آنزیم های گوارشی در حشرات


آنزیمهای هضم در دستگاه گوارش به سه دسته تقسیم می شوند.
1- آنزیم های هضم کربوهیدرات ها (Carbohydrate digesting enzymes)
2- آنزیم های هضم چربی ها ( Lipid digesting enzymes)
۳- آنزیم های هضم پرو تئین ها (Proteine digesting enzymes)
١- آنزیم های هضم کربوهیدرات ها
آنزیمهای هضم کربوهیدراتی به وسیله غدد بزاقی یا اپی تلیوم معده میانی ترشح میشوند . رژیم غذایی نشاسته و ترکیبات کربوهیدارتی به جز سلولز که اکثر حشرات نمی توانند آن راهضم کنند توسط حشرات گیاهخوار بلعیده می شود و گلیکوژن نیز که باز یک ترکیب کربوهیدرای است به وسیله حشرات گوشتخوار مورد تغذیه قرار می گیرد.
۲- آنزیم های هضم چربی ها ( Lipid digesting enzymes)
اغلب چربیهای خورده شده توسط یک حشره شامل تری آسیل گلیسرولها است.
لیپاز از معده میانی ترشح می شود و در برخی حشرات احتمالاً از همزیستهایی که از اسیدهای چرب و تری آسیل گلیسرول تغذیه کرده اند ترشح می شود. در تعدادی از حشرات مورد مطالعه هیدرولیز تری آسیل گلیسرول به آهستگی صورت می گیرد
تری آسیل گلیسرول طبیعی اغلب در مخلوط کمپلکس اسیدهای چرب طویل ، زنجیری استری همراه با گلیسرول است. در نتیجه در مطالعات آزمایشگاهی سنجش آنزیمی سوبسترای آن اغلب triolein یا tripalitin است. که در هر سه اسید چرب به ترتیب اولئیک یا پالمیتیک است.
عوامل امولسیون شدن که قادر است آنزیمهای آبدوست را با سطح آبگریزتری آسیل گلیسرول تماس دهد در هضم لیپیدها خیلی مهم است.
عوامل امولسیون شدن طبیعی به طور گسترده در معده حشرات هنوز ناشناخته است . امام آمینو اسیدها،‌ پروتئینها و کمپلکسهای آسیل آمین چرب به عنوان امولسیون کننده در بعضی حشرات عمل می کنند.
اجزاء ترکیب کننده سطح glycocalyx در معده ممکن است در امولسیون شدن چربیها و در بیشتر کردن تماس بین لیپازها و تری آسیل گلیسرولها کمک کند.
3-آنزیمهای هضم پروتئین
هضم پروتئین درحشرات به وسیله گروههایی از آنزیمهای هضم پروتئین انجام می شود. برخی از اینها آزادانه در لومن معده هستند درحالیکه برخی دیگر به غشاء باند شده اند.
به طور کلی آنزیمهایی که روی پیوندهای پپتیدی اثر می گذارند به دوگروه تقسیم می شوند.
1- Endopeptidase = Endoprotease
2-ٍExopeptidase = Exopreotease
مشخصه ای که اختلاف بین این دو گروه را نمایان می کند این است که اندوپروتئازها به پروتئینهایی که بین اسید آمینه معینی اینکه شده اند حمله میکنند. و زنجیره پروتئینی را از وسط می شکند و آن را به پلی پپتیدها تجزیه می کند.
در حالیکه اگزوپروتئازها به یکی از دو انتهای زنجیره پروتئینی حمله میکند و از ناحیه انتهایی آمینو اسید با عث قطع زنجیره می شود. (Barrett and Rawlings,1991) پروتئینازها به چهار دسته سرین، سیستئین، آسپارتیک اسید و متالوپروتیناز تقسیم می شوند . اندو پروتئازها را به عبارتی پروتئیناز هم می گویند که به گروههای کوچکتری تقسیم می شوند.


منبع