مدولاسیون :
عمل سوار کردن سیگنال ارسالی بر موج حامل را مدولاسیون می گویند . هدف از انجام این عمل ارسال سیگنال می باشد . برای توضیح بیشتر می توان گفت که هر دستگاه مخابراتی برای انجام فعالیت خود یک فرکانس مرکزی دارد. مثلا در گوشی های تلفن همراه این فرکانس مرکزی حدود 90 مگاهرتز می باشد که یکی از دلایلی که این فرکانس مرکزی جداگانه برای هر یک از دستگاه ها در نظر گرفته می شود عدم اختلال و ترکیب این سیگنال ها با یکدیگر است . مثلا این فرکانس برای ارسال و دریافت سیگنال در تلویزیون حدود 200 مگا هرتز می باشد . برای اینکه موج ارسالی را به این فرکانس مرکزی ببریم احتیاج به عملی به نام مدولاسیون داریم که سیگنال های ارسالی را سوار بر موج حامل با فرکانس مرکزی قراردادی کنیم .
پس برای اینکه سیگنالی ارسال و دریافت شود باید مطابق با همان فرکانس مرکزی باشد و روی یک موج حامل با فرکانس مطابق با شبکه ارسال شود یعنی همان عمل مدولاسیون . اکنون دو نوع از مدولاسیون را معرفی می کنیم :

1. مدولاسیون AM یا دامنه :
مدولاسیون دامنه ( AM ) به شکل روشن و خاموش کردن یک فرستنده تلگراف رادیویی ، قدیمی ترین نوع مدولاسیون است . امروزه مدولاسیون دامنه برای مخابره آنالوگ صوت ، زمانی که به گیرنده های ساده نیاز است ( مثل پخش رادیویی ) کاربرد دارد . سیگنال ارسالی مدوله شده که خروجی مدولاسیون AM است فرکانس ثابت و دامنه ای متغیر به نسبت سیگنال ورودی و قابل ارسال دارد در شکل زیر مدار ساده یک مدولاتور AM را می بینیم
Am Modulator
در این نوع از مدولاسیون برد زیاد است اما پارازیت غیر قابل حذف است
2. مدولاسیون FM یا فرکانس :
اگر با کمک موج کریر تغییرات سیگنال ارسالی را در فرکانس موج مدوله شده نشان دهیم به این مدولاسیون FM یا مدولاسیون فرکانس گویند . در این مدولاسیون موج مدوله شده بر عکس مدولاسیون AM دامنه ثابت و فرکانس متغیر دارد .
FM modulator
این مدولاسیون دارای برد کم ، پارازیت قابل حذف و کیفیت ارسال و دریافت بالا است . مدولاسیون به کار گرفته شده در تلفن همراه از نوع FM می باشد .

دمدولاسیون :
وقتی سیگنال مدوله شده از منبع ارسال می شود در مقصد باید عمل پیاده سازی از موج کریر انجام شود که به این عمل دمدولاسیون یا رمزگشایی گویند که وسیله ای مثل گوشی تلفن همراه که هم فرستنده و هم گیرنده است عمل مدولاسیون و دمدولاسیون را با هم انجام می دهد .

اکنون که با این اصطلاحات آشنا شدیم می توانیم یک بلاک دیاگرام کلی از یک سیستم رادیویی فرستنده و گیرنده را ببینیم .
s r Block
پس فرستنده به بخشی گویند که سیگنال پیام یا ارسالی را مدوله کرده و به آنتن می رساند و گیرنده بخش یا دستگاهی است که سیگنال دریافتی را دمدوله کرده و قابل دیدن یا شنیدن می کند و گوشی موبایل هم فرستنده است و هم گیرنده .
پس از آشنا شدن با بخش های یک فرستنده و گیرنده رادیویی با بخش های مخابراتی تلفن همراه آشنا خواهیم شد .