تميز کردن روزانه دندان تا حد زيادي از تجمع جرم و پلاک جلوگيري ميکند
يك دندانپزشك گفت: با تشکيل پلاک ميکروبي و جرم و مراجعه نکردن به دندانپزشک، التهاب لثه مزمن شده و به مرور زمان قسمتي از بافت لثه از بين ميرود.
دكتر عبدالرحيم داوري در گفتوگو با ايسنا ، اظهار كرد: جرم در اثر رسوب مواد معدني موجود در آب و مواد غذايي ايجاد ميشود. هر چند مکانيسم تشکيل رسوبات در دندانها متفاوت و پيچيده است اما مقدار رسوبات در دهان مرتبط با عواملي مانند املاح موجود در آب آشاميدني منطقه، نوع رژيم غذايي و ميزان املاح موجود در ترشحات بزاقي است.
وي ادامه داد: در صورت عدم رعايت منظم بهداشت دهان در فاصله کوتاهي پس از مصرف مواد غذايي، لايهاي نازک از مواد آلي روي دندان رسوب ميکند كه تحت عنوان پلاك دنداني ناميده ميشود و در صورت استمرار اين لايه زمينه مناسبي براي تجمع ميكروارگانيسمها و رسوب املاح معدني موجود در بزاق دهان و مواد غذايي را فراهم ميکند.
دكتر داوري افزود: بتدريج و به مرور زمان به ميزان چسبندگي، سختي و استحکام رسوبات افزوده ميشود كه در اين مرحله اين رسوبات جرم ناميده ميشوند.
وي گفت: جرم ترکيبي از مواد آلي، معدني و مقادير زيادي باکتري و … است که به سختي به سطح دندان چسبيده و با مسواک يا روشهاي خانگي برداشته نميشود. با تشکيل پلاک ميکروبي و جرم و مراجعه نکردن به دندان پزشک التهاب لثه مزمن شده و به مرور زمان قسمتي از بافت لثه از بين مي رود.
وي با بيان اينكه بيماريهاي لثه، ساختمانهاي نگهدارنده دندان را درگير ميکند، افزود: در ابتدا تجمع پلاك ميكروبي لثهها را كه در حالت طبيعي صورتي كمرنگ هستند قرمز و متورم ميكند به طوري كه در اثر التهاب زياد، لثهها با كوچكترين تحريك به راحتي دچار خونريزي ميشود، اگر بيماري در اين مرحله درمان نشود ميتواند اثرات تخريبي غيرقابل برگشت و جبران ناپذيري بر روي لثه و استخوان ناحيه درگير ايجاد کند.
وي اضافه كرد: در اين حالت لثه از دندان جدا شده و شياري در اين ناحيه بوجود ميآيد که پلاکت دنداني ناميده ميشود، در اين مرحله گاهي پلاکت انباشته از چرک و عفونت ميشود و اگر درمان نشده و پيشرفت کند ميتواند منجر به لقي دندانها شود.
داوري توصيه كرد: براي نگهداري دندانها در طول عمر بايد پلاک ميکروبي توسط مسواک زدن صحيح و مرتب و نيز استفاده از نخ دندان برداشته شود. همچنين مراجعه مرتب به دندانپزشک از اهميت خاصي برخوردار است.
وي ادامه داد: تميز کردن روزانه تا حد زيادي ولي نه بطور کامل از تجمع جرم و پلاک جلوگيري ميکند بنابراين گاهي اوقات تميز کردن نهايي بايد بوسيله دندان پزشک صورت گيرد و به اين ترتيب جرمهايي که كاملا سخت شدهاند و يا نواحي كه مسواک و نخ دندان به آنها دسترسي ندارند كاملا تميز ميشوند.
اين دندانپزشك اظهار كرد: تجمع جرم در نقاط خاصي از قوس دنداني بيشتر از ساير نواحي است. عمده اين نقاط شامل سطح زباني دندانهاي جلو در فک پايين و سطح گونهاي دندانهاي عقبي فک بالا هستند.
اين افزايش تجمع جرم به دليل قرار گرفتن مجاري اصلي غدد بزاقي پاروتيد و تحت فكي در اين مناطق است كه منجر به تجمع بيشتر مواد معدني در اين سطوح دنداني ميشود.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به اين كه اغلب جرم در نقاطي از دهان تجمع مييابد که بطور معمول قابل رؤيت و قابل دسترسي نيست و از سوي ديگر بيماريهاي لثه اغلب بدون درد هستند معمولا بيماران از وجود جرم در دهان خود بيخبرند و تنها دندانپزشك با معاينه دقيق سطوح دندان ميتواند وجود جرم را تشخيص دهد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)