ده هفته پس از پرتاب، رصدخانه ديناميك خورشيد خورشيدي ناسا چشمان خود را به روي خورشيد گشود و براي نخستين بار، جزئيات زندگي تنها ستاره منظومه شمسي را در حالت واقعي به تصوير كشيد. فيلم و تصاوير منتشرشده از ناسا را در ادامه ببينيد.


حلقه*هاي آتشين از گازهاي يونيزه كه از سطح خورشيد فوران مي*كنند، مهم*ترين رويدادي است كه در نخستين فيلم گرفته شده از خورشيد مشخص شده است. اين براي نخستين بار است كه دانشمندان مي*توانند جزئيات فرايندهاي خورشيد و تغييرات ميدان مغناطيسي آن*را در هر لحظه ثبت كنند و شرايط اين ستاره را با دقت بهتري پيش*بيني كنند.


446667main1 sdo fulldisk 670


تا پيش از اين، ماهواره*ها و رصدخانه*هاي خورشيدي فراواني به فضا ارسال شده بود، اما هيچ*كدام از آن*ها نمي*توانستند هم*زمان، تمام سطح خورشيد را با دقت دلخواه رصد كنند. اين درحالي است كه رصدخانه ديناميك خورشيدي 808 ميليون دلاري يا اِس.دي.او هر 10 ثانيه يك بار، چهار تصوير بسيار پركيفيت در چهار طول*موج مختلف از سطح خورشيد مي*گيرد و آن*ها را با سرعت 130 مگابيت بر ثانيه به زمين ارسال مي*كند. از تركيب اين حجم عظيم اطلاعات، فيلمي با استاندارد كيفيت IMAX آماده مي*شود كه زندگي لحظه به لحظه خورشيد را طي پنج سال آينده به تصوير مي*كشد.


imagecompare


dn18805 4 500يكي از ابزارهاي علمي اس.دي.او، مجموعه تصويربرداري اتمسفري، اِي.آي.اِي است كه از 4 تلسكوپ براي مطالعه سطح و جو خورشيد استفاده مي*كند. اِي.آي.اِي توانسته حلقه*اي عظيم از گازهاي داغ را ثبت كند كه به بيرون پرتاب مي*شود. اين پديده كه زبانه خورشيدي نام دارد، در اثر ميدان*هاي مغناطيسي خورشيد ايجاد مي*شود كه منشا و رفتار آن*ها هنوز به خوبي درك نشده است.


اگر نميتوانيد فيلم زير را ببينيد، اينجا را كليك كنيد. توجه كنيد فرمت اين فيلم MOV و حجم آن 40 مگابايت است.









آزادسازي انرژي
اس.دي.او هم*چنين توانسته است مناطق ديگري را روي خورشيد شناسايي كند كه مقدار زيادي انرژي از آن*ها آزاد مي*شود. ابزار اچ.ام.آي يا تصويربرداري مغناطيسي و لرزه*سنجي نام دارد، توانسته شراره*هاي خورشيدي را در سطح اين ستاره شناسايي كند كه در فيلم به نمايش درآمده از سوي ناسا، همان نقطه درخشاني است كه در بخش بالا-چپ خورشيد واقع شده است.


dn18805 5 500


به دنبال اين شراره، موجي از انرژي و ماده به بيرون آزاد مي*شود كه مواد لايه*هاي بيروني جو خورشيد را داغ مي*كند و آن*ها را در حجم وسيعي به بيرون پرتاب مي*كند. در اين رويداد كه فوران مواد تاج، سي.اِم.اي ناميده مي*شود، اگر اين مواد در مسير زمين قرار بگيرند، مي*توانند به راحتي ماهواره*ها را از كار بياندازند، فضانوردان خارج از ايستگاه فضايي را با خطر مرگ روبرو كنند و شبكه*هاي مخابراتي و انتقال برق را در عرض*هاي شمالي زمين با اختلال شديد روبرو كنند. البته ورود آن*ها به ميدان مغناطيسي زمين، پديده زيباي شفق قطبي را در مناطق قطبي به همراه خواهد داشت. (اگر نمي توانيد فيلم زير را ببينيد، اينجا را كليك كنيد. توجه داشته باشيد حجم اين فيلم 20 مگابايت و فرمت آن MOV است)









در اين رويداد كه 30 ثانيه طول كشيده، ماده فراواني به اندازه گنجايش رودخانه مي*سي*سي*پي آزاد شده كه با سرعت يك*ونيم ميليون كيلومتر در هر ساعت به سوي زمين حركت مي*كند. اين سرعت در مقايسه با سرعت نور، خيلي زياد نيست و به همين دليل، دانشمندان هميشه خورشيد را زير نظر دارند تا اگر وقوع اين پديده را ديدند، از فاصله زماني صد ساعته (تقريبا 4 روزه) براي رسيدن اين طوفان خورشيدي به زمين استفاده كنند و ماهواره*ها، شبكه*هاي ارتباطي و فضانوردان را در شرايط ايمني قرار دهند.


اِي.آي.اِي اين فوران را در محدوده*اي از طول*موج*ها مشاهده كرد كه متناظر با محدوده*هاي دمايي از 80هزار تا 10 ميليون درجه سانتي گراد است و در فيلم منتشرشده از سوي ناسا با رنگ*هاي مختلف به نمايش درآمده است. با انتشار موج در سطح خورشيد، مي*توان تغييرات رنگ را ديد كه نشان مي*دهد گاز به سرعت داغ مي*شود