کاخ آغا محمد خان - گرگان
این بنا توسط آغا محمدخان قاجار ساخته شده و در گرگان قرار دارد. ویژگی*های معماری و اسلوب ساخت بنا نشان*گر آن است که بنا به قرن 12 هـ.ق مربوط است.
کاخ شاسمن - گرگان این کاخ در شهر گرگان واقع شده و بنا به روایتی در سال 795 هـ.ق به وسیله امیر تیمور در ساحل رودخانه ساخته شده است.
برخی از جغرافیدانان از این کاخ نام برده اند که از آن جمله می توان به حافظ ابرو اشاره کرد. طبق گفته وی این کاخ بعد از این که امیر تیمور سراسر مازندران را مورد تاخت و تاز قرار داد، جهت اقامت وی در شهر گرگان ساخته شد. بنای اولیه این کاخ، قلعه ای بود که در سال 761 هـ.ق توسط ابوبکر شاسمانی (حاکم شاسمان) ساخته شده بود. در سال 795 به جای قلعه، قصر فعلی ساخته شده و امیر تیمور زمستان آن سال را در آنجا گذرانده است
پل آق قلا - گرگان این پل بر رود گرگان رود ، در شهرستان آق قلعه (پلهوی دژ) و حدود 18 کیلومتری شمال گرگان واقع گردیده و از آثار دوره صفویه است که در دوره اخیر تعمیرات و مرمت*هایی در آن صورت گرفته و اکنون نیز مورد استفاده است .
پل آق قلا به طول حدود 70 متر و عرض گذرگاه حدود 30/4 متر و حداکثر ارتفاع حدود 14 متر ـ از سطح آب ـ یکی از نمونه*های منحصر به فرد در این منطقه است . مصالح اصلی پل، آجر و ملات گچ و آهک بوده و در تعمیرات دوره اخیر ، از سیمان و مصالح جدید نیز در آن استفاده شده است. پل مزبور دارای چهار دهانه با طاق جناغی و پایه*هایی مستحکم است. پایه*های پل در جهت خاوری (مخالف جریان آب) برای شکستن فشار آب به صورت مثلثی (موج شکن) شکل گرفته و در جهت باختری (موافق جریان آب) به صورت نیم دایره است.موج شکن*های پل که اندازه هر یک از اضلاع مثلثی آن به 45/3 متر می*رسد، در دوره اخیر با سیمان اندود شده است. بخش نیم دایره پایه*ها در نمای باختری، علاوه بر این*که به عنوان پشتیبان بدنه پل است، با تمهیدات در نظر گرفته شده و آجر کاری زیبا، به صورت عامل تزیینی درآمده است. موج شکن*های مثلثی و پشتیبان*های نیم دایره پل تا نزدیک سطح پل بالا آمده است. در بالای تعدادی از پشتیبان*های پل ، قاب*های مستطیل شکلی تعبیه شده که امروزه دو عدد از آن*ها باقی است. این قاب*ها احتمالاً برای تزیین یا قراردادن کتیبه در نظر گرفته شده است.سطح گذرگاه پل که از طرفین با جان پناهی به ارتفاع 10/1 متر و پهنای 50 سانتی متر محدود شده است ،* در گذشته سنگ فرش بوده؛ ولی در دوره اخیر با آسفالت پوشش یافته است. پهنای گذرگاه پل (فاصله بین جان پناه*ها) از 20/4 تا 40/4 متر متغیر است. جان پناه*های پل نیز در دوره اخیر با سیمان اندود شده است. این تغییرات، به اصالت تاریخی پل لطمه وارد ساخته است.عرض دهانه*های پل ، از شمال به جنوب به ترتیب : 5/7 ،* 6 ، 7 و 40/6 متر است . ارتفاع دهانه*ها نیز از تیزه قوس تا سطح آب ، به ترتیب : 75/9 ، 40/11 ، 12 ، 70/10 متر و ضخامت بخش فوقانی پل ، از تیزه طاق*ها تا لبه پل ، به ترتیب : 10/2 ، 80/2 ، 40/2 و 2 متر است.درون اولین چشمه از جهت شمال باختری ، سکوی مستطیل شکل و بلندی به عرض 10/2 متر با آجر ساخته*اند که ظاهراً هم زمان با ساخته پل بوده و به عنوان صفه*ای جهت استراحت و نشیمن به کار می*رفته است. پل آق قلا به شمار 919 به ثبت تاریخی رسیده است.
