هدایت لیزری
این روش هدایت همزمان با هدایت تلویزیونی توسط نیروی هوایی آمریکا در ویتنام به کار رفت. خلبان بعد از ورود به منطقه هدف، دوربین غلاف لیزری خود را روشن می کند. تصاویر دوربین در نمایشگرهای جلوی خلبان به نمایش در می آید.
خلبان با جستجوی هدف و نشانه گذاری هدف توسط علامت هدفگیری که معمولا علامت + می باشد اقدام به قفل کردن سیستم از طریق دوربین بر روی هدف می کند. پس از آن یک پرتو لیزر به وسیله غلاف هدفگیری به هدف تابانده شده و منعکس می شود. موشک دارای یک حسگر لیزری بر روی دماغه است و به کمک این حسگر امواج لیزر منعکس شده از هدف را کشف کرده و این امواج را تعقیب می کند.از این رو، این روش را گهگاه روش هدایت آشیانه یاب لیزری نیز می نامند. قفل نگه داشتن لیزر برروی هدف کاملا خودکار بوده و نیازی به شلیک کننده ندارد. دوربین تا لحظه برخورد از هدف فیلمبرداری کرده و آن را به خلبان نشان می دهد. احتمالا تصاویری را از تلویزیون دیده اید که یک علامت + بر روی یک ساختمان قرار دارد. به ناگاه ساختمان منفجر شده، و دود سیاهی تصویر را پر می کند. این تصاویر متعلق به غلاف هدفگیری موشکهای لیزری است.در ابتدا این سیستم هدایت تنها در بمبها و موشک ها بکار می رفت ولی با کوچکتر شدن غلاف های هدفگیر لیزری این سیستم هدایت بر رو انواع سلاح های ضد تانک و پدافند هوایی کوتاه برد نیز به کار رفت.
بمبهای سری پیوری1 که از سال 1967 در ویتنام بکار رفتند اولین سلاح های هدایت لیزری جهان هستند.
جنگنده-بمب افکنهای f-111 وf-4d در جنگ ویتنام بیشترین بمباران توسط بمب های بمب های هدایت لیزری را انجام دادند. موشک ضد تانک هل فایر از اولین موشک های ضد تانک جهان با هدایت لیزری بود که برروی بالگرد آپاچی نصب شد. و امروزه به صورت گسترده ای بر روی دیگر بالگردها نیز نصب می شود.
با وجود دقت بالا، بمب های لیزری عملکرد نا مطلوبی در آب و هوای بد (مانند باران و برف) دارند. و دقت این سلاح ها به صورت چشمگیری در شرایط نامساعد جوی کاهش می یابد.همچنین ایجاد اختلال بر روی بمب های لیزری به مراتب آسان است.می توان با ایجاد اختلال، مانع رسیدن امواج لیزر منعکس شده از هدف به موشک شد و باعث به خطا رفتن موشک ها شد. از این رو، همواره فرماندهان نظامی خواستار داشتن سلاح های هدایت تلویزیونی می باشند چرا که موشک های هدایت تلویزیونی پس ار پرتاب دیگر نیازی به هدایت خارجی ندارند و به این دلیل منحرف کردن آنها غیر ممکن است.
یکی دیگر از عیوب بزرگ سلاح های لیزری نیاز آنها به هدایت و قفل نگه داشتن لیزر به طرف هدف است.این پرتو باید بر روی هدف باقی بماند تا بمب بتواند هدف خود را جستجو کند. از این رو خلبان (یا شلیک کننده موشک های ضد تانک زمین پرتاب) بعد از پرتاب موشک نمی تواند دور زده و منطقه را ترک کند بلکه باید ارتفاع خود را بیشتر کرده و قفل لیزری را برروی هدف قرار دهد. هر مسئله ای که باعث قطع پرتو لیزر تابانده شده بشود باعث به خطا رفتن بمب می شود. این در حالی است که سلاح های تلویزیونی پس از پرتاب کاملا خودکار بوده و خلبان می تواند منطقه هدف را ترک کرده و یا هدف دیگری را مورد حمله قرار دهد.
با موشک های لیزری تنها می توان در یک زمان به یک هدف حمله کرد گرچه می توان چند بمب را بر ضد یک هدف نیز مورد استفاده قرار داد.بر خلاف آنها، در بمبهای تلویزیونی باید برای پرتاب دو بمب به طرف یک هدف هر دو بمب را به صورت جدا از یکدیگر هدفگیری کرد.
یکی از امتیازات سلاح های لیزری این است که می توان بمب را توسط یک هواپیما پرتاب و توسط یک هواپیمای دیگر هدایت کرد. برای نمونه، ****اتانداردهای نیروی دریایی فرانسه که از سال 1996 از توانایی حمل بمبهای لیزری gbu-12 برخوردار شدند معمولا به صورت دو فروندی یکی با غلاف هدفگیر لیزری و دیگری با 2 بمب لیزری پرواز می کنند. یکی از **** اتاندارد ها هدف را نشانه گذاری کرده و دیگری با سرعت وارد محدوده برد بمب می شود و بمب خود را پرتاب کرده و منطقه عملیات را ترک می کند. این ترکیب در زمان جنگ اول خلیج فارس توسط بمب افکنهای بوکانیر نیروی دریایی انگلستان و تورنادوهای نیروی هوایی انگلیس مورد استفاده قرار گرفت.
از طرف پرتو های لیزری ارسال شده دارای کد خاص خودشان (اثر انگشت) می باشند. بمب لیزری قبل از پرتاب با این کد ها آشنا می شود وتا پس از پرتاب شدن به دنبال پرتوی لیزری منعکس شده از غلاف هدفگیری مربوط به خود برود. از این رو می توان در یک منطقه تعداد زیادی بمب به طرف یک هدف نشانه گیری کنند و موشکها از یک بالگرد در آسمان شلیک شود. موشک ضد تانک آتی 14 کارنت روسی که می توان آن را از پیشرفته ترین موشک های ضد تانک جهان نامید دارای هدایت لیزری نیمه خودکار است و شلیک کننده باید تا زمان برخورد موشک به هدف، هدفگیر را برروی هدف قرار دهد. به دلیل محدوده برد کم پرتوی لیزری این گونه روش هدایت برروی سلاح های با برد زیر20 کیلو متر استفاده می شود.با وجود این سلاح های هدایت لیزری هنوز دقیقترین سلاح های هدایت شونده جهان هستند. موشک های هوا پرتاب ماوریک آمریکایی، کااچ27ال روسی، موشک های ضد تانک هلفایر آمریکایی، تریکات اروپایی و ویخر روسی و موشک پدافند کوتاه برد آراس بی 70 سوئدی از جمله تسلیحات معروف لیزری جهان می باشند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)