رقابت
برخی افراد در محیط کار دیگران را رقیبی برای خود میدانند و دائما سر هر موضوعی با آنها رقابت میکنند و پیوسته نگران امتیاز بیشتر اطرافیان نسبت به خود هستند؛ البته در بعضی محیطهای کار هم خواه ناخواه افراد را به رقابت با یکدیگر دعوت میکنند. بعضی از محیطهای کاری از روشهای خاصی برای رواج روحیه رقابت در ذهن طرفداران استفاده میکنند. مثلا از روش اهدای پاداش و... استفاده میکنند تا مطمئن شوند افراد برای ارتقای مقام و رتبه و گرفتن پاداش هم که شده حاضرند به رقابت بپردازند.
در بسیاری از شرکتها فضا، فضای رقابت است، اما شما بهعنوان یک فرد میتوانید و اجازه دارید در چارچوب کار شرکت خود به طور مؤثری با دیگران رقابت کنید؛ ولی رقابتی سالم. شما نباید یک رقابت افراطی را که به حسادت شباهت دارد به شکلی مخرب وارد زندگی خود کنید.
رؤسا و مدیران معمولا سرشار از نگرانی و اضطراب هستند. معمولا نیز در میان آنها، حملات قلبی، زخممعده و فشار خون بالا که بیماریهای ناشی از اضطراب یا استرس بالا هستند، بسیار دیده میشود.در این میان بسیاری از کارمندان نیز در آرزوی یافتن رتبهای بالاتر و رقابتهای همیشگی با سایر همکاران گرفتار سیگار، مواد مخدر، بیخوابی و... میشوند یا به مصرف انواع قرصهای آرامبخش روی میآورند و دیگر فرصتی برای رسیدگی به مسائل خانواده، عشق ورزیدن و لذت بردن از زندگی را ندارند! همه افراد ارزش و لیاقت لذتبردن از زندگی را دارند و میتوانند بدون رقابت و مقایسه کردن خود با دیگران، فقط درصدد بالا بردن ارزشهای خود، شاد و راحت زندگی کنند. در واقع کسانی که وظیفه خود را به خوبی انجام میدهند علاقهای ندارند که حتما کارهایشان را بهتر از دیگران انجام دهند. آنان برای رسیدن به اهداف خود به درونشان مراجعه میکنند و میدانند که باید مطابق میل درونی خود عمل کنند زیرا رقابت ناسالم موجب کاهش تلاش و قوای آنها برای محقق شدن خواستههای خودشان خواهد شد.
فراموش نکنید اگر بخواهید رقابت کنید، همیشه باید کسی را در نظر داشته باشید تا با او به رقابت بپردازید و دائم مواظب باشید که از او عقب نمانید! بنابراین هنگامی که حواستان به کسی غیر از خودتان باشد که ارزش و موقعیت خود را با او بسنجید، دیگر کنترلی بر زندگی خود نخواهید داشت و نمیتوانید از تمام توان خود برای رسیدن به اهدافتان بهرهمند شوید. از اینرو بهتر است بهجای اینکه خود را با افراد دیگر بسنجید نگاهی به درون خود و خواستههای واقعیتان بیندازید. البته شاید در بسیاری مواقع به نظر برسد که رقابت میتواند شرایط بهتری را برای شخص فراهم کند و باعث تحسین دیگران شود اما باید توجه داشت که همکاری، موثرترین راه برای بالا بردن سطح زندگی خود و دیگران است؛ زیرا با همکاری با یکدیگر، منافع شامل حال همه خواهد شد.
با نگاهی به نحوه آموزش در دوران تحصیل نیز به یاد میآوریم در کلاسهایی که معلم پیوسته شاگردان را به رقابت و کسب نمره بالاتر تشویق میکرد، محیطی کاملا پراسترس و با اضطراب زیاد برای دست یافتن به نمره بهتر به وجود میآمد. چهبسا بسیاری از شاگردان حتی دست به کارهایی مانند تقلب و دروغگویی میزدند تا پاداش و جایزهای نصیبشان شود اما میتوانیم کلاسهایی را نیز به یاد آوریم که معلم با تشویق شاگردان برای همکاری داشتن با یکدیگر و کمک کردن به هم، شاگردانی شاد تربیت میکرد که دوست داشتند شادی خود را با همدیگر سهیم شوند و کلاسی موفق با شاگردان توانمند و کوشا داشته باشند؛ یعنی اگر معلم تکتک دانشآموزان را تشویق کند و به آنها بگوید که نمیخواهد فقط یکی دو نفر با هم رقابت داشته باشند بلکه هدف رسیدن همه دانش آموزان به موفقیت و کسب بهترین میانگین کلاسی است، در آن صورت کل افراد کلاس سعی میکنند به یکدیگر کمک کنند تا گروه به موفقیت برسد نهفقط یک یا دو نفر.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)