متخصص دندانپزشکی :بیماران دیابتی بیشتر دچار پوسیدگی دندان می شوند .
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: یکی از مشکلات شایع در بیماران دیابتی خشکی و کم شدن بزاق دهان است که همین عامل زمینه پوسیدگی های دندانی را در آنها افزایش می دهد.
دکتر “محمد حسین خوشنویسان” روز یکشنبه به مناسبت روز جهانی دیابت در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با بیان این مطلب گفت: کافی بودن ترشحات بزاق دهان باعث شست و شوی طبیعی داخل دهان و مانع از اسیدی شدن فضای داخل دهان و اطراف دندان ها می شود.
وی با بیان اینکه خشکی دهان، باعث غلیظ شدن سطح اسید داخل دهان و در نتیجه پوسیدگی دندان ها می شود گفت: این مشکل در بیماران مبتلا به دیابت بیشتر است و بهترین راه برای رفع این مشکل نوشیدن زیاد آب و جویدن آدامس است.
متخصص دندانپزشکی ادامه داد: همچنین استفاده از دهان شویه ها و یا استفاده از محلول آب همراه با نمک نقش موثری در رفع خشکی دهان بیماران دیابتی دارد.
استادیار گروه آموزشی سلامت دهان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: یکی دیگر از مشکلات شایع در بیماران دیابتی بروز برفک هایی داخل دهان، روی زبان و اطراف دندان ها و لثه است که این مشکل به علت مصرف برخی آنتی بیوتیک های مورد استفاده در بیماران دیابتی بروز می کند.
خوشنویسان در خصوص رفع این مشکل گفت: با مسواک زدن منظم و کشیدن مسواک بر روی این برفک ها و همچنین استفاده از آب نمک می توان این مشکل را برطرف کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهبد بهشتی در خصوص اثر مضر سیگار در بیماران دیابتی گفت: افراد سیگاری ۲۰ برابر افراد غیر سیگاری در معرض ابتلا به بیماری های لثه قرار دارند و کشیدن سیگار مانع خون رسانی درست به لثه ها و بهبود زخم ها در بیماران دیابتی می شود.
این متخصص یادآور شد: بیماران دیابتی که در حفظ سلامت دهان خود تلاش می کنند و قند خون خود را به طور منظم کنترل می نمایند شانس بیشتری برای پیشگیری از بیماری های لثه و از دست ندادن دندان ها دارند.
وی با بیان اینکه دندانها از خصوصیت خود ترمیمی برخوردارند و آب و بزاق دهان سفت کننده دندان ها است گفت: با هر بار غذا خوردن و یا نوشیدن انواع آب میوه ها ، لایه ای از مینای دندان برداشته می شود که این املاح برداشته شده به کمک بزاق دهان برگردانده می شود.
متخصص دندانپزشکی اضافه کرد: اگر بنا به هر دلیل بین مصرف مواد غذایی و مسواک زدن و تمیز کردن دهان فاصله باشد ، به علت وجود میکروب ها و باکتری های داخل دهان ، به مرور زمان پلاک های دندانی ایجاد می شود که در نهایت به تخریب دندان ها منجر می شود.
خوشنویسان اظهار داشت: بیماران دیابتی برای حفظ سلامت دهان و دندان خود باید به توصیه های ضروری همچون کنترل منظم قند خون، مسواک زدن حداقل دو بار در روز (بعد از صبحانه و قبل از خواب)، استفاده از خمیر دندان فلوراید دار، استفاده از نخ دندان بعد از مسواک شبانه، استفاده از دهان شویه یا آب نمک بعد از نخ دندان، ماساژ لثه با انگشت و مراجعه منظم به دندانپزشک توجه داشته باشند.
این متخصص با اشاره به اینکه روند تخریب و پوسید گی های دندان در بیماران دیابتی شدیدتر است گفت: تغییر رنگ لثه، التهاب و قرمزی لثه و عقب نشینی لثه پای دندان ها در بیماران دیابتی ناشی از عفونت لثه و یا استفاده ازمسواک های خشک و زبر است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: برای پیشگیری از تشدید قرمزی و خونریزی و عفونت لثه ، بیماران دیابتی باید از مسواک های بسیار نرم استفاده کنند.
خوشنویسان با اشاره به اینکه کنترل نکردن قند خون به افزایش بیماری های دهان و دندان می انجامد، گفت: دبابت کنترل نشده باعث ایجاد اختلال در ضایعات گلبول های سفید بدن که مهمترین عامل تشکیل دهنده سیستم دفاعی بدن در مقابله با عفونت های باکتری یایی است می شود.




-------