برخی از مردان برای پیشگیری دائمی از بارداری متوسل به نوعی عمل جراحی می‌شوند كه به وازكتومی یا همان بستن لوله معروف است.


در این عمل سعی می‌شود جلوی انتقال اسپرم از بیضه گرفته شود.

دكتر اسعد مرادی، ارولوژیست و عضو هیات علمی دانشگاه در این باره می‌گوید: یكی از مهم‌ترین روش‌های جلوگیری از بارداری در مردان، وازكتومی است كه طبق آمار جهانی در سال 2004، قریب بر 43 میلیون مورد از آقایان این جراحی را انجام داده‌اند كه 80 درصد از آنها توسط جراحان كلیه (ارولوژیست‌ها)‌ و 20‌درصد بقیه توسط جراحان عمومی انجام شده است

به گفته این متخصص سرطان‌های دستگاه ادراری، وازكتومی عملی است كه روشی ساده دارد و بدون انجام بیهوشی عمومی، توسط پزشكی باتجربه، بدون داشتن عارضه جدی انجام می‌شود.

دكتر مرادی می‌گوید: برخلاف بستن لوله‌ها در زنان كه با عمل جراحی باز و بیهوشی صورت می‌گیرد و از هزینه بالایی برخوردار است، عمل جراحی وازكتومی مردان كم‌هزینه و بدون صرف زمان زیادی صورت می‌گیرد، ولی به دلیل مشكلاتی كه در معرفی و تشریح آن وجود دارد، اكثر آقایان از انجام این عمل ترس داشته و از آن پرهیز می‌كنند. به همین دلیل آمار جهانی بستن لوله‌ها توسط زنان 5 برابر مردان است.

وی می‌افزاید: نداشتن فرهنگ این عمل جراحی و ترس از عوارض را می‌توان از دلایل شایع عدم انجام این عمل ذكر كرد.


عوارض وازكتومی
دكتر مرادی با اشاره به این كه عوارض این جراحی به دو دسته زودرس و دیررس تقسیم می‌شوند، یادآور می‌شود: یكی از شایع‌ترین عوارض وازكتومی خونریزی است و از آنجا كه در این بافت پرخون، خون به داخل كیسه بیضه ریخته می‌شود و خونریزی خارجی وجود ندارد، می‌تواند یكی از دلایل ترس آقایان به شمار رود.

وی عفونت و درد پس از جراحی در صورت خوب جراحی نشدن را از عوارض دیگر این عمل عنوان كرده و می‌گوید: درد در این جراحی، از بدترین نوع عوارض شایع است. براساس پژوهش‌های انجام شده، گاهی جراحی وازكتومی مفید واقع نمی‌شود و این روش ناكارآمد تلقی می‌شود.

دكتر مرادی با اشاره به این كه وازكتومی در روش‌های نسبی، تقریبا تا 98 درصد موثر است و فقط 2 درصد آن با شكست مواجه می‌‌شود، می‌افزاید: 2 تا 3 ماه پس از جراحی وازكتومی، فرد با دادن آزمایش نطفه (آنالیز Semen)‌ متوجه خواهد شد كه اسپرم‌هایش به حد صفر رسیده است یا خیر.

در این هنگام اگر اسپرمی زنده باشد، اصطلاحا گفته می‌شود كه وازكتومی با شكست مواجه شده و عود كرده است كه البته بهتر است این آزمایش در دو مرحله (ماه سوم و چهارم پس از جراحی)‌ تكرار شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه تاكید می‌كند: بسیاری بر این اعتقادند كه این جراحی ناتوانی جنسی به همراه خواهد داشت،‌ در حالی كه چنین نیست و این تصور نادرست است، چرا كه سیستم توانایی جنسی با سیستم تولید اسپرم به صورت جداگانه عمل می‌كند و در وازكتومی فقط لوله‌ای كه اسپرم را انتقال می‌دهد بسته می‌شود.

گاهی گفته می‌شود این عمل جراحی باعث افزایش بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. دكتر مرادی در این‌باره معتقد است وازكتومی باعث افزایش بیماری‌های قلبی ـ عروقی، سرطان پروستات و بیضه نمی‌شود و تنها چیزی كه قبل از عمل بسیار مهم است این است كه بیمار به اتفاق همسرش به پزشك مراجعه كند و با نشان دادن عكس و فیلم، از خطرات و عوارض زودرس یا دیررس آن مطلع شود.

وی خاطرنشان می‌كند: این روش جلوگیری از بچه‌دار شدن برای افرادی مناسب است كه دیگر قصد پدر شدن ندارند، به همین دلیل سن انجام وازكتومی و تعداد فرزندان توسط پزشك سوال می‌شود و همسر فرد نیز باید از این عمل رضایت كامل داشته باشد.

این ارولوژیست می‌گوید: بیماران پس از جراحی نباید تا 24 ساعت فعالیت سنگین انجام دهند و حداقل تا یك هفته از فعالیت جنسی پرهیز كنند چراكه شایع‌ترین عارضه این عمل خونریزی است.


انصراف از وازكتومی
گاهی پیش آمده كه فرد پس از انجام موفقیت‌آمیز وازكتومی، پشیمان شده و خواهان باز كردن مجدد مجرا شده است.

دكتر مرادی در این باره می‌گوید: این عمل جراحی به صورت میكروسكوپی است و از آنجا كه قطر لوله واز (فضای داخلی لوله واز)‌ به یك‌دوم میلی‌متر می‌رسد برای انجام جراحی روی آن احتیاج به ابزار بسیار ظریفی است، به همین جهت شانس موفقیت جراحی كم است، ولی آنچه كه در این جراحی بسیار مهم است زمان است و هر چه فرد سریع‌تر برای جراحی اقدام كند شانس بیشتری خواهد داشت. ولی اگر چندین سال از جراحی وازكتومی‌اش گذشته باشد، شانس موفقیت عمل پایین‌تر و حتی به صفر می‌رسد.



منبع : jamejamonline.ir