پل لیشاوندان - رشت این پل بر روی رودخانه خوبک، در میانه جمعه بازار رشت- کنار جاده اصلی رشت به فومن و مجاور روستای لیشاوندان- واقع شده و از آثار دوره قاجار محسوب می شود.
پل لیشاوندان در مکانی قرار گرفته که رودخانه در کم عرض ترین بستر خود جریان دارد. این پل به طول حدود 30 و عرض 6 متر دارای یک دهانه طاقدار اصلی به عرض 30/5و دو دهانه فرعی و دو طبقه به عرض هر کدام 15/2 متر است. بیش*ترین ارتفاع پل در بالای تیزه طاق اصلی به 9 متر می*رسد. طاق به کار رفته در این پل از نوع جناغی با خیز تند است. پایه های پل در جهت موافق و مخالف جریان آب دارای موج شکن های نیم دایره است و بر بالای دو پایه میانی، دهانه های کوچک*تری تعبیه شده است.در دو انتهای پل آثار دو دهانه مسدود جلب نظر می*کند. مصالح به کار رفته در این پل، آجرهایی به ابعاد 5×21×21 سانتی متر و ملات ساروج است. سطح گذر*پل که از میانه به طرفین دارای شیب نسبتا ملایم و در طرفین دارای جان پناهی است. این پل به شماره 1782 به ثبت تاریخی رسیده است.
پل منجیل - رودبار این پل که امروزه ویران شده و بقایای ان در زیر سد سفید رود قرار گرفته است در گذشته بر روی رودخانه سفیدرود و در مجاورت منجیل- از توابع رودبار- قرار داشته و ساختمان اولیه آن مربوط به دوره صفویه بوده است.
الئارئوس- سیاح خارجی- که در حدود سال 1048 ه. ق از این پل دیدن کرده می نویسد: پلی است با شش پایه که هر پایه را اتاقی و آشپزخانه ای بود و پلکانی برای رفتن به اتاق ها داشت بر روی آب سفید رود بنا کرده بودند. گنجایش اتاق ها به قدری بود که تمام افراد یک کاروان را جای می داد ماژور دارسی تد نیز که در سال 1253 ه. ق از این پل دیدن کرده می نویسد: پل منجیل هفت دهانه داشت و متعلق به دوره صفویه بود. قسمتی از پل در زمان نادرشاه خراب شده بود و در حدود چهال سال قبل (پیش از سفر دارسی) سلیمان خان قاجار، حاکم وقت گیلان آن را مرمت کرده بود. طاق دو دهانه ویران شده بود و با تخته آن*ها را پوشانده بودند.در حدود سال 1275 ه. ق حاجی ملا رفیع شریعتمدار امام جمعه وقت گیلان ظاهرا به دستور ناصرالدین شاه پلی جدید برپا ساخت. این پل از نظر معماری در خور توجه بوده و به هنگام سفر ناصرالدین شاه به گیلان برپا بود و عکسی از آن برداشته شده است. این پل نیز دارای هفت دهانه اصلی و دهانه های کوچک*تری در بالای پایه ها بوده است پل مزبور ظاهرا در جریان سیلاب سال 1316 ه. ق اسیب فراوانی دید. بعد از این تاریخ کمپانی روسی پلی از آهن بر پایه های پل قدیمی بنا کرد که تا زمان رابینو (1331 ه. ق) برپا بوده است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)