آنچه كه بايد بدانيم
دختر بالغ نميتواند بدون اجازه پدر يا جد پدري ازدواج كند
خبرگزاري فارس: بر اساس ماده 1043 قانون مدني، بلوغ دختر موجب نميشود كه او بتواند بدون اجازه پدر يا جد پدري ازدواج كند؛ بنابراين دختر در هر سني، ولو به سنين بالا هم رسيده باشد ازدواجش موقوف به اجازه پدر يا جد پدري خواهد بود.
به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبري فارس «توانا»، انتخاب همسر مهمترين رويداد زندگي هر انساني است.
به همين لحاظ معمولاً در اين امر همه افراد خانواده به طور جدي نظر ميدهند؛ در بعضي از خانوادهها، نظرات با زباني زيبا و خوشايند و در جوي دوستانه بيان ميشود.
در بيشتر اوقات نقاط ضعف و قوت شخص مورد نظر براي ازدواج مورد بررسي قرار گرفته و نهايتاً نتيجه صحيحي حاصل ميشود.
اما در اين ميان خانوادههايي هستند كه متأسفانه مطالب را به طرزي ناخوشايند و در جوي متشنج ابراز ميكنند كه گاه موجب ايجاد عكسالعمل و تصميمگيريهاي نادرست ميشود.
جواني كه در آستانه ازدواج و انتخاب همسر است شديداً احتياج به مشورت و همراهي والدين دارد و آنها را مأمني براي بيان احساسات و عقايدش ميداند.
اما متأسفانه ملاحظه ميشود كه برخي از پدران در خانواده با توجه به اخلاق و روشي كه در محيط كارشان داشتهاند در اين خصوص مستبدانه رفتار ميكنند.
طبق تبصره يك ماده 1210 قانون مدني، «سن بلوغ در پسر 15 سال تمام قمري و در دختر 9 سال تمام قمري است».
دختر در 9 سالگي بالغ محسوب ميشود؛ بر اساس ماده 1043 قانون مدني، بلوغ دختر باكره موجب نميشود كه او بتواند بدون اجازه پدر يا جد پدري ازدواج كند؛ بنابراين دختر باكره در هر سني كه باشد ولو به سنين بالا هم رسيده باشد ازدواجش، موقوف به اجازه پدر يا جد پدري خواهد بود.
اما قانونگذار در اينجا صراحتاً بيان داشته كه اگر اين مخالفت و عدم اجازه، بدون علت موجه باشد، اجازه ساقط ميشود.
اصولاً اين ماده به مصلحت دختر وضع شده و بديهي است كه اگر پدر يا جد پدري بخواهد از روي نفع شخصي يا بيجهت يا به دلايلي كه محكمه پسند نباشد از ازدواج دختر خود با شخص معين ممانعت به عمل آورد، مغاير با مصلحت وي است.
لذا در اين صورت دختر ميتواند به دادگاه مراجعه كرده و طي دادخواستي با معرفي كامل مردي كه قصد ازدواج با وي را دارد و شرايط نكاح و مهريهاي كه بين خود مقرر كردهاند، مجوز ازدواج را تقاضا كند و رئيس دادگاه پس از احضار پدر و استماع دلايل وي و رسيدگيهاي لازم، تصميمگيري خواهد كرد.
* تكليف دختري كه به پدر يا جد پدري دسترسي نداشته باشد
طبق ماده 1044 قانون مدني، «در صورتي كه پدر يا جد پدري در محل حاضر نباشد و استيذان از آنها نيز عادتاً غير ممكن بوده و دختر نيز احتياج به ازدواج داشته باشد، وي ميتواند اقدام به ازدواج كند.»
تبصره اين ماده گفته است كه «ثبت اين ازدواج در دفترخانه منوط به احراز موارد فوق در دادگاه مدني خاص است».
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)