آینده شغلی و بازارکار رشته مخابرات

فارغ التحصیلان رشته مخابرات گزینه های متنوعی جهت اشتغال به کار در ایران پیشروی خود دارند:

1) طراحی و ارتقاء شبکه های مخابراتی ( کار در دفتر)

در این خصوص یک مهندس مخابرات میبایستی آشنا به مباحثی نظیر محاسبه لینکهای رادیویی نقطه به نقطه (PTP) / یک نقطه به چند نقطه (PMP) ، شبکه های سلولی (GSM/TETRA) ، تخصیص کانال، استانداردهای مخابراتی ، پروتکل ها ، سیستم اسکادا، فیبر نوری و WiMax باشد.

2) اجرای پروژهای مخابراتی (کار در سایت)

برخلاف تصور، عموما" بیشتر پروژهای مخابراتی در نواحی دور از شهر (مناطق مرتفع و بیابانی، سایتهای نفت و گاز و ..) اجرا میشوند ، بنابراین نیاز به افراد متخصصی است که بتوانند دور از خانه و خانواده به کار بپردازند. یک مهندس سایت میابیستی توانایی نصب ، برنامه ریزی و راه اندازی تجهیزات مخابراتی (و الکتریکی) را داشته باشد. آشنایی با سیستمها و تجهیزات، توانایی سرپرستی گروه، کار در ارتفاع (دکل های مرتفع مخابراتی) ،اصول قانون کار، قردادها ، مسائل مدیریتی و مالی از دیگر قابلیتهایی است که یک مهندس سایت مخابرات میبایستی دارا باشد. البته بسیاری ازاین مسائل با استفاده تجربیات دیگران و مطالعه و تلاش قابل کسب کردن هستند.

3) نظارت و مشاوره جهت طراحی و اجرای پروژه های مخابراتی (کار در دفتر و سایت)

تمامی پروژهای مخابراتی نیازمند متخصصینی هستند که بر نحوه طراحی و اجرا نظارت داشته باشند و در صورت نیاز با مشاوره ، پروژه را به سوی اهداف پیش بینی شده هدایت کنند، چرا که عموما" کارفرما اطلاعات کافی در مورد مسائل ریز فنی و حتی نیازهای آینده خود ندارد. آینده نگری جهت طراحی و اجرای پروژه های مخابراتی از مسائل مهم میباشد که شامل خرید تجهیزات ، تخصیص فضا مناسب برای تجهیزات و سیستم تغذیه است.

4) تحقیق و توسعه (کار در آزمایشگاه و کارخانه)

کارخانه ها و شرکتها تولید کننده لوازم الکترونیکی و مخابراتی نیازمند متخصصینی میباشند که توانایی طراحی و ساخت مدارات و تجهیزات مخابراتی را داشته باشند و بتوانند تولیدات آنان را ارتقاء دهند . از این میان می توان به کارخانه های ساخت تجهیزات مخابراتی، آنتن ، تلوزیون و موبایل را نام برد.

5) سوپروایزری، تعمیر و نگهداری ( کار دردفتر و سایت)

تمامی ارگانهای دولتی و خصوصی جهت پشتیبانی فنی تجهیزات مخابراتی خود به افرادی نیاز دارند تا در صورت هر گونه بروز خرابی و اختلال در کار این ادوات بتوانند به رفع مشکل و تعمیر سیستم بپردازند . معمولا در بسیاری از ارگانها نظیر شرکتهای عملیاتی نفت و گاز، پتروشیمی ، شرکت مخابرات، ارگانهای نظامی قطع ارتباط همانند یک فاجعه است .

6)مدیریت پروژه سیستمهای مخابرتی (کار در دفتر)

هر پروژه مخابراتی نیازمند یک مهندس مخابرات بعنوان مدیر پروژه است. یک مدیر پروژه میبایستی آشنا با مباحث اصول قراردادها، مدیریت فنی، منابع انسانی و مالی، زمانبندی پروژه، خرید تجهیزات، مسائل فنی پروژه، گزینش و آموزش پرسنل باشد . وظیفه مدیریت پروژه ، مدیریت و هماهنگی بین تمامی گروههای کاری و پرسنل در دفتر و سایت میباشد . معمولا افرادی که سابقه و تجربه طولانی در پروژه های مخابراتی دارند به این سطح از مدیریت میرسند .

نکته مهم در تمامی گروه های کاری این است که شخص باید این قابلیت را داشته باشد که در یک تیم کار کند.