پناهگاه حیات وحش میانکاله - گرگان پناهگاه میانکاله که تنها بازمانده مناطق نیمه مشجر سواحل دریای خزر به حساب می آید، بهشت آبزیان و پرندگان مهاجری است که همه ساله در فصل زمستان از کشورهای سردسیر شمالی به سوی آن پرواز می کنند و به زمستان گذرانی می پردازند. از جمله این پرندگان می توان به اردک ماهی های وحشی، غاز، قو، فلامینگو (مرغ آتشین) و پلیکان (مرغ سقا) اشاره کرد. پرندگان بومی مثل قرقاول، دراج و زنگوله بال نیز پیرامون این پناهگاه زندگی می کنند. می توان از این پناهگاه حیات وحش ضمن استفاده های علمی - آموزشی، بهره برداری های سیاحتی وسیعی به عمل آورد که در حال حاضر به طور محدود صورت می گیرد.از زیستگاه های عمده منطقه می توان به ترکت اشاره کرد که بخشی از منطقه امن جهان نما را تشکیل داده و زیستگاه عمده مرال، شوکا، پلنگ، خرس، خوک وحشی، گرگ، پلنگ، قوچ، میش، کل و بز است، البته گاو موزی کش و زیستگاه های اطراف آن نیز مناطق مناسبی برای مرال، شوکا، خرس، پلنگ و دیگر گونه های جنگل زی هستند که در جنوب آن ها قوچ و میش زیست می کنند. زیستگاه های قاقله، آق رضا، چکل گدا، لنده کوه، تالو، خوش دستی، لندو و مغزی از ایستگاه های کل و بز و قوچ و میش است و در بعضی از قسمت های آن مرال نیز زیست می کند. زیستگاه های شربت، کولیجال، سوته و گرمه تو هم محل زندگی خرس، شوکا، مرال و پلنگ هستند و در قسمت های صخره ای آن کل و بز نیز وجود دارند.منطقه حفاظت شده جهان نما به علت کوهستانی بودن و پوشش بوته زاری و علف*زاری در کنار درخت زارهای تنگ، گونه های بسیار با ارزشی از پرندگان را در خود جای داده است که در بین آن ها کبک دری، عقاب طلایی و هما نیز دیده می شود. در جهان نما گونه های مختلفی از پرندگان مانند شکاری ها، لاشخورها، طرقه ها، جغدها، کبوترها، زنبورخورها، سوسک ها، سعوها، عقاب ها، کلاغ ها، زردپره ها و غیره را می توان مشاهده کرد. پستاندارانی مانند مرال، شوکا، کل، بز، قوچ، میش، پلنگ، خرس، گرگ، راسو، شغال و خارپشت ها نیز در منطقه یافت می شوند که به علت شکار بی رویه، تعداد جمعیت آن*ها شدیدا کاهش یافته است. از گونه های دیگری که در این منطقه زندگی می کنند می توان به دوزیستان اشاره کرد.چشمه سارهای زیادی در داخل منطقه حفاظت شده و محیط های اطراف آن وجود دارد که سرچشمه بسیاری از رودخانه های بزرگ و کوچکی که به عنوان ذخایر منابع آبی محسوب می شوند به حساب می آیند. این رودخانه ها به خارج از منطقه جریان می یابند. از جمله این رودخانه ها که همگی به خارج از منطقه جریان می یابند، می توان به رودخانه های سفیدرود، ترکت، مغزی و چهارباغ و چشمه های زیارت، مغزی، مارسنگ، اسبومرگاه، شاه پسند، ترکت، حاجی آباد، گچیان، مراد چشمه، قل قله، وارا، خوش دستی، کلی چال، قورمه تو، پاییزبن و قلعه سرک اشاره کرد.
پارک ملی - گلستان پارک ملی گلستان نخستین پارکی است که عنوان پارک ملی را در ایران به خود اختصاص داده است.
