لاک پشت ها برخلاف پستانداران ، پرندگان و خزندگان در مقابل عوامل انگلی زیادی مقاومند و به راحتی بیمار نمی شوند. با این حال، تعدادی از انگل های داخلی و خارجی می توانند بیماریهای جدی و خطرناک و شدیدی را در لاک پشت ها ایجاد کنند که حتی در صورت عدم درمان به موقع و مناسب به مرگ می انجامد.

شرایط نامناسب نگهداری و تماس نزدیک با لاک پشت های دیگر از جمله مهمترین عوامل ابتلای لاک پشت ها به بیماریهای انگلی هستند.

نکته مهمی که باید حتماً در درمان عفونت های انگلی در لاک پشت ها به آن توجه نمود در خصوص داروی آیورمکتین است. اگرچه این دارو یکی از مؤثرترین داروهای ضد انگل در جهان است اما هرگز در مورد لاک پشت ها نباید آنرا بکار برد زیرا به شدت برای آنها سمی است و می تواند باعث مرگ گردد.

کرمهای گرد :
نماتودها یکی از معروفترین انگلهای لاک پشت ها هستند و مشابه همان کرمهای گردی اند که پستانداران را مبتلا می سازند. وقتی لاک پشت سالم تخم این کرمها را که از طریق مدفوع لاک پشت مبتلا دفع شده می بلعد مبتلا می شود. این تخم ها پس از تفریق به لارو بالغی تبدیل می شوند و پس از مدتی کرم در دستگاه گوارش فعالیت و تکثیر می کند. در صورتی که تعداد کرمها زیاد باشد علائمی در لاک پشت نظیر از کاهش وزن ، اسهال و گاهی استفراغ کرمها دیده میشود.

تشخیص عفونت با مشاهده کرمها در مدفوع یا استفراغ و بیشتر اوقات هم با مشاهده نمونه مدفوع زیر میکروسکوپ امکان پذیر است. بهترین دارو برای درمان این حالت تجویز خوراکی فنبندازول است. دوز پیشنهادی دارو 23 میلی گرم به ازای هر پوند وزن بدن یا تقریباً 45/0 کیلوگرم است که یکبار تجویز و 14 روز بعد تکرار می گردد.


کرم های پهن :
کرمهای پهن می توانند لاک پشت های آبی را درگیر کنند ولی در سایر انواع لاک پشت ها به ندرت دیده میشوند. این انگلها در سیر تکاملی خود به میزبان واسط نیاز دارند. اگر کرمها در مدفوع لاک پشت دیده شوند این آلودگی را می توان بطور موفقیت آمیزی با پرازی‌کوانتل درمان نمود.


تک یاخته ها :
ارگانیسم های تاژک دار در بدن بسیاری از لاک پشت های سالم یافت می شوند با این حال ، اگر تعدادشان زیاد شود می توانند مشکلات روده ای برای حیوان ایجاد کنند. اغلب این انگلها از جنس تریکوموناس هستند. این تک یاخته کوچک ، شلاقی شکل و بسیار متحرک در روده زندگی می کند و براحتی می تواند باعث بروز اسهال ، دهیدراتاسیون ، کاهش وزن و دفع غذا بصورت هضم نشده شود. البته به دلیلی که اشاره شد وجود این تک یاخته در مدفوع همیشه به معنای وجود بیماری نیست!

برای درمان این آلودگی انگلی بهترین دارو مترونیدازول است. البته با اینکه این دارو فوق العاده مؤثر است اما باید مواظب بود تا همه ارگانیسم های مفید داخل روده از بین نروند. خوراندن ماست یا در موارد فوق العاده شدید بیماری ، خوراندن مدفوع لاک پشت سالم ممکن است برای جلوگیری از این مسئله لازم باشد.
نشريه حكيم مهر