تمامی دستگاه های موجود در جهان که برای راحتی انسانها اختراع گشته اند تعدادی مزایا و همچنین یک سری معایب دارند . انسانها در هنگام استفاده از هر دستگاه باید به سود و زیان آن دستگاه برای خود و خانواده اش و سازگاری زندگی خود با امکانات موجود توجه کند . میکروویو که به اشتباه ماکروویو خوانده می شود، نیز یکی از همین دستگاه ها است . مقاله زیر که به نقل از شرق می باشد با هدف تایید و یا رد میکروویو در سایت درج نگشته است بلکه هدف ما همچون همیشه افزایش سطح آگاهی شما برای زندگی سالمتر می باشد .
مایکروویو نوعی از امواج الکترومغناطیسی است که در واقع امواجی رادیویی با فرکانس بسیار بالا هستند. هر چه فرکانس تشعشع x و بنفش بالاتر رود، طول موج آن کمتر می‌شود و به همین علت به آن < مایکروویو > یعنی امواج کوتاه می‌گویند. اشعه مادون قرمز و ماوراء بنفش هم از امواج الکترومغناطیسی هستند اما طول موج آنها حتی از امواج مایکروویو هم کوتاه‌تر است .
این امواج ممکن است در برخورد با یک ماده ، منعکس، منتشر یا جذب شود. مواد فلزی این امواج را کاملا منعکس می‌کنند. اغلب مواد غیرفلزی مثل شیشه و پلاستیک امواج را از خود عبور می‌دهند . و موادی که جاری آب هستند مانند غذاها و حتی انسان، انرژی این امواج را جذب می‌کنند. اگر سرعت جذب انرژی یک ماده بیش از سرعت از دست دادن آن باشد، دمای آن ماده بالا می‌رود.

این موج پز چگونه کار می‌کند؟

در این دستگاه یک وسیله الکترونیکی به نام برای تولید امواج مایکروویو بکار می‌رود که فرکانس ۲/۴۵۰ مگاهرتز دارند. امواج تولید شده وارد فضای بسته اجاق که فلزی است شده و از دیواره‌ها منعکس می‌شود تا توسط غذا یا مایع داخل آن جذب شود.
امواج در غذا نفوذ کرده و ملکول‌های آب داخل آن را تکان می‌دهد و با ایجاد سایش مولکولی تولید گرما و افزایش سریع دما می‌کند. به‌طوری‌که دمای پخت در مایکروفر معمولا بسیار کوتاهتر از اجاق‌های معمولی است.
میزان گرما بستگی به رطوبت، شکل، حجم و توده غذای حاضر دارد. به دلیل وجود گرما بطور غیر یکنواخت در بعضی غذاها، ممکن است سطح غذا گرم باشد اما دمای مرکزی آن نزدیک به جوش باشد. یا در بعضی غذاها ممکن است نقاطی کاملا پخته و نقاطی نپخته باقی بماند.

آیا با مایکروویو فقط غذا می‌پزند؟
این امواج معمولا برای ارتباطات ماهواره‌ای، تلفن همراه، رادار، کمک به راه‌یابی در آسمان و دریا بکار می‌رود. استفاده دیگر آن جهت گرم کردن در صنایع و درمان حرارتی در دیاترمی است

توصیه های آژانس حفاظت از انرژی تابشی و هسته‌ای

این آژانس که در استرالیا قرار دارد، میزان تشعشعات زیان آور ناشی از مصرف انواع محصولات صنعتی را بررسی می‌کند تا خطرات احتمالی آن برای سلامت انسان را تخمین بزند.
به نکات مطرح شده توسط این مرکز درباره مایکروفرتوجه کنید:

گرمای بیماری زا


قرار گرفتن در معرض میزان بالای امواج مایکروویو می‌تواند ایجاد گرما کند که این گرمای بیش از حد در بافت انسان اثرات جدی بر سلامت او می‌گذارد و از جمله سوختگی‌های عمیق بافتی ایجاد می‌کند

آیا غذا موجی شده و مضر است؟!
تحقیقات ثابت کرده است، شواهد مستندی دال بر اینکه تشعشعات مایکروویو در هر سطح بتواند موجب ایجاد یا تحریک سرطان شود، در دست نیست. وقتی که دستگاه خاموش می‌شود، امواج در غذا یا اجاق باقی نمی‌ماند. بنابراین غذایی که در مایکروفر پخته شده، ضرری ندارد.