این پارک جنگلی کوهستانی در حوزه استان های گلستان، سمنان و خراسان واقع شده است. این پارک به دلیل ارزش های بی شمار طبیعی، جنگل های سرسبز و گونه های متنوع گیاهی و جانوری، از جمله مناطق معدودی است که با معروف ترین پارک های ملی مشابه خود در دنیا، برابری می کند. این پارک یک محیط طبیعی با آب و هوای روح افزا و دلنشین است.روستاهای زیادی در اطراف پارک ملی گلستان دیده می شود که فعالیت های ساکنین آن ها بر پایه دامداری و کشاورزی استوار است. در مجاورت این پارک دو شهر گنبد کاووس در 55 کیلومتری باختر و شهر بجنورد در 115 کیلومتری خاور آن وجود دارد و فاصله زمانی آن با شهر گرگان حدود دو ساعت است. یکی از مناظر دیدنی پارک ملی گلستان، چشمه سارهای متعددی است که در سراسر آن از دل زمین جوشیده و در میان درختان جنگلی سرازیر می شوند. به نحوی که بیش از 20 چشمه در شمال، جنوب، خاور و باختر پارک جریان داشته و منظره زیبایی به این پارک بخشیده است.پارک ملی گلستان از نظر گوناگونی ارزش ها و کیفیت حفاظت در میان مناطق حفاظت شده کشور از جایگاه ویژه ای برخوردار است. حیات وحش، دشت زیبا، گیاهان و گل های نادر در بخش های مختلف پارک، آبشارهای گوناگون و ارتفاعات سرسبز از جمله جلوه های دلنشین پارک ملی گلستان است. تنوع گونه های پرندگان این پارک نیز به بیش از 150 گونه پرنده وحشی می رسد و حدود 48 نوع پرنده در فصل بهار و تابستان در منطقه یافت شده و 62 گونه نیز بومی پارک هستند. به این ترتیب حدود 110 نوع پرنده در این پارک زاد و ولد می کنند. علاوه بر این پرندگان 21 نوع دیگر آن ها در زمستان ها مشاهده می شوند و 19 گونه دیگر نیز در مسیر مهاجرت خود در این پارک توقف کوتاهی می کنند که از میان آن ها می توان به سار صورتی، شاهین بحری و بال لاکی اشاره کرد.پرندگانی از قبیل قرقاول، کبک، *تیهو، زنگوله بال، کوکر سینه، ابیاو بلدرچین در این پارک زندگی می کنند که شکار آن ها آزاد اعلام شده است در این میان ابیا و بلدرچین جزو پرندگان مهاجر بوده و بقیه بومی منطقه هستند. همچنین برخی از پرندگان شکاری و لاشخورها نیز که از سایر جانوران تغذیه می کنند، در سرتاسر سال در پارک مشاهده می شوند. از این میان می توان به قرقی، دلیجه، سار، کپه، دال سیاه، عقاب دریایی دم سفید، طرلان و بالابان اشاره کرد. این پرندگان در کنترل جمعیت انواع جانوری، بهداشت محیط و حفظ سلامت جانوران دیگر نقشی حیاتی دارند. پارک ملی گلستان زیستگاه بسیاری از پرندگان و گنجشکان زیبا و آوازخوان مانند دارکوب سیاه، بلبل، توکای باغی، انواع سهره ها، سوسک ها، زرده پره ها، مگس گیرها، زنبور خورک ها و دم سرخم ها است که این گروه از نقش بسیار مهمی در کنترل آفات نباتی ایفا می کنند.
پارک ملی گلستان بین دو حوزه نیمه نم پسند و نیمه خشکی پسند قرار دارد و به تدریج در حرکت به طرف خاور، سیمای طبیعی آن به حالت استپیک تغییر پیدا می کند، به همین جهت عناصر گیاهی نواحی سه گانه فوق را می توان در پارک مشاهده کرد. تنوع و رنگارنگی گیاهان این پارک چنان مناظر زیبایی را به وجود آورده است که نظیر آن را در کم تر جایی از این سرزمین می توان دید. توسکای قشلاقی، کلهو، انجیر، توت، ملج، داغداغان، ازگیل، ولیک، زالزالک، سیامتو، گوجه وحشی، شیرخشت، دغدغک، گردو، تمشک، انار وحشی، گلابی وحشی و… از گونه های مختلف گیاهی پارک محسوب می شوند. در کف جنگل گونه های بی شماری نظیر سرخس ها، متامتی و… پراکنده اند. در نواحی خشک تر درختچه های زرشک، تغ، خار شتر، گز، کاروان کش، بوته های کلاه، میر حسن، گون، گدار، چوبک، درمنه و سایر گونه های استپی یافت می شود. در نواحی مرتفع نیز گونه ارس به طور پراکنده دیده می شود.
پارک جنگلی قرق - گرگان این پارک در 24 کیلومتری خاور گرگان و در مسیر جاده اصلی گرگان - مشهد قرار داشته و مشتمل بر پارک وحش، تاسیسات رفاهی و پارک بازی است.
پارک جنگلی قرق از گردشگاه های مهم گرگان است که در تمام طول سال مورد بهره برداری وسیعی قرار می گیرد. این پارک از لحاظ گونه های مختلف گیاهی بسیار غنی است و جانوران مختلفی نیز در آن زندگی می کنند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)