در بخشی از کپسولی که بمب تویش است لولهای که «لوله توپی» نامگذاری شده وجود دارد. از این لوله اولین نوترونها بیرون میآیند. در بر خورد این نوترونها به هسته ها چنانکه پیشتر رفت شکافت هستهای و سه عدد نوترون و مقدار متنابهی انرژی خارج میشود. این را رآکسیون هستهای نیز میگویند. این رآکسیون ها در داخل بمب در مدت تقریبا یک میلیونیم ثانیه رخ میدهند. دلیلش روشن است. اگر فرض کنید که در درون حوض آبی جلبکی روئیده باشد و با فرض اینکه یک ماه طول بکشد که حوض پر شود و هر روز این جلبک ها دو برابر خودشان را تولید کنند.
یک روز پیش از اینکه حوض پر شود، یعنی روز 29 ام تنها نصف حوض پر است. فردای آن روز یعنی روز 30 ام تمامیحوض پر میشود. این عمل در رآکسیونهای هستهای نیز صادق است. نوترون اول سه نوترون و سه نوترون جدید 9 نوترون و سپس 27 و 81 و ... و سرعت این عمل آنقدر زیاد است که انفجار اجتناب ناپذیر میشود. دما از 27 درجهٔ هوای هیروشیما به 100 درجه و سپس 1000، 5000، 6000 (دمای سطح خورشید) و بالاخره به چندین میلیون درجه میرسد که گرمائی معادل گرمای درون خورشید است.
این انرژی گرمائی بایستی هر چه زودتر خارج شود که در ابتدا به صورت اشعهٔ x و پس از یک لحظه آرامش تبدیل به کوهی از آتش و گرما میشود. این حالتی است که ما تازه قادر به مشاهدهٔ انفجار میشویم. نیم ثانیه بعد دما به بالاترین حد خود میرسد که سه ثانیه پس از آن خاموش میشود. این حرارت باعث حرکت سریع هوا شده و یک خلاء تقریبا مطلق در مرکز انفجار بوجود میآورد.
بازگشت مجدد هوا آنقدر سریع است که از هر توفانی قوی تر است و باعث ویرانی تمامیبنا ها، جاده ها، اتوموبیلها، پارکها و بویژه نابودی آدمیان میشود. در رآکتورهای هستهای این راکسیونها را مهار میکنند. بطوری که با فرو کردن صفحه هایی که بتواند نوترونها را جذب کند (مثلا کادمیم) در داخل محلول اورانیم و آب قرار میدهند تا اینکه انرژی به سرعت آزاد نشود و انفجار صورت نگیرد. در حقیقت رآکتور را کنترل میکنند. ولی انرژی آزاد شدهٔ لازم آب موجود در رآکتور را به جوش میآورد و بخار حاصل از آن از طریق لولهای به توربین منتقل میشود و باعث چرخش توربین شده و الکتریسیته تولید میشود. بخار موجود در این پروسه و همچنین با عبور لولههای سرد از درون آن سرد شده و مجددا وارد رآکتور میشود.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)