آیا موج‌ها به بیرون نشت نمی‌کنند؟
همه مایکروفرها حداقل دو کلید قفل داخلی دارند که به محض باز شدن در دستگاه، تولید امواج را متوقف می‌کند. البته در حین روشن بودن، ممکن است مقداری از امواج از اطراف در، نشت کند.
طراحی و ساخت مایکروفر باید طوری باشد که این نشت را تا سطح مجاز استاندارد کاهش دهد. به همین منظور موسسات استاندارد آزمایشی برای بررسی نشت از دیواره اجاق طرح کرده‌اند تا با رعایت استاندارد و موارد احتیاط اثری بر سلامت انسان نداشته باشد.
بررسی‌های متعدد نشان داده که سطح این نشت در مایکروفرهای استاندارد در حدی است که اگر اجاق سالم بوده و درست استفاده شود، بی‌خطر است.

آیا می‌توان خطر تشعشع را کم کرد؟

▪ برای جلوگیری از خطر تشعشع در استفاده از مایکروفر موارد احتیاط زیر را رعایت کنید.
▪ از دستورات سازنده اجاق در مورد بکارگیری و رعایت موارد احتیاط در استفاده از اجاق پیروی کنید.

▪ هیچ‌گاه دستگاه را دستکاری نکرده و قفل داخلی آن را از کار نیندازید.

▪ هیچگاه بدون استفاده از سینی مخصوص که در داخل دستگاه است، دستگاه را روشن نکنید مگر طبق دستور تولید کننده دستگاه.

▪ هیچ گاه دستگاه را بدون گذاردن غذا یا آب در آن به کار نیندازید مگر اینکه تولید کننده آن اجازه داده باشد.

▪ هیچ وقت ظروف غذا یا وسیله سنگینی را (هنگامی که در باز است) روی در دستگاه قرار ندهید.

▪ فضای اجاق، در و دزدگیر آن را با آب و ماده شوینده در فواصل منظم تمیزکنید،
نباید از اسکاچ و وسایل خراشنده استفاده کنید. دستمال مرطوب و نرم بهترین وسیله برای زدودن غذاهاست.
▪ هنگام استفاده کودکان از مایکروفر، بر کار آنها نظارت کنید.

