تعریف حضانت
حضانت از ریشه حضن به معنای دامن گرفته شده است که کنایه از نگهداری وپرورش فرزند خردسال در دامان والدين است (۱) و در اصطلاح به معنای اقتداری استکه قانون به منظور نگهداری و تربیت اطفالبه والدين آنان عطا کرده بطوری کهدر این اقتدار حق و تکلیف به هم مي آميزد. (۲) حقوق پدر و مادر وسیله اجرای تکالیف آنان است و میتوان آن را به دوعنصر نگهداری و تربیت طفل تجزیه کرد.در عمل این دو عنصر بدشواری قابل تفكيك است ; زیرا شیوه نگهداری کودکان در پرورش استعدادهای آنان موثر است وزمینه آموزش را نیز فراهم میسازد. باوجود این آنچه بطور مستقیم ناظر به پذیرفتن کودکان و پرستاری و تامین نیازهای مادی و معنوی آنهاست ، مانند تهیه غذا،مسکن، لباس و پرستاري در زمره کارهای مربوط به نگهداری آنهاست ولی هویتشان درشناسایی محیط و آموختن تجربه زندگی وعادات و رسوم آن و تامین وسیله تحصیل ومانند اینها در شمار تکالیف مربوط به تربیت کودکان است. (۳)
نگاهداری طفل مستلزم بکار بردن وسایل لازم برای بقا، نمو و بهداشت جسمی و روحی طفل است و درهر سنی متناسب با طبيعت اونوع نگهداري او متغير است. (۴)
نگاهداری کودک
نگاهداری به معنای عام کلمهشامل همه کارهایی است که برای سرپرستی و مواظبتاز کودک لازماست. قانون در موارد موارد مختلف ودر مباحث متفاوت شيوه ولوازم نگهداري را تعيين ويا تمثيل نموده ودر پاره ائي از آنها ضمانت اجرائي نيز مشخص كرده بطور مثال عدم پرداخت نفقه فرزنداز سوي پدر مجازات داشته وترك بي دليل فرزند از سوي مادر مستوجب محروميت از حضانت فرزند است .همچنان كه پذیرفتنطفل در کانون خانواده یا تهیه محلسکنای مناسب ، از جملهاقدامهایی است که نه تنها اجرای آنمیتواند بآسانی مورد نظارت قرارگیرد بلكه نشانه انجام سایر مواظبتهانیزخواهد بود. پارهای ازنویسندگان نگاهداری به معنای خاصرا ناظر به تهیه مسکن دانستهاند.
آیا شیر دادن از لوازم نگاهداریاست؟
شیر مادر بهترین غذای کودک درماههای نخستین تولد است و حمایت از کودک ایجاب میکند که این وسیلهاز او دریغ نشود چنانکه طبیعت نیزچنین خواسته و قانون نیز بر همین مبنا حضانت را با مادر میداند. در فقه نیزبا اینکه بسیاری از قواعد حقوقی بااحکام اخلاقی همراه است، بیشترفقیهان شیر دادن کودک را بوسیله مادرمستحب میدانند ولی اجبار او را جایز نمیشمرند و اعتقاد دارند که مادر دراین باره اختیار دارد و میتواند برای شیر دادن به طفل خود مطالبه اجرت کند و فقط بعضی از آنان دادن شیری را که هنگام تولد طفل در پستان مادر جمع میشود(لباء) و بطور معمول تاسه روز به بچه داده میشود، واجب شمردهاند.
ضمانت اجرای حق تکلیف نگاهداری
ضمانت اجرای حق تکلیف نگاهداری را از نظر حقی که پدر ومادر در این باره دارند و تکالیفی که به عهده آنان نهاده شده است، میتوان به دو نوع تقسیم کرد:
۱- ضمانت اجرای حق نگاهداری : هرگاه فرزندی از خانه پدریبگریزد و یا دیگری او را نزد خودببرد، پدر و مادر میتوانند از دادگاهبخواهند به بازگشت فرزندشان حکمدهد.
۲- هیچ یک از ابوین حق ندارند درمدتی که حضانت طفل به عهدهآنهاست از نگاهداری او امتناع کنند.در صورت امتناع یکی از ابوین، حاکم باید به تقاضای دیگری یا تقاضای قیم یا یکی از اقربا و یا به تقاضای مدعیالعموم نگاهداری طفل را به هریک ازابوین که حضانتبه عهده اوست،الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد، حضانت را به خرج پدرو هرگاه پدر فوت شده باشد، به خرجمادر تامین کند.
اگر ولی یا سرپرست طفلی کهدیوانه یا سفیه باشد و در معالجه او مسامحه کند، مجرم است.
بطور کلی حضانت طفل عبارت است از :
۱) تربیت طفل: پدر و مادر درصورت قدرت و استطاعت باید درحد توان به تربیت اطفال خود بپردازند.
۲) تنبیه طفل: ابوین حق تنبیه طفلخود را دارند ولی به استناد این حقنمیتوانند طفل را خارج از حدودتادیب تنبیه کنند. (۵)
۳) اطاعت فعل: در مقابل هر حقتکلیفی است و در مقابل حقی که طفلبر والدین خود دارد، قانونگذار او رامجبور به اطاعت از آنها نموده است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)