشی نباید کف صاف داشته باشد، چون فشار وارده از زمین را به کمر انتقال میدهد. بهترین کفشهای ورزشی کفشهایی هستند که یک بالشتک نازک در کفشان دارند که فشارهای وارده به پا و بدن را تعدیل میکنند.
چه کفشی، برای چه ورزشی؟
برای انجام هر گونه فعالیت ورزشی لازم است کفشی مناسب تهیه کنید. نوع ورزش، مهمترین و در عین حال واضحترین معیار برای خرید کفش ورزشی است. باید به این موضوع توجه داشته باشید که کفشی که برای تنیس انتخاب میکنید، مناسب دویدن نیست و برعکس.
در این جا به برخی از ویژگیهای کفشهای مناسب برای ورزش دو، بدنسازی، فوتبال، تنیس و ... اشاره میکنیم:
* دو میدانی: در حین دویدن ممکن است با موانعی برخورد کنید. کفشی که برای این ورزش انتخاب میکنید باید کاملا پوشیده باشد. در ضمن زیرهای داشته باشد که هم از درون و هم از بیرون بتواند ضربات را گرفته و خنثی کند. در زیره ی اغلب کفشهای مخصوص دو میدانی کربن به کار رفته است که سبب ثابت ماندن کفش در پا میشود.
* بدنسازی: کفش مناسب این ورزش کفشی سبک و راحت است. قسمت کف کفش به ویژه در ناحیه نوک بسیار محکم است، زیرا در این ورزش به طورمعمول نوک کفش برخورد زیادی با زمین دارد. در ضمن قوزک پا در این کفشها کاملا حفظ میشود.
* فوتبال: مهمترین نکته درباره کفش فوتبال، استوک و رویه کفش است تا جلوی لیز خوردن بازیکن را بگیرد و در پی ضربات فراوان به توپ، پاره نشود.
* تنیس: کفشهای مخصوص این ورزش به نوعی تعبیه شدهاند که ثبات بالایی روی زمین دارند و نامتعادلی ناشی از حرکات فراوان را دفع می کنند. کف این کفشها نیز از جنس بسیار مقاوم و سخت است.
* بوکس، ایروبیک، بسکتبال و .... ، هر یک کفشهای مخصوص به خود را دارند که شما میتوانید با مراجعه به مراکز فروش کفشهای ورزشی و عنوان کردن نوع ورزش و کفشی که میخواهید، آن را تهیه کنید.
میزان استفاده شما از کفش مهم است!
وقتی میخواهید یک کفش ورزشی بخرید، به کیفیت اهمیت بالایی بدهید. کفشهای ورزشی، کیفیت و قیمتهای متفاوتی دارند. اگر شما یک ورزشکار هستید و مدام از کفشهایتان استفاده میکنید، بهتر است کفشی با کیفیت بالا و جنس خوب تهیه کنید. شاید قیمت کفشهای خوب کمی بالا باشد، اما در سلامت نگه داشتن شما دخیل است.
از سوی دیگر توجه داشته باشید که کفشهای ورزشی را هر چند وقت یک بار باید عوض کنید، چون صدمه دیدن نوک آن یا ساییده شدن پاشنه آن میتواند سبب بروز دردهایی در پا و کمر شود.
راحتی پاهایتان را فراموش نکنید
کفش ورزشی نباید خیلی گشاد یا خیلی تنگ باشد. بهترین حالت زمانی است که پشت پای شما با کفش به اندازه قطر یک انگشت فاصله داشته باشد. کفشی که میخرید باید با فرم پای شما نیز هماهنگی داشته باشد و در آن راحت باشید.
کفش ورزشی باید :
* از پا محافظت کند.
* پا در آن راحت باشد.
* هنگام حرکت، فشارها و نیروهای وارد به پا را تعدیل کند.
* اندازه ی پا باشد.
* وزن مناسبی داشته باشد.
* نرم و انعطاف پذیر باشد.
* آب و رطوبت در آن نفوذ نکند.
* هوا بتواند در آن جریان پیدا کند و قابلیت تبادل هوا را داشته باشد.
5 توصیه مهم
1- در هنگام خرید کفش ورزشی به شکل کفش، رنگ و قیمت آن کاری نداشته باشید. پیش از اعمال هر گونه سیلقهای، به فروشنده بگویید که برای چه نوع ورزشی، چه کفشی میخواهید و از میان گزینههای پیشنهادی او، گزینه مورد علاقه تان را انتخاب کنید.
2- کفشهای مارکدار و گران الزاما کفشهای مناسبی نیستند، پس تنها در پی مد نباشید!
3- وقتی کفش ورزشی جدیدی خریدید، با آن ورزش طولانی مدت نکنید. پیش از آغاز یک دوی ماراتون، حداقل 5 ساعت با کفش جدید راه بروید و حرکات نرمشی انجام دهید.
4- همیشه هنگام خرید کفش جدید، کفش ورزشی قدیمی خود را نیز همراه ببرید، چون مشاهده نقاط ساییده شده یا خراب کفش قدیمی میتواند به فروشنده در شناخت وضعیت پای شما کمک کند و کفش مناسبتری بخرید.
5- توجه داشته باشید که در بازار، کفشهای شکیل اما نامرغوب فراوان هستند. بنابراین سعی کنید تا حد امکان از مراکز و فروشگاههای معتبر خرید کنید تا کفشهای بیکیفیت چینی را با عنوان کفش مارکدار به شما نفروشند.
منابع :
- هفته نامه سلامت - سمیه مقصود علی
- ایران سلامت
- پارسی طب
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)