مایکروویو عمر چندانی ندارد و به همین دلیل همواره بحث ضررهای ناشی از استفاده از این دستگاه در پخت و گرم کردن غذا از مدت ها پیش مطرح بوده است. مخالفان استفاده از این وسیله بر این باورند که امواج مایکروویو علاوه برضایعات مواد غذایی، ممکن است به افراد نیز برخورد کرده و سبب آسیب هایی در بدن آنها شود. با این حال هم اکنون مشکل خاصی برای پخت غذا با مایکروویو که بتواند سلامت انسان را تهدید کند، گزارش نشده است، اما در نظرمان باشد روش پخت با مایکروویو عمری ۵۰ ساله دارد و این زمان برای نشان دادن عیب های آن هنوز کافی نیست و به همین علت برخی از محققان معتقدند شرط احتیاط آن است که از این روش پخت به طور دائم و همیشگی استفاده نشود.
رعایت ده موردی که تقریبا اثبات شده اند
۱) قبل از مصرف غذای گرم شده در فر مایکروویو دستکم ۳۰ ثانیه صبر کنید.
۲) امواج مایکروویو قادرند در بافت های بدن انسان نیز مانند مواد غذایی تولید گرما کنند که در این صورت سبب سوختگی می شوند.
۳) عدسی چشم ها به گرما بسیار حساسند بنابراین پرتو گیری دائم با پرتوهای مایکروویو می تواند آب مروارید را سبب شود.
۴) این پرتوها می توانند باعث کشته شدن اسپرم در مردان و سبب ناباروری موقتی آنها شود.
۵) غذایی که به وسیله مایکروویو یخ زدایی شده است، لازم است به سرعت از فر خارج و مورد استفاده قرار گیرد زیرا چنین غذایی برای آلودگی میکروبی و فساد آمادگی بسیاری دارد.
۶) هرگز غذای نیمه پز توسط مایکروویو را در یخچال نگه داری نکنید.
۷) ظروف و پوشش های پلاستیکی معمولی برای استفاده در فر مایکروویو، هرگز پیشنهاد نمی شود.
۸) تخم مرغ درسته را در فر نگذارید چون احتمالا منفجر خواهد شد.
۹) فر مایکروویو را خالی روشن نکنید.
۱۰) وقتی دستگاه روشن و در حال کار کردن است سعی کنید از آن دور بمانید و دستکم فاصله ای بیشتر از دو متر با آن داشته باشید تا امکان سوختگی کمتر شود.



معایب ماکروویو

این دستگاه غذا را در مدت کوتاهی گرم می کند و یا می پزد. ولی غذای طبخ شده در آن چندان خوشمزه نیست. در ضمن در مورد استفاده از آن، چند نکته ی اساسی نیز وجود دارد. منبع ارتعاش در دستگاه میکروویو ثابت است و اگر غذایی در مجاورت آن باشد تنها بخشی که نزدیک منبع ارتعاش قرار دارد گرم می شود. میزان نفوذ امواج در ماده ی غذایی حدود 3- 5/2 سانتی متر می باشد. در داخل دستگاه های قدیمی، چرخاننده ای وجود داشت که با حرکت دادن غذا در جلوی دستگاه های لرزاننده به تمام غذا، اجازه ی دریافت انرژی کافی برای گرم شدن را می داد. اغلب دستگاه های میکروویو علاوه بر سیستم چرخاننده، دارای پروانه ی (عموما فلزی) جداگانه ای نیز هستند که با جابه جا کردن هوا، به همه ی مواد غذایی گرما می رساند.
براساس برخی مطالعات، ارتعاشات شدید میکروویو موجب پاره شدن دیواره ی سلول های غذاها و به هم ریختن ساختمان ظریف برخی مواد غذایی از جمله ویتامین ها شده و آن ها را به سرعت از بین می برد.
ایب اجاق های میکروویودر ضمن در اثر به جا ماندن رادیکال های آزاد باقیمانده ی حاصل از ضایعات ویتامین ها و دیگر ملکول های تخریب شده، ممکن است درون غذا ترکیبات جدید خطرناکی ایجاد شود. برخی مطالعات، تغییراتی را در خون افراد استفاده کننده از غذاهای میکروویو شده گزارش نموده اند و همچنین احتمال سرطان زا بودن این دستگاه را مطرح کرده اند.
نمی توان از هر نوع ظرفی در اجاق های میکروویو استفاده کرد. زیرا برخورد امواج با سطح فلزات، ممکن است موجب ایجاد شعله و آتش سوزی و حتی انفجار دستگاه شود. اکنون ظروف فلزی مخصوصی جهت استفاده در میکروویوها ساخته شده است. امروزه ظروف فراوانی با برچسب "قابل استفاده در میکروویو" در معرض فروش هستند، ولی اینکه برای کنترل کیفیت و سلامت آن ها از کدام استاندارد استفاده شده و یا باید استفاده شود به طور دقیق مشخص نیست. برخی ظروف پلاستیکی غیر استاندارد، هنگام تماس با مواد داغ، پلیمرهای شیمیایی منتشر می کنند که برای بدن انسان ایجاد مسمومیت کرده و مصرف غذاهای گرم شده در این ظروف را خطرناک می سازد. به همین دلیل توصیه نمی شود غذا یا نوشیدنی های داغ را در ظروف پلاستیکی نگهداری و یا سرو نمایند.

بحث ضررهای ناشی از استفاده از این دستگاه در طبخ و گرم کردن غذا، از مدت ها پیش مطرح بوده است. طبق نظر مخالفان با استفاده از این دستگاه، امواج این دستگاه علاوه بر ضایعات مواد غذایی، ممکن است به افراد نیز برخورد کرده و موجب ضایعاتی در بدن آن ها شود. طبق مطالعات علمی، حتی استفاده ی طولانی مدت از دستگاه(میکروویو)، به دلیل وجود امواج با طول کوتاه موجب ایجاد ضایعات و سرطانی کردن بافت های بدن فرد استفاده کننده می شود. موادی از نشت امواج حاصل از اجاق های میکروویو گزارش شده که در دراز مدت موجب نابودی برخی افراد استفاده کننده شده و حتی به مرگ برخی آن ها نیز انجامیده است. فرهای میکروویو امروزی نسبت به اولین نسل این دستگاه ها (که بیش از سی سال پیش به بازار آمدند) ایمنی بیشتری دارند. امکان خروج امواج از آن ها بسیار کمتر است و معمولاً در کارخانه توسط دستگاه های حساس، آزمایش و کنترل می شوند. در ضمن این اجاق ها (چه انواع قدیمی و چه انواع پیشرفته ی امروزی)، هیچ نوع تشعشع رادیو اکتیویته ای تولید نمی نمایند. علاوه بر نکات یاد شده، سوختگی ناشی از استفاده از این دستگاه نیز مطرح است، ولی نسبت به سایر روشهای پخت ،احتمال سوختگی کمتر است.
پختن تخم مرغ در این دستگاه، گاه به انفجار آن در محوطه ی اجاق میکروویو منجر می شود. گرم کردن شیر در ظروف شیشه ای، سبب می شود حرارت شیر بسیار بیشتر از حرارت ظرف آن باشد. نوشیدن چنین شیری موجب سوختگی شدید هم گردیده است.
در ضمن مواردی از کاهش سطح هموگلوبین خون در اثر مصرف شیر گرم شده با مایکروویو نیز گزارش شده است. همچنین هنگام گرم کردن شیر مادر ( منظور شیر مادر نگهداری شده در فریزر می باشد) در میکروویو، ایمنوگلبولین های موجود در شیر مادر به سرعت تخریب می شوند. به همین دلیل استفاده از این دستگاه در گرم کردن غذای کودکان توصیه نمی شود. مثال دیگر از تفاوت گرمایی مواد مختلف هنگام گرم کردن آن ها در اجاق میکروویو، گرم کردن غذاها در ظروف سفالی است. ظروف سفالی معمولا از مواد داخل آن گرم تر می شوند.

دست زدن به این ظرف موجب سوختگی می شود. به عنوان نمونه ای دیگر، هنگام استفاده از اجاق میکروویو جهت گرم کردن نان شیرینی مربایی، مربای درون شیرینی به شدت گرم می شود در حالی که بقیه ی مواد هنوز خیلی گرم نشده اند.هوای داخل دستگاه میکروویو، بسیار خنک ترازغذ ای در حال پخت و یا گرم شدن است. زیرا ارتعاشات تولیدی اجاق میکروویو، موجب لرزش ملکول های غذایی و همچنین ملکول های هوا می شود؛ ولی این ارتعاشات به گرم شدن هوا نمی انجامد.
هیچکس آنقدر قدرتمند نیست که بدون لطمه زدن به خودش به دیگران لطمه بزند