پاريس



عروس شهرهاي جهان

شهر چهار ميليون نفري پاريس، پايتخت كشور فرانسه با معماري قرون 16 و 17، در بخش مركزي و قديمي، معماري جديد و مدرن در حومه، عبور رودخانه سن از ميان شهر، مكان*ها و بناهاي تاريخي نظير «برج ايفل»، «موزه لوور»، «كاخ ورساي»، «كليساي نتردام»، «زندان باستيل» و ديگر نقاط ديدني، لقب عروس شهرهاي جهان را به خود اختصاص داده است.

اين شهر كه چون نگيني زيبا بر انگشتري قاره اروپا مي درخشد، روزگاري از كثرت تعفن و كوچه هاي باريك و پر گِل و لاي خود عنوان «لوتينا» يا شهر گل يافته بود، اما با همت مردم و برنامه ريزي مسئولان مي توان امروز اذعان كرد كه امروز پاريس شهري سالم است و شايداين وضعيت تا اندازه زيادي ناشي از برنامه هاي «بارون اوژن هاسمان» شهردار پاريس در دوران «ناپلئون»بوده باشد.

پاريس با وجود بسياري از بناهاي زيبا و تاريخي در آن عصر در كوچه هاي باريك و پرپيچ و خم و گل آلود خود گم و پاي در گل بود.

از مهم ترين فعاليت هاي هاسمان در آن دوره مي توان به ايجاد فضاي كافي پيرامون ساختمان هاي بزرگ و با اهميت، بهبود وضع بهداشتي شهر با از ميان بردن كوچه هاي باريك و آلوده، ايجاد بلوارهاي وسيع كه علاوه بر برخورداري از نور و هواي كافي عبور و مرور را آسان مي كنند و الحاق حومه هاي شهر به پاريس، نام برد. همچنين طرح كمربند سبز به شعاع 250 متر در گرداگرد شهر به منظور جلوگيري از رشد و گسترش بي رويه آن، احداث دو پل بزرگ در جنوب و شمال شهر بر روي رودخانه سن و احداث خيابان هاي متعددي كه پاريس را به خارج شهر مرتبط مي كرد از ديگر كارهاي ارزنده اين شهردار بزرگ است.


پاريس شهر سالم امروز

پاريس امروز به 20 منطقه شهرداري تقسيم شده است كه يك منطقه در مركز و ساير مناطق با آرايش حلزوني در اطراف شعاع منطقه مركزي، كل شهر را تحت پوشش خدمات خود برده اند.
اين مناطق با بودجه و امكانات برابر به نحوي در شهر فعاليت دارند كه متمايز كردن اين مناطق در عمل غيرممكن است براي حفظ معماري و بناهاي قديمي در مركز شهر و مناطق مركزي، امكان دخل و تصرف در نماي خارجي اين ابنيه را از شهروندان، گرفته است و تنها به ايجاد تغييرات در دكوراسيون داخلي اين منازل و مدرنيزه كردن درون اين ساختمان ها از سوي مردم اكتفا شده است. بنابراين در مناطق حاشيه اي، ساختمان ها و بناهاي جديد و مدرن پاسخگوي نياز مسكن جمع كثيري از شهروندان هستند. وجود امكانات شهري متعدد، موجب شده كه بسياري از مشكلات شهري كه شهرداري تهران با آن مواجه است، در پاريس به چشم نخورد.

وجود چند شبكه مترو در شهر پاريس علاوه بر نقل و انتقال سريع و آسوده مسافران شهري، مزيت هايي چون استفاده از انرژي برق و كاهش آلودگي ناشي از تردد خودروها و ساير وسايط نقليه شهري، حل مشكلات ترافيكي به دليل عبور از زير زمين و كاهش آلودگي صوتي ناشي از نقل و انتقالات شهري و متعاقب آن آسايش و آسودگي روحي و رواني را نصيب شهروندان، كرده است.
اگو يا سيستم جمع آوري و هدايت زيرزميني فاضلاب، تمامي آب هاي جاري در شهر را جمع آوري و به خارج شهر هدايت مي كند. اين سيستم، علاوه بر اينكه شهر را از آلودگي هاي موجود در فاضلاب ها مصون مي دارد باعث محو جوي ها و انهار از حواشي خيابان ها مي شود.

آب هاي اضافي در انتهاي مسير با تصفيه و پاكسازي، صرف آبياري فضاهاي سبز موجود در سطح شهر مي شود. ضمنا طبقه فوقاني كانال هاي اگوبه هدايت كابل هاي برق، تلفن، لوله*هاي آب و گاز اختصاص يافته است كه تا حد زيادي سطح خيابان ها و معابر را از كندوكوب براي اين مقاصد، محفوظ و مصون نگاه داشته است.

همچنين استفاده از نيروي برق، با به كارگيري نيروگاه هاي هسته اي به منظور تامين انرژي لازم جهت منازل مسكوني و تردد متروها ضمن جلوگيري از مصرف بي رويه منابع انرژي فسيلي چون مشتقات نفت، گاز و زغال سنگ، موجب كاهش آلودگي*هاي ناشي از سوخت اين مواد شده است.

وسايط نقليه شخصي و عمومي كه در پاريس تردد مي كنند به دليل سالم و نو بودن، آلودگي ناشي از مصرف سوخت در اين شهر را به حداقل ممكن رسانده اند.

بزرگ راه ها، اتوبان ها و زيرگذرهاي موجود در سطح شهر پاريس نيز بروز ترافيك و به تبع آن آلودگي هوا، آلودگي صوتي و اتلاف وقت مردم را به شدت كاهش داده اند. وجود 32 مسر ورود و خروج شهر و اتوبان هاي خارج شهري و كمربندي امكان تردد شهروندان به حومه*هاي اطراف پاريس جهت سكونت را سهل و ميسر كرده است.

انتقال كارخانه ها به حومه شهر آلودگي ةاي ناشي از اين قبيل تاسياست را منتفي و امكان توسعه فضاي سبز سطح شهر را فراهم كرده است كه احداث پارك «سيتروئن» در محل سابق كارخانه مزبور مويد اين اقدام است.

فضاي سبز از ديرباز در اين كشور به ويژه در پاريس، جايگاه ويژه اي دارد. وجود فضاي سبز كاخ «ورساي»، ميدان «كنكورد» و باغ هاي «توئي لري» با حفظ جزييات اوليه طراحي آنها در طول اين دو سه قرن شاهدي بر اين ادعااست.



پاريس موفق در توسعه فضاي سبز شهري

E 156